News Flash:

Scurt istoric al getilor timpurii

28 Ianuarie 2014
3333 Vizualizari | 0 Comentarii
Intre secolele VI i.Hr.-III d.Hr., in perioada antichitatii, locuitorii de la nordul fluviului erau daco-getii, despre care izvoarele antice arata ca erau o ramura a tracilor, care venisera dinspre estul Europei. Dupa marturiile geografului grec Strabo si ale istoricului latin Cassius Dio geto-dacii vorbeau aceeasi limba, desi erau numiti geti de catre greci si daci de catre romani.
Daco-getii au intrat de timpuriu in contact cu alte popoare, cele mai importante fiind grecii si romanii, care au edificat cele doua mari civilizatii ale Europei antice. In secolul VII i.Hr. grecii au intemeiat la Marea Neagra numeroase colonii precum Tomis (azi Constanta), Callatis (Mangalia), Istria (Histria). Daco-getii au preluat de la greci moneda si roata olarului.
Daco-getii au intrat in relatii economice si culturale cu romanii mai ales dupa ce acestia au cucerit Dobrogea, in 29-27  i.Hr. incluzand-o provinciei Moesia. Ceramica, uneltele si moneda de tip roman aveau o larga circulatie in societatea geto-dacilor.

Vezi si Regele geto-dac Dromihete 
Fiind organizati in uniuni de triburi, conduse de regi, care dispuneau de armate puternice, geto-dacii s-au implicat in evenimentele politice si militare din vremea lor. In 514 i.Hr. geto-dacii se aliaza cu scitii invingandu-l pe imparatul persan Darius I, care atacase teritoriul scit din nordul Marii Negre. In 300-292 i.Hr. regele geto-dac Dromichaites il invinge pe regele macedonean Lysimach, care navalise la nordul Dunarii.

Vezi si Din religia geto-dacilor: Geto-dacii se considerau nemuritori si nu credeau in destin! 
Dupa marturiile istoricului Herodot si ale geografului Strabo daco-getii erau politeisti. Zeul suprem era Zalmoxis, despre care se credea ca a fost sclav al filosofului grec Pitagora. Intors in randul geto-dacilor le-a dezvaluit acestora tainele cunoasterii, devenind nemuritor. Despre religia dacilor ne vorbesc sanctuarele descoperite in Muntii Orastiei, la Sarmisegetusa, unde se afla centrul religios si politic al geto-dacilor. Intre preotii si regii daco-geti exista o stransa legatura, marele preot Deceneu sprijinindu-l pe Burebista sa unifice triburile geto-dace.
In secolul l i.Hr. geto-dacii aveau o civilizatie in plina dezvoltare: existau numeroase cetati intarite numite dave, precum Arcedava, Tamasidava etc.
Principalele categorii sociale erau aristocratii, numiti tarabostes si oamenii liberi, mestesugari si agricultori, numiti comati.
sursa: Claudia Popescu, Istoria romanilor (pentru testarea nationala). Sinteze si subiecte rezolvate, Brasov, Editura Aula/istoriiregasite
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

antichitatii daco-getii tracilor strabo romani grecii europei antice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1740 (s) | 34 queries | Mysql time :0.027437 (s)