News Flash:

Scrisoarea lui Maiorescu catre Eminescu (februarie 1884)

1 Noiembrie 2013
1555 Vizualizari | 0 Comentarii
Domnului Eminescu
Iubite domnule Eminescu,
Si scrisoarea D-tale catra mine si scrisoarea de mai nainte catra Chibici le-am cetit eu cu familia mea si eu toti amicii D-tale cu nespusa bucurie. Caci ne-au fost dovada sigura despre deplina D-tale insanatosire. Nu te mira ca-ti vorbesc mai intai de bucurie, desi amandoua scrisorile sunt triste si concepute sub un fe! de „deprimare a moralului“, cum ar zice galomanii nostri. Caci eu cred ca tristetea D-tale trecatoare si desigur neintemeiata, pentru noi ramane dar bucurie curata.
Vezi, D-le Eminescu, diagnoza starii D-tale trecute este astazi cu putinta si este absolut favorabila. Se vede ca din cauza caldurilor mari, ce erau pe la noi in iunie 1883, D-ta ai inceput sa suferi de o meningita sau inflamatie a pielitei creierilor, mai intai acuta, apoi cronica, din care cauza ai avut un delir continuu de peste 5 luni, pana cand s-a terminat procesul inflamatiunii. In tot timpul acestui vis indelungat ai fost de o veselie exuberanta, incat e pacat ca nu ai pastrat nici o aducere aminte a trecutului imediat. Ei, acum ai iesit din vis, precum trebuiai sa iesi, si ti-ai recastigat constiinta. De-aci nu poti lua motiv pentru atata greutate sufleteasca, cu tot pesimismul D-tale. Nici griji materiale nu trebuie sa ai. In privinta aceasta iata cum stau lucrurile. Chibici pleaca poimaine duminica la Viena si va fi dar luni la 4 ore la D-ta la Ober-Döbling, precum ti-am telegrafiat alaltaieri. El vine pentru ca, in intelegere cu dr. Obersteiner si dupa sfatul lui, sa te scoata din Institut si sa faca impreuna cu D-ta o excursiune de vreo 6 saptamani spre sudul Alpilor, poate pana la Venezia, Padua sau Florenta. Are mijloace banesti pentru aceasta precum si — se-ntelege — pentru improspatarea garderobei D-tale, care va fi stat si ea ca-n vis in aceste 7 luni.
Dupa aceasta, daca nu va fi indicata vreo cura de bai, la Hall de exemplu, va veti intoarce impreuna in tara unde trebuie sa te mai odihnesti cateva luni, pentru a te intrema fiziceste deplin. Teodor Rosetti te invita sa petreci aceste luni la mosia lui Solestii, unde iti va pregati primirea in modul cum vei dori D-ta.
Dupa aceasta, asadar pe la august, in urma intervenirei Reginei (Carmen Sylva), care iti poarta cel mai sincer interes, vei fi numit in vreo functie care sa-ti convina; de exemplu bibliotecar al Universitatii. De aici intelegi ca despre vreo ingrijire pentru existenta D-tale materiala, in viitor, nu poate fi vorba.
De vreai sa stii cu ce mijloace esti sustinut deocamdata?
Bine, Domnule Eminescu, suntem noi asa de straini unii cu altii? Nu stii D-ta iubirea si (daca-mi dai voie sa intrebuintez acest cuvant exact, desi este mai tare) admiratia adeseori entuziasta ce o am si eu si tot cercul nostru literar pentru D-ta, pentru poeziile D-tale, pentru toata lucrarea D-tale literara si politica? Dar a fost o adevarata explosiune de iubire cu cari noi toti prieteni D-tale si nu numai acestia am contribuit pentru putinele trebuinte materiale ce le reclama situatia. Si n-ai fi facut si D-ta tot asa din mult putinul ce l-ai fi avut cand ar fi fost vorba de orice amic, necum de un amic de valoarea D-tale?
Acum trebuie sa stii ca volumul de poezii ce ti l-a publicat Socec, dupa indemnul meu, in Dechemvrie anul trecut, a avut cel mai mare succes, asa incat Socec sta inca uimit. In aceste 7 saptamani de la aparitiunea lui, s-au vandut 700 de exemplare; o mie este toata editia si de pe acum trebuie sa te gandesti la editia a doua, care va fi reclamata pe la toamna si in care vei putea face tu toate indreptarile ce le crezi de trebuinta. Poeziile D-tale sunt azi cetite de toate cucoanele, de la Palat pana la mahalaua Tirchilesti, si la intoarcerea in tara te vei trezi cel mai popular scriitor al Romaniei. Asa cam este, dar tot nu este rau, cand te simti primit cu atata iubire de compatriotii tai.
Asadar, fii fara grija, redobandeste-ti acea filozofie impresionala ce o aveai intotdeauna, adauga-i ceva veselie si petrece prin excursia in frumoasa Italie si, la intoarcere, mai incalzeste-ne mintea cu o raza din geniul D-tale poetic, care este si va ramane cea mai inalta incorporare a inteligentei romane.
La revedere cu bine si o calda strangere de mana de la toti prietenii si mai ales de la
al D-tale devotat
T. Maiorescu
Mai scrie-mi cate un rand din Italia, daca ai vreme in mijlocul impresiilor de acolo.


sursa:ro.wikisource.org
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eminescu t maiorescu
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1450 (s) | 23 queries | Mysql time :0.024335 (s)