News Flash:

Scurta istorie a masoneriei din Transilvania

28 Octombrie 2013
1981 Vizualizari | 0 Comentarii
Inceputurile organizarii masonice din Transilvania se leaga de numele orasului Sibiu, principalul centru de propagare a ideilor masonice in Ardeal, unde, in Mai 1767, s-a infiintat prima loja masonica din Transilvania : Loja Sf. Andrei (sau Loja Sf. Andrei trei frunze de nufar, in denumirea ei completa). Initiatorii acesteia au fost un grup de tineri reveniti de la studiile universitare din Germania, in frunte caruia se afla Simon Friedrich von Baussnern.
Desi a functionat doar pentru o perioada redusa de timp (intre 1767-1790), Loja Sf. Andrei a avut in total 276 de membri. Din randul membrilor de seama ii amintim pe Ioan Molnar Piuariu, Martin Hochmeister, Anton Joszika, Farcas Kemenyi, Alexandru Bethlen, Samuel von Bruckenthal sau Gheorghe Banffy.
Intrebat cu privire la activitatea masonica din Transilvania, istoricul Tudor Salagean spunea ca "in Transilvania, masoneria a avut un teren fertil. In secolul XVIII, se infiinteaza primele loje. Masoneria reunea atunci elita societatii transilvanene. Includea oamenii cei mai bogati si intelectualii. Mai tarziu, au promovat principiul egalitatii intre oameni, alegerile prin vot direct si secret. Au inceput sa accepte in randurile lor servitorii caselor nobiliare si taranii." Printre francmasonii renumiti, ii amintim pe Ioan Molnar Piuariu, Simion Barnutiu, baronul Samuel von Brukenthal, poetul Octavian Goga, medicul roman de origine germana Cristian Friedrich Hahnemann, Eftimie Murgu, stefan Peterfi, Alexandru Vaida Voievod, Traian Vuia, familia Tauffer etc.
In afara Sibiului, un alt oras important pentru istoria masonica din aceasta regiune a fost Clujul.
"La Cluj, loja Unio a contribuit la infiintarea scolii de nevazatori si a celei de surdo-muti. Totodata, a infiintat primul templu masonic din Transilvania. Acesta era in Piata Avram Iancu, numarul 7. […] Tot la Cluj, au construit cladirea actualei gari" mai spune istoricul Tudor Salagean. Toate aceste initiative, au facut ca orasul Cluj sa devina centrul masoneriei transilvane in secolul XIX. Unul dintre cei mai importanti sprijinitori ai masonilor din intreaga regiune a fost contele Gheorghe Banffy, guvernatorul provinciei, care a reusit sa mentina legaturile dintre “fratii” clujeni si cei sibieni, asa cum sunt denumiti membrii lojelor masonice, potrivit transilpedia.ro.
Dupa activitatea intensa inregistrata in preajma anului 1800, masoneria din Cluj a intrat intr-o indelungata perioada de inactivitate, care a fost intrerupta doar de evenimentele din perioada revolutiei de la 1848-1849. O noua etapa in istoria masoneriei transilvanene a fost deschisa in a doua jumatate a secolului al XIX-lea, odata cu reinfiintarea, la Cluj, a lojii Unio, pe data de 14 noiembrie 1886, la initiativa avocatului Albert Deaky.
Primul templu masonic din Transilvania, construit special pentru aceasta destinatie, a fost Templul Lojii Unio din Cluj – Napoca (in Piata Avram Iancu, numarul 7). Inaugurat la 21 decembrie 1889 (ziua solstitiului de iarna), aceasta a fost proiectat dupa modelul templului regelui Solomon din Ierusalim: cu doua coloane, reprezentand stelele polare, cea a nordului (reprezentand "forta") si cea a sudului (reprezentand "statornicia"). In 1939, loja Unio s-a desfiintat, iar templul acesteia a fost vandut.
In anul 1914, potrivit statisticilor internationale ale masoneriei simbolice de rit ioanit, masoneria transilvaneana - de filiatie ioanita - avea un numar total de 739 de membri. Dupa unirea Transilvaniei cu Romania, in perioada 1918-1926, activitate masonica din regiune a intrat in "latenta", datorita plecarii unui numar mare de membri.
Astazi, in Romania, exista noua organizatii masonice, dintre care cele mai importante sunt Marea Loja Nationala a Romaniei, infiintata in timpul regelui Carol I si Marele Orient al Romaniei, infiintat recent. Cu o vechime de peste un secol, Marea Loja Nationala a Romaniei are in spate o intreaga istorie, care a inglobat, imediat dupa 1918 o buna parte din lojile masonice din Transilvania.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

organizarii masonice transilvania sibiu templu masonic
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1690 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019742 (s)