News Flash:

Scurt istoric al dinastiei Ming

16 Ianuarie 2014
2982 Vizualizari | 0 Comentarii
Dinastia Ming sau Imperiul Marelui Ming a fost o dinastie care a condus China intre 1368 si 1644. Dinastia a inlaturat dinastia mongola Yuan (1279-1368) intemeiata de Kublai Khan, nepotul lui Ginghis Han. Dinastia Ming va fi urmata de Dinastia Qing.
Zhu Yunzhang , fost calugar budist , alunga dinastia mongola Yuan din sudul Chinei si fondeaza dinastia Ming , schimbandusi numele in Hung-Wu. El este un imparat extrem de puternic si de crud , ministrii si demnitarii lui avand doar roluri de sfetnici , iar Imperiul Ming fiind guvernat doar de el. Ca multumire pentru ca taranii il ajutasera sa vina la putere , Hung-Wu instituie o retributie cu pamant, face darile mai echitabile si infiinteaza o colonie de lucru pentru nevoiasi. Apararea impotriva invaziilor mongole si japoneze de pe coasta ramane o problema pe toata perioada Ming. Inca din anul 1387, China incepe construirea unor fortificati pe coastele de est si de sud-est si extinde Marele Zid Chinezesc in spre vest si nord-vest.

Vezi si Teorie TULBURATOARE despre un mare invadator al istoriei  
Imparatul Chengzu , care urca pe tron in anul 1402 , alcatuieste o flota masiva , indensificand comertul exterior .Treptat , eunucii ii inlocuiesc pe demnitari in administratia interna a imperiului , pana cand devin , sub succesorul lui Chenghzu , instrumentul real al puterii . Eunucul Zheng face calatorii pe mare pana in Africa si dezvolta o piata pentru produsele africane in China .
Dupa Chengzu , urmeaza o serie de imparati slabi sau prea tineri , care erau controlati de clicile de la curte si de eunuci , in timp ce mongolii amenintau imperiul inaintand pana la Nanjing si Beijing .
In anul 1550 , toate functiile de la curte si controlul birocratiei era deja in mainile clicilor si ale favoritiilor curtii . Prin predarea invataturilor lui Confucius in academii si scoli de servicii publice , structura interna a statului reusise sa ramana stabila , in ciuda unor rebeliuni izolate in provincii .
Deoarece imparatii Ming fusesera obligati sa mobilizeze armate mari pe coaste si la granita nordica si sudica a imperiului , pentru a se apara impotriva inamiciilor externi , la frontiere se stabilesc colonii , ducand la popularea unor zone pana atunci pustii . Din cauza invaziilor mongole capitala se muta de la Nanjing la Beijing .
In aceasta perioada economia se baza in primul rand pe comert si pe agricultura . In anul 1600 are loc o crestere economica prin cultivarea unor plante noi , cum ar fi cartoful , tutunul , porumbul si alunele . Ca rezultat al cresterii economiei , numarul populatiei devine din ce in ce mai mare . In orase , care se dezvolta rapid , apare o clasa de negustori si de bancheri , care isi fac loc in administratie , in timp ce imparatii pierd din putere din cauza eunucilor si a stilului lor de viata extravagant .

Vezi si Subutai, mana dreapta a lui Genghis Han  
In timpul domniei imparatului Wan Li (1563-1620) , tara este zdruncinata de numeroase rascoale . Mi mult , incercarile Japoniei din anul 1592 de a cuceri statul vasal Coreea , duc China intr-un razboi costisitor , imperiul incercand in acels timp sa diminuieze influienta europenilor si a Companiilor Indiilor de Est prin razboaie in Annam , Siam si Birmania .
Incepand cu anul 1567, in China patrund misionari crestini din ordinul catolic al iezuiilor .Preotul iezuit Matteo Ricci ajunge in anul 1601 la Beijing si datorita faptului ca era un mare invatat , are acces la Curtea Imperiala.
In anul 1613 , imparatul incredinteaza iezuitilor reforma calendarului , iar iezuitul Johann Adam Schall von Bell , care lucreaza la elaborarea acestui calendar , devine directorul observatorului astronomic si i se atribuie rangul de functionar . Iezuitii isi insusesc modul de viata chinez , limba , imbracamintea si manierele lor . Acestia considrau confucianismul o doctrina compatibila cu crestinismul , cea ce le-a oferit un avantaj in raspandirea crestinismului in China .
In anul 1644 , Chongzhen ultimul imparat al Imperiului Ming se sinucide, iar armata manciuriana intra in Beijing sub comanda printului Dorgon, intemeiand Dinastia chineza Qing.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dinastia ming china ginghis han
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1743 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013716 (s)