News Flash:

Secretele din spatele dansului Sema, ceremonia ritualica practicata de dervisii rotitori - VIDEO

23 Aprilie 2015
2118 Vizualizari | 0 Comentarii
Exista pe lumea asta multe forme in care oamenii au ales sa i se adreseze lui Dumnezeu, pentru a-L ruga, pentru a-L imbuna, pentru a-L cunoaste cu mintea, pentru a-L intelege cu sufletul. Una dintre ele este poezia mistica, forma de adorare in care maestrii neintrecuti au fost marii poeti persani. Iubirea cantata in poemele lor e dorul dupa contopirea cu Dumnezeu, vinul baut si betia sunt doar calea prin care se obtine extazul si cunoasterea directa a Perfectiunii. Este drumul spre Acasa.

Am facut cunostinta cu poezia persana si cu simbolurile ei oarecum neasteptat. Am asistat la un spectacol al dervisilor rotitori, in Istanbul, tinut langa manastirea ordinului Mevlevi din Galata. Am preferat sa ma gandesc ca asist la o alta forma de rugaciune (nu la un spectacol pus in scena pentru incurajarea turismului), la un adevarat dans ritual Sema, asa cum i-a fost inspirat lui Mevlana Jalaluddin Rumi, marele poet si mistic persan, cel ce a fondat acum 700 si ceva de ani ordinul sufit al dervisilor rotitori, potrivit ulitarnica.ro

Sufiti au existat si inaintea lui Rumi. Mai mult tolerati de catre oficialitatile religioase ale islamului au fost de multe ori persecutati si dati deoparte, ca mai toate curentele religioase care sustin ca nu e nevoie de intermediari pentru a te apropia de Dumnezeu. Un sufit e cel ce urmeaza calea ce-l ajuta sa se goleasca de viciile si slabiciunile omenesti pentru a-si insusi calitatile si purtarea placute lui Dumnezeu. Un sufit traieste „in conformitate cu cerintele cunoasterii lui Dumnezeu si, mai ales, in minunata incantare spirituala rezultata din acest mod de viata.”

Vezi si Dansul ritualic al dervisilor rotitori Sema Gösterisi, marti, in premiera in Bucuresti

Ceremonia Sema cam asta vrea sa reprezinte. Calatoria spirituala a fiintei umane, ascensiunea ei prin puterea meditatiei si a iubirii catre  cel Perfect. Dervisii se lasa in mainile Domnului si incep sa se roteasca in jurul lor insisi , pana cand nu percep altceva decat Unitatea. Cu o mana aratand in sus spre cer si cu alta aratand in jos spre pamant, doresc sa imparta oamenilor fiecare farama de iubire pe care o primesc de la Dumnezeu. Doresc sa devina o veriga ce leaga Iubitorul de Cel Iubit.

Vezi si Dansul mortii - ritual secret al unui trib din Amazon - FOTO


Si imbracamintea dervisilor are semnificatii anume. Fesul pamantiu intruchipeaza piatra de mormant, fusta lunga si alba e giulgiul, mantaua neagra e mormantul. La inceputul dansului sufitul isi lasa mantaua pe podea, semn ca se desparte cu totul de sine. Miinile incrucisate strans pe piept simbolizeaza ca Dumnezeu e Unul.

Ceremonia incepe cu un elogiu adus Profetului Mohamed si a tuturor  Profetilor de dinaintea lui. Laudandu-i pe ei Il laudam pe Dumnezeu Creatorul. Urmeaza cateva batai de toba ce simbolizeaza momentul creatiei si apoi tanguirea fluierului de trestie – suflul divin ce aduce viata peste tot.

Apoi urmeaza procesiunea Sultan Veled, acompaniata de muzica. Dervisii se invart de trei ori in cerc pentru a ne aminti de cele trei feluri de cunoastere. Cunoasterea dobandita prin studiu, cunoasterea dobandita prin observarea proprie a lumii din jur si, in sfarsit, cunoasterea prin har, cea primita printr-o experienta mistica.

 In timpul dansului au loc patru Saluturi – treptele spre perfectiune ce-i sunt date omului sa le urce. Primul Selam (salut) reprezinta acceptarea de catre fiecare fiinta umana a conditiei sale de creatura a lui Dumnezeu. Al doilea Selam reprezinta incantarea omului ce-si da seama de maretia si puterea lui Dumnezeu, de splendoarea creatiei sale. Al treilea Selam ne aminteste extazul simtit in momentul contopirii cu Dumnezeu, bucuria renuntarii la sine si sacrificarii  mintii pentru iubire. Al patrulea Selam reprezinta intoarcerea credinciosului din calatoria sa spirituala la indatoririle sale de zi cu zi, dupa modelul Profetului care, dupa ce a atins tronul lui Allah s-a intors sa arate si altora Calea.

Ceremonia se incheie prin recitarea unor sure din Coran si prin acelasi salut cu mainile incrucisate ce simbolizeaza unitatea lui Dumnezeu. Dervisii se retrag apoi in chiliile lor pentru a-si continua meditatia.

Cam asa s-a desfasurat si Sema la care am asistat eu. Daca a atins cineva extazul mistic atunci sau nu, numai Dumnezeu stie. Pentru mine insa a fost o poarta deschisa spre o lume necunoscuta, bogata si care , sunt sigura, m-ar imbogati si pe mine daca as avea rabdarea si curiozitatea de-a o descoperi. Este un drum deschis spre poeziile lui Rumi, Omar Khayam, Baba Taher, Saadi, marii poeti persani , o lume ce se indeparteaza tot mai mult de noi datorita politicilor nefericite a zilelor noastre.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

mintea dumnezeu poet mistic persan dervisilor rotitori rumi viciile
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2196 (s) | 34 queries | Mysql time :0.077368 (s)