News Flash:

Secretele financiare ale lui Lenin

2 Martie 2015
760 Vizualizari | 0 Comentarii
Nici in Rusia, nici in strainatate, Lenin nu a cunoscut lipsurile materiale. Pe toata perioada exilului el nu a muncit nici macar o singura zi; a calatorit mult (Berna, Paris, Bruxelles, Zürich, Londra, Stockholm, Berlin, insula Capri, etc), a locuit la hoteluri sau in case inchiriate in statiuni de odihna.

In ianuarie 1892 tanarul Vladimir Ilici Ulianov a fost angajat ca asistent al avocatului pledant A. N. Hardin, in slujba caruia a lucrat numai 18 luni. In momentul in care a izbucnit Revolutia din Octombrie, Lenin era angajat de mai putin de doi ani.

Maria Alexandrovna Ulianova era pensionara, vaduva unui consilier de stat detinator al Ordinului Stanislas clasa I. Ea mai mostenise de la sotul ei o treime din mosia Kokuskino. Aceasta cota din mosie a fost vanduta, iar banii au fost depusi in cele din urma intr-o banca. Numai ca mama lui Lenin a calatorit, la randul ei, mult, de trei ori in Elvetia, Germania si Franta, de doua ori fiind insotita de fiica sa, Maria (Maniasa). Aceasta din urma a petrecut aproape doi ani in Germania si Franta.

Vezi si Planul de asasinare a lui Lenin


Surse serioase de venituri nu puteau fi articolele publicate in presa revolutionara rusa (precum Iskra). Sursa lui principala de venituri a fost desigur fondul special al Partidului, fond despre care nu se pomeneste niciodata in actele oficiale, dar a carui existenta este recunoscuta de Lenin in bogata lui corespondenta.

Vezi si Studiul creierului lui Lenin

Acest fond era alimentat din cotizatiile membrilor de partid. Din donatii particulare, (precum cele ale lui Maxim Gorki sau cea cunoscuta ca Afacerea Schmidt dar mai ales din exproprieri revolutionare, in fapt, delapidari sau atacuri banditesti asupra birourilor de posta, a caselor de bilete din gari si asupra bancilor. Cea mai cunoscuta expropriere a fost atacul asupra a doua camioane cu bani, la 26 iunie 1907 in Piata Erevan din Tiflis, cand au fost furate 340.000 de ruble de catre o echipa condusa de Stalin.

Controlul asupra acestui fond special, la care Lenin n-a renuntat nici in timpul exilului si nici dupa victoria revolutiei bolsevice, a fost unul dintre merele discordiei care a impiedicat incercarile timide de reunificare a bolsevicilor si mensevicilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

rusia strainatate lenin lipsurile materiale perioada exilului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2460 (s) | 23 queries | Mysql time :0.076144 (s)