News Flash:

Secretele ingropate in catacombele si tunelurile Capitalei

6 Noiembrie 2013
2450 Vizualizari | 0 Comentarii
In adancul Bucurestiul se ascund numeroase galerii secrete descoperite inca din anul 1888, pe cand s-au inceput lucrarile de canalizare a raului Dambovita. Exista tuneluri care leaga Manastirea Plumbuita de Palatul Ghica, pe sub raul Colentina. Pe langa acestea au mai fost descoperite galerii intre Manastirea Sarindar si Dambovita sau intre Casa Dudescului si Zavoaiele Cioplea, situat in apropiere de Dudesti. Cel mai vechi tunel subteran a apartinut domnitorului Vlad Tepes
Unul dintre cele mai vechi tuneluri subterane se spune ca a apartinut pe vremuri lui Vlad Tepes, pe care il construise special pentru a se refugia atunci cand era atacat de dusmani. Tunelul pornea de la castelul lui Vlad, aflat pe locul Palatului Kretzulescu de astazi si trecea pe sub Cismigiu. Totodata, acesta avea o ramificatie spre Schitu Magureanu, dupa care trecea pe dedesubtul aleilor din parc, pe sub lac si ajungea tocmai in zona unde se afla actuala Primarie Generala a Capiltalei, dupa care cotea brusc pe sub cheiul Dambovitei si ajungea la ascunzatoarea special amenajata pentru zilele de asediu. Cele mai multe tuneluri subetarane aveau guri de aerisire, pentru ca cei aflati sub pamant sa poata respira. Una dintre aceste aceste guri de aerisire era ascunsa sub aleea principala din Cismigiu, iar alta chiar sub lac, fiind ulterior distrusa odata cu amenajarea acestuia. Documentele istorice, precum dictionarul geografic din 1898 precizeaza ca lacul din Cismigiu este legat de Dambovita „printr-un canal lung de doi kilometri”. In adancul strazilor din centrul Capitalei se ascund cele mai vechi si cele mai cunoscute galerii subterane datand din secolul XVI. In timpul invaziilor bandelor turcesti care veneau si devastau Bucurestiul, oamenii au inceput sa-si sape tuneluri pentru a-si ascunde averile. In zona Unirii, pe strada Negru Voda, a fost gasit un tunel captusit in totalitate cu caramida, cu o latime de 1,5 metri. Tunelul a fost sapat la o adancime de peste zece metri, si are aproximativ 250 de metri care leaga Curtea Veche de Hanul lui Manuc si Biserica Domneasca, dupa cum scrie jurnalistul Romulus Cristea, pe blogul sau, potrivit adevarul.ro.
Tunelul personal al lui Ceausescu 
Si Ceausescu a avut precum marii domnitori, propria sa retea de tuneluri subterane. Intre anii 1970 – 1975, Calea Victoriei a fost blocata pentru a se efectua lucrari la un tunel care facea legatura intre Comitetul Central, Palatul Regal si Sala Palatului. Tunelul era foarte bine realizat, fiind dotat cu sursa proprie de de apa si alte dotari care, in caz de urgenta se putea ramane in tunel timp de trei zile, fara interventie exterioara. Dictatorul se deplasa la Comitetul Central direct in loja de la Sala Palatului prin tunelul special construit ce nici macar nu era pazit, fapt ce atragea destul de multe suspiciuni din partea celor care nu il vedeau traversand Calea Victoriei. Palatul Tei si Manastirea Plumbuita legate de un canal subteran de un kilometru Povestile din popor sustin ca intre Palatul Tei si Manastirea Plumbuita exisa un tunel de aproximativ un kilometru ce face legatura intre cele doua puncte. Din relatarile jurnalistului Simon Saveanu, care in anul 1972 a vizitat beciurile si ascunzatorile de sub Manastirea Plumbuita, reies amanunte relevante care atesta adevarul care se afla in spatele povestilor. „Eram in adancul pamantului, acolo unde au suferit multi oameni, paseam in inima legendarelor ascunzatori... Si cand ni s-a spus ca fostele guri de puturi din afara manastirii ar fi apartinut retelelor subterane, fiind rasuflatorile unui tunel ce se continua undeva, departe, fiecare dintre noi a pus acest amanunt in legatura cu traditiile localnicilor”, relateaza scriitorul Silviu N. Dragomir in cartea „Un Bucuresti mai putin cunoscut”. Catacombele ascunse de sub strazile Capitalei nu sunt deschise publicului, unele au fost astupate sau blocate, iar altele sunt incluse in planurile MApN, MAI sau SRI.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bucurestiul galerii secrete tuneluri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1568 (s) | 23 queries | Mysql time :0.014083 (s)