News Flash:

Scrisul, indiciu ce denota trecerea de la perioada preistorica la cea istorica

2 Ianuarie 2014
1806 Vizualizari | 0 Comentarii
Aparitia primelor sisteme de scriere reprezinta un raspuns la necesitatile generate de formarea statelor in Orientul Apropiat. In aceste conditii isi face aparitia o categorie speciala de oameni – scribii, care consemneaza in scris diverse fapte si evenimente. Textele erau scrise pe diferite suporturi: in Egipt pe lespezi de piatra si papirus, iar in Mesopotamia pe tablite de lut.
In vaile Nilului scrisul apare la sfirsitul mileniului al IV-lea i.Hr. si va exista pina in primele secole ale mileniului I d.Hr. Scrierea Egiptului faraonic apare sub trei forme, numite de greci hieroglifica (scriere sacra), hieratica (scriere preoteasca), demotica (populara). Hieroglifele egiptene reprezentau semne pictografice, care aveau la origine imagini in scopul exprimarii lucrurilor pe care le reprezentau. Celelalte doua scrieri egiptene sint adaptari ale scrierii hieroglifice. Scrierea hieratica este o forma cursiva a scrierii hieroglifice, redusa la simboluri formale, ce nu mai sint pictografice, pentru realizarea unei scrieri rapide. Scrierea demotica este o forma mai rapida si mai abreviata a scrierii hieratice. Toate cele trei scrieri egiptene au iesit din uz la mijlocul mileniului I d.Hr. si au ramas o carte pecetluita timp de secole, pina cind in 1799 a fost descoperita piatra de la Rosetta ce continea un text scris in doua limbi (greaca si egipteana) cu caractere grecesti, hieroglifice si demotice. Aceasta descoperire i-a dat posibilitate francezului J.F.Champollion sa descifreze in 1822 hieroglifele egiptene.
In Mesopotamia cel mai raspindit sistem de scriere a fost cel cuneiform, care a aparut la sfirsitul mileniului al IV-lea i.Hr. Aici au fost folosite de timpuriu pictogramele, care reprezentau desene simplificate pentru scrierea pe lut si piatra. Apoi s-a constatat ca este dificil sa se traseze linii curbe pe lut si pictograma a fost treptat inlocuita de reprezentarea ei realizata printr-o serie de incizii. Pe la 2800 i.Hr. scrierea cuneiforma se dezvolta pe deplin, desi formele semnelor au fost modificate in diferite perioade de timp. Erau cunoscute circa 600 de semne, folosite in scrierea cuneiforma atit in Mesopotamia, cit si in afara ei. Scrierea cuneiforma va deveni scrierea actelor diplomatice, textelor religioase raspindite pe un vast teritoriu din orientul apropiat. Semnele scrisului cuneiform au fost descifrate la mijlocul secolului al XIX-lea, potrivit moldovenii.net.
Scrisul in India a fost atestat mai tirziu, primele monumente scrise fiind inscriptiile lui Asoka (secolul al III-lea i.Hr.), desi perfectionarea alfabetului cu ajutorul caruia au fost realizate presupune o lunga perioada de evolutie a scrisului.
In China inceputurile scrisului hieroglific dateaza din mileniul al III-lea i.Hr., cuprinzind 2000 de semne.
O realizare importanta a civilizatiilor antice a fost inventarea alfabetului. Cel mai vechi alfabet a fost descoperit la Ugarit (oras stat din secolele XXIII-XII i.Hr.), aparut la mijlocul mileniului II i.Hr. care avea 30 de semne, majoritatea consoane. Acest sistem combina simplitatea alfabetului cu sistemul mesopotamian de scriere, transcriind alfabetul consonantic cu ajutorul scrierii cuneiforme. In jurul secolului al IX-lea i.Hr. alfabetul apare la greci. Acestea au preluat majoritatea semnelor din alfabetul asemanator celui din Ugarit, altele inventindu-le. Romanii, prin intermediul etruscilor, un popor enigmatic, pentru multi cercetatori, din centrul si nord-vestul Italiei, au mostenit un alfabet care aparent era similar celui grecesc. In secolul I i.Hr. ei foloseau un sistem de scriere compus din 23 de litere care erau utilizate si pentru exprimarea cifrelor. In urma expansiunii economice si militare alfabetul latin a fost acceptat de un numar mare de popoare din Europa.  
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

orientul apropiat egipt mesopotamia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1049 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011341 (s)