News Flash:

Scriitorul Dumitru Tepeneag, aniversat la Paris

15 Februarie 2017
288 Vizualizari | 0 Comentarii
George Banu Ioana Dragan si Dumitru Tepeneag
Cu o ceremonie concentrata si calduroasa, ICR Paris a onorat una dintre cele mai importante voci ale literaturii romane, Dumitru Tepeneag, cu ocazia aniversarii a 80 de ani.

Cu o ceremonie concentrata si calduroasa, ICR Paris a onorat una dintre cele mai importante voci ale literaturii romane, Dumitru Tepeneag, cu ocazia aniversarii a 80 de ani.

Seara aniversara a avut loc la Sala bizantina a Palatului Béhague, Resedinta Ambasadorului Romaniei in Franta, in prezenta Ambasadorului Romaniei la Paris, E.S. Luca Niculescu si a Presedintelui Institutului cultural roman, Radu Boroianu.

Seara a fost animata de lecturi teatrale in franceza si in romana din creatia lui Dumitru Tepeneag, Virgil Mazilescu, Urmuz, Leonid Dimov, Emil Brumaru si Geo Bogza, in interpretarea membrilor trupei Les Galantes - Iuliana Neagu, Brieuc Le Guern, Sarah Labhar.

Scriitorul si dramaturgul Virgil Tanase a pus in scena pentru aceasta ocazie un fragment din romanul Nuntile necesare de Dumitru Tepeneag, cu aceeasi actori ai companiei Les Galantes.

Paul Otchakovsky-Laurens, editorul lui Dumitru Tepeneag si directorul editurii P.O.L., si dramaturgul Matei Visniec au evocat personalitatea sarbatoritului si momente ale prieteniei lor.

Partea muzicala a serii a fost asigurata de Ansamblul Violoncellissimo condus de Marin Cazacu; cei zece violoncelisti au impresionat prin interpretarea majestuoasa a lucrarilor lui Piazzolla, Oblivion si Libertango, a Marsului lui Johan Schrammel sau a piesei Europe de Sabin Pautza. 

Romancier, eseist si traducator, Dumitru Tepeneag s-a nascut la Bucuresti; impreuna cu Leonid Dimov, este fondatorul onirismului, singurul curent literar care s-a opus „realismului socialist” oficial in anii 60 si 70. In 1975, lui Tepeneag i se retrage cetatenia romana; constrans la exil, scriitorul se instaleaza la Paris. In anii 1980, Dumitru Tepeneag incepe sa scrie direct in franceza. Dupa 1989, se intoarce la limba materna, fara a renunta la franceza. Personalitate pretuita de doua culturi – romana si franceza, Dumitru Tepeneag este considerat unul dintre cei mai inovatori scriitori romani din a doua jumatate a seccolului XX.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

calduroasa icr paris voci literaturii romane dumitru tepeneag paris
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1671 (s) | 35 queries | Mysql time :0.019750 (s)