News Flash:

Scrisoarea-protest trimisa de Iuliu Maniu si C.I.C. Bratianu maresalului Ion Antonescu (20 aprilie 1943)

26 Aprilie 2015
651 Vizualizari | 0 Comentarii
„Domnule Maresal,

Comunicatul publicat cu ocazia intrevederii pe care ati avut-o cu Fuhrerul Adolf Hitler contine unele afirmatii contra carora suntem siliti sa protestam cu toata energia in numele poporului roman.

Va este cunoscuta atitudinea noastra si a partidelor pe care le prezidam fata de politica pe care dvs. o duceti alaturi de Germania si aliatii ei.

V-am semnalat continuu gravele primejdii la care expuneti natiunea romana, facand acte de solidaritate cu acei care au ciuntit Romania Mare si care in mod inevitabil merg la catastrofa, avand contra lor cele mai mari si mai puternice natiuni ale lumii.

Dvs. ca sef al unui regim de dictatura nu aveti dreptul sa angajati natiunea intr-o directie in care nu va poate urma, deoarece ea are constiinta ca odata cu Basarabia si Bucovina readuse la trupul tarii, Romania nu are nici un motiv sa lupte sau sa doreasca infrangerea Angliei si a Statelor Unite, natiuni care, alaturi de Franta si ceilalti aliati ai lor in razboiul trecut, au pierdut milioane dintre fiii lor pentru ca prin victoria noastra comuna sa se realizeze visul nostru secular: unitatea tuturor romanilor intre frontierele lor etnice.

Interesul si onoarea nationala nu permit sa avem astazi sentimente si atitudini ostile fata de marile democratii anglo-americane, aliatii naturali ai nostri si ai tuturor natiunilor mici de pe glob.

Romanii sunt un popor pasnic si modest. Ei nu ambitioneaza roluri in asezarea lumii.”

In special comunicatul cuprinde si urmatoarele afirmatii:

Convorbirile privitoare la situatia politica generala si la lupta comuna contra bolsevismului si plutocratiilor anglo-americane unite cu el s-au desfasurat in spiritul prieteniei germano-romane si in sensul comunitatii de lupta neclintita de care sunt patrunse natiunile aliate prin Pactul Tripartit. Fuhrerul si Conducatorul de Stat roman si-au confirmat hotararea de a continua, fara sovaire, prin mobilizarea tuturor fortelor, lupta impotriva inamicilor Europei, pana cand va fi castigata fara compromisuri victoria definitiva. Cot la cot cu popoarele puterilor Axei, poporul roman va duce acest razboi pana la victoria finala.

Daca lupta pentru recucerirea Basarabiei si a Bucovinei a fost legitimata de intreaga suflare a tarii, poporul romanesc nu a aprobat si nu aproba continuarea acestei lupte dincolo de hotarele noastre firesti. Dezaprobarea lui devine inca si mai categorica fata de intentia de a-l duce la un razboi impotriva Angliei si a Statelor Unite, vizate in acest comunicat.

Avem convingerea ca o armata nationala cum este a noastra nu poate fi dusa in razboi impotriva sentimentului national unanim care pastreaza nu ura, ci recunostinta Puterilor occidentale.

Tinem in special sa protestam cu toata taria impotriva caracterului antianglo-saxon ce se da razboiului prin acest comunicat, rugandu-va ca in viitor sa impiedicati astfel de manifestari de natura a prejudicia interesele nationale ale Romaniei”.

C.I.C. Bratianu, Iuliu Maniu

Bucuresti, 20 aprilie 1943
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

maresal poporului roman germania romania mare bucovina angliei modest
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1841 (s) | 23 queries | Mysql time :0.071948 (s)