News Flash:

Scurt istoric al Reichstag-ului

27 Februarie 2015
1311 Vizualizari | 0 Comentarii
Cladirea parlamentului german numita Reichstag este situata in in centrul Berlinului in cartierul Berlin-Tiergarten. Tot Reichstag s-a numit si parlamentul german din timpul Imperiului German. Aici a avut loc prima adunare parlamentara din tarile germane.

Primul sediu al parlamentului in Berlin a fost „Palatul Prusac” de pe strada Leipzigului, aici a avut loc adunarea incepand din anul 1867 din patru in patru ani, adunarea fiind dominata de „Liga germana de Nord”. Dupa constituirea in anul 1871 a Imperiului German, vin in parlament si deputati din statele germane din sud. Acest lucru determina necesarul unei cladiri mai mari. La data de 19 apilie 1871 a fost propusa o amenajare noua a cladirii, cererea a fost insa respinsa de parlament, neprimind o majoritate de voturi. O comisie parlamentara este insarcinata sa gaseasca o cladire adecvata. Dupa 70 de zile este aleasa cladirea manufacturii de portelan de pe strada Leipzig nr. 75 ca sediu provizoriu pe o perioada de 5 - 6 ani, perioda care totusi a durat 23 de ani.

Vezi si Cheia succesului lui Hitler - incendierea Reichstagului

Tot Reichstag-ul a fost sediul parlamentulului Republicii de la Weimar. In noaptea de 27 spre 28 februarie 1933 cladirea parlamentului a fost cuprinsa de flacari, sala plenara si unele incaperi invecinate au ars complet. A fost o incendiere intentionata care insa nu este clarificata nici pana azi. Nazistii germani au luat incendiul drept pretext pentru impunerea politicii lor.

Vezi si Alegeri legislative in Germania, martie 1933

Dupa reunificarea Germaniei in 1989 cladirea Reichstag este din nou sediul parlamentul Germaniei, numit Bundestag. Cladirea a fost renovata si modernizata, ca sa satisfaca noile cerinti.

Incepand din anul 1979 tot in aceasta cladire are loc la fiecare cinci ani si intrunirea organului de stat Bundesversammlung ("Adunarea Federala"), pentru alegerea presedintelui statului, cel mai recent la 23 mai 2009.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

parlamentului german reichstag berlinului berlin tiergarten nazistii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1848 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019714 (s)