News Flash:

Scurta istorie a Imperiului Hun

6 Noiembrie 2013
3048 Vizualizari | 0 Comentarii
Imperiul Hun a fost format de regele hunilor, Attila, si cuprindea teritorii vaste in Europa Centrala si de Est. In sud si in vest se invecina cu Imperiul Roman de Rasarit si cu Imperiul Roman de Apus. Data intemeierii nu este cunoscut cu exactitate, dar se considera a fi in jurul anului 370, cand triburile alanilor sunt spulberate de hoardele hunilor. Imperiul se dizolva in 453 dupa moarte lui Attila, dar acesta dispare in totalitate in 469 datorita razboaielelor intermitente pentru succesiune
Prima mentionare a hunilor este datata in jurul anului 370 cand triburile alanilor sunt infrante langa Marea Caspica. In 395 acestia trec Caucazul, unde captureza Erzurum, asediaza Antiohia si Edessa, atingand Tirul. In fosta provincie Dacia, ii infrange pe ostrogoti, ca in 408 sa treaca Dunarea si sa devasteze provincia Moesia.
Hunii erau o confederatie de triburi pana la regele Oktar care i-a unit sub steagul sau. Fratele si succesorul acestuia, Rugila, conduce o campaniei in Imperiul Roman de Apus, printr-o alianta cu generalul Flavius Aetius. Moare inainte de a putea invada Imperiul Roman de Rasarit, asa ca este urmat la tron de nepotii sai, Attila si Bleda.
Attila si Bleda
Ambiotiosi ca unchiul lor, obliga pe Imperiul Roman de Rasarit sa semneze tratatul de la Margus prin care romanii trebuie sa le plateasca un tribut anual si acordarea de drepturi comerciale. Avand sudul asigurat, acestia si-au putut concentra atentia asupra triburilor din vest. Daca tributul nu era platit, se organizau campanii de pedepsire ca cea din 441, cand au ajuns foarte aproape de Constantinopol, jefuind orasele Sardica si Arcadiopolis.
In 445, Bleda moare, Attila ramane singurul rege al hunilor.
Imperiul lui Attila
Attila a devenit liderul de necontestat dupa moartea fratelui sau. Campania sa in Balcani si Tracia a fost devastatoare, iar foametea si ciuma care bantuiau Imperiul Bizantin de mult timp l-au dus in pragul colapsului. Constantinopolul a fost distrus de cutremure de pamant, zidurile refacute in ultimul moment au salvat orasul.
Imperiul Roman de Apus nu a fost atacat deoarece intre generalul Flavius Aetius si Attila exista o prietenie mai veche. In 450, obiectivele hunilor se schimba. Raidurile repetate in Rasarit au cauzat o scadere drastica a cantitatii jafurilor. De asemenea, sora imparatului Apusului, Honoria ii cere regelui hunilor sa nu permita casatoria ei cu un senator roman, trimitandu-i inelul ei. Dar Attila a inteles acest gest ca o cerere in casatorie si dorea ca zestre jumatate din imperiul fratelui ei, Valentin al III-lea.
Asa ca Attila invadeaza Galia in fruntea oastei sale recrutand pe drum franci, burgunzi si goti. Acesta jefuieste orase importante printre care se numara Metz, Paris, Troyes si Orléans. Ostile romanilor, vizigotilor si francilor il vor infrange tactic pe Attila in Batalia de pe Campiile Catalaunice, si este nevoit sa se retraga.
Anul urmator, acesta isi inoiste pretentiile la mana Honorei. De asemenea, incepe o campanie peste Alpi, in nordul Italiei, unde devasteaza Aquileia, Vicetia, Verona, Brixia, Bergamum, si Milan. Valentin al III-lea, in speranta, ca nu va jefui Roma, trimite trei emisari de grad inalt printre care se numara Leon I, episcop de Roma, cu scopul de a obtine promisiunea ca se va retrage si va hotara o pace cu imparatul. Acestia se intalnesc la Mincio, in apropriere de Mantua, reusind a-l convinge sa se intoarca din drum. Attila s-a temut, conform lui Prosper din Aquitania, ca va muri la scurt dupa ce va jefui Roma, cum i s-a intamplat lui Alaric.
In realitate, jefuirea Italiei n-ar fi fost profitabila datorita recoltei sarace, iar un contingent roman din Rasarit au trecut Dunarea devastandu-i patria, de aceea se retrage. Iar noul imparatul rasaritean, a oprit plata tributului anual, asa ca pregateste o campanie de pedepsire la sud de Dunare. Dar moare in 453, in noaptea nunti, dupa ce s-a casatorit cu o fata, Ildico, din cauza unei hemoragii nazale, inecandu-se in propriul sange.
Destramarea
Attila este urmat la domnie de catre fiul sau mai mare, Ellak, care s-a confruntat cu fratii sai, Dengizich si Ernakh, pentru tron. Ellak moare in timpul bataliei de la Nedao impotriva mai multor triburi. Dengizich este ultimul conducator al acestui popor razboinic, imperiul format de stramosii sai, Rugila si Attila, dispare de pe harta geopolitica a lumii in 469.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

imperiul hun attila europa centrala est destramarea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2636 (s) | 23 queries | Mysql time :0.095913 (s)