News Flash:

Scopurile razboiului de continuare

19 Septembrie 2014
878 Vizualizari | 0 Comentarii
Razboiul de Continuare (in limba finlandeza jatkosota, in limba suedeza fortsättningskriget) a fost un conflict armat intre Finlanda si Uniunea Sovietica, parte a celui de-al Doilea Razboi Mondial. Conflictul a debutat cu actiunile agresive purtate de pe teritoriul finlandez impotriva sovieticilor la 21 si 22 iunie si bombardamentele rusesti de la 25 iunie 1941 si s-a incheiat cu incetarea focului de partea finlandeza la 4 septembrie si de partea sovietica la 5 septembrie 1944.

Marea Britanie a declarat razboi Finlandei la 6 decembrie 1941, dar nu a participat direct la razboi. Sprijinul material si cooperarea militara cu Germania nazista a fost de maxima importanta pentru finlandezi in lupta lor cu mult mai marele lor vecin. Razboiul a sfarsit in mod oficial odata cu semnarea Tratatului de pace de la Paris din 1947.

Vezi si Doua din cele mai scurte razboaie din istorie


Principalul obiectiv al Finlandei in timpul participarii la cel de-al Doilea Razboi Mondial a fost acela de a supravietui razboiului ca un stat independent, capabil sa-si mentina suveranitatea intr-un mediu politic ostil. In mod special in Razboiul de Continuare Finlanda a urmarit recucerirea teritoriilor pierdute dupa semnarea tratatului de pace de la Moscova din 1940, dar si de a-si extinde teritoriul mai catre est, pentru asigurarea supravietuirii populatiei finice din Karelia de Est. S-a incercat astfel crearea Finlandei Mari, asa cum cereau zgomotos grupurile de dreapta si de extrema dreapta. Succesele initiale ale finlandezilor au fost platite in cele din urma cu importante jertfe omenesti, despagubiri de razboi, pierderi teritoriale, deteriorarea reputatiei pe arena internationala si subordonarea pentru multa vreme la politica internationala sovietica.

Vezi si Razboiul cel Lung - scurt istoric


Obiectivele sovietice in acest razboi sunt greu de precizat, in principal datorita secretomaniei staliniste. Uniunea Sovietica era in al patrulea deceniu al secolului al XX-lea o putere militara mediocra, si toate actiunile sale de pana la izbucnirea acestui nou conlict ruso-finlandez pot fi considerate masuri defensive realizate prin mijloace ofensive. Partitionarea impreuna cu Germania nazista a Poloniei, anexarea statelor baltice si a Basarabiei si invazia Finlandei in Razboiul de Iarna sunt toate elemente ale politicii de construire a unei zone de securitate de jur imprejurul Uniunii Sovietice, similara infiintarii de mai tarziu a Pactului de la Varsovia a statelor satelit comuniste si a semnarii cu Finlanda postbelica a unui acord de prietenie, cooperare si asistenta mutuala.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

conflict armat finlanda uniunea sovietica bombardamentele rusesti
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1746 (s) | 34 queries | Mysql time :0.040397 (s)