News Flash:

Scurt istoric al spadei

3 Februarie 2014
4580 Vizualizari | 0 Comentarii
Spada este o denumire generica pentru armele individuale de lupta corp la corp, pentru lovit si impuns, antice, medievale si moderne cu lama dreapta prevazuta cu doua taisuri. Diferenta intre spada si pumnal, care are si el o lama dreapta prevazuta cu doua taisuri, consta in faptul ca lama pumnalului are sub 30 cm lungime.
Denumirea spadei medievale si modeme are la origine cuvantul latin „spatha”, prin care se desemneaza arma pentru lovit si impuns din epoca romana si perioada migratiei, mai lunga decat gladiusul, cu lama dreapta si prevazuta cu doua taisuri. Acest termen are ca baza etimologica cuvantul grecesc „spáthe”, care a fost preluat in limba latina sub intelesul de "obiect lung si plat” pentru amestecat diferite substante.
Termenul a supravietuit in limba romana, diminutivat, in denumirea unei ustensile de laborator numite spatula.
Spada, ca arma cu lama lunga si doua taisuri, este o creatie a epocii mijlocii a bronzului. In secolele XV-XIV i.Hr. s-a raspandit spada de tip micenian, lunga si subtire (rapiera), dar si spada scurta si lata. La inceputul perioadei Hallstatt se foloseau o mare varietate de spade scurte. Spada lunga, ca un palos, a fost raspandita de celti in secolele IV-III i.Hr. Trebuie remarcat ca in literatura de specialitate se foloseste foarte des termenul de sabie (arma cu un singur tais) si pentru a indica spada (dar si termenul de spada pentru sabie).

Vezi si Ce nu stiai despre sabii - FOTO 
In armata romana, dupa razboaiele punice, a fost introdusa spada scurta dupa model celto-iberic, denumita gladius. Scopul principal al acestei arme era impungerea, metoda eficienta in atacul in care soldatii erau strans grupati. Folosirea gladiusului prin taiere verticala, orizontala sau oblica, prin miscari ample, expunea corpul soldatului. In perioada tarzie a Imperiului Roman, gladiusul a fost inlocuit treptat de sabia lunga, dupa model barbar.

Vezi si Razboaiele punice - Roma impotriva Cartaginei 
Lama spadei medievale are circa 1 metru lungime, doua taisuri si o nervura mediana, destul de groasa pentru a rezista loviturilor. Spada are o garda solida si un maner, prins ferm de lama, care, impreuna cu lama, ii dau forma unei cruci latine. Cavalerii medievali manuiau spadele cu ambele maini, deoarece acestea erau prea grele si prea mari pentru o singura mana.
Spada cu doua taisuri era arma principala a cavalerului feudal. Ceremonialul medieval ce avea loc la primirea cuiva in randul cavalerilor se numea acolada si consta dintr-o imbratisare si o lovitura usoara cu latul spadei, data de investitor celui investit. 
Seniorul ii inmana personal cavalerului spada la investitura, ea devenind astfel personificata.
Importanta spadei era asa de mare in evul mediu, incat este uneori personaj principal in cantecele trubadurilor si menestrelilor, atribuindu-i-se si puteri supranaturale. Au ramas in istorie Excalibur, spada regelui Arthur, Durendal, spada lui Roland sau Balmung, spada eroului german Siegfried, pomenit in Cantecul Nibelungilor.
Spada care i-a apartinut domnitorului Moldovei, Stefan cel Mare, are pe discul manerului o inscriptie in limba slavona, care atesta faptul ca ii apartinea. Pe o fata scrie „IOAN STEFAN VOEDA G”, iar pe cealalta fata scrie „OSPODAR ZEMLI MOLDAVS ”, adica „Eu, Stefan Voievod, Domnul Tarii Moldovei”. In mijlocul discului se observa un cerc pe care se aplica, probabil, stema Moldovei.
Stema orasului Sibiu are doua spade incrucisate suprapuse de trei frunze de crin stilizate, preluate din vechiul blazon al Scaunului Sibiului.

Vezi si Sabia lui Stefan cel Mare 
Cea mai veche spada din fier descoperita pana acum pe teritoriul Romaniei este cea de la Dobolii de Jos, comuna Ilieni, judetul Covasna. Aceasta pastreaza in morfologia manerului elemente specifice pumnalelor akinakes (butonul cu "antene" sau "gheare de vultur" si garda antropomorfa) dar este prevazuta cu o lama dreapta cu lungimea neobisnuita de 1,12 m. si dotata cu santuiri. Se estimeaza ca sabia dateaza din secolele VI-V i.Hr., fiind produsa de sciti.
A nu se confunda spada cu sabia, care are doar un tais.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

spada armele individuale medievale moderne pumnal spatha cruci latine
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1861 (s) | 34 queries | Mysql time :0.021387 (s)