News Flash:

Sectiune dedicata Episcopiei Greco-Catolice in Muzeul Cetatii din Oradea

14 Martie 2017
189 Vizualizari | 0 Comentarii
Muzeul Cetatii din Oradea
Obiecte care au apartinut unor episcopi greco-catolici morti in inchisorile comuniste, dar si Biblia de la Blaj, aparuta in 1795, fac parte de acum din cea mai noua sectiune a muzeului Cetatii din Oradea. Inaugurata vineri, aceasta ii este dedicata Episcopiei Greco-Catolice din oras. Expozitia este amenajata in doua sali si le ofera vizitatorilor informatii despre istoria Episcopiei ori a scolilor greco-catolice din Oradea si Beius.

In proaspat inaugurata expozitie se regasesc obiecte personale si de cult folosite de Valeriu Frentiu si Ioan Suciu, cei doi episcopi greco-catolici care au suferit in temnitele comuniste.

"Este un pas inainte pentru Oradea pentru cetatea noastra pentru ca au avut aceasta idee fantastica de a face la acest etaj un muzeu in care sa fie toate cultele. Deja romano-catolicii au facut, reformatii au facut, asteptam inclusiv pe fratii ortodocsi sa deschida", a spus PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.

Cu aceasta ocazie a fost lansata si o monografie a Episcopiei Greco-Catolice de Oradea infiintata in 1777. Vizitatorii noii sectii a muzeului Cetatii mai pot admira carti si obiecte folosite in primele scoli romanesti infiintate in Bihor.

"Avem niste obiecte ramase cat am putut recupera sau ascunde pentru ca aceste obiecte au fost ascunse de credinciosi si azi le expunem in premiera pentru publicul larg", a explicat Silviu Sana, istoric.

"Muzeul Cetatii si al orasului Oradea va fi unul dintre cele mai spectaculoase muzee, deoarece va cuprinde, alaturi de sectia de arheologie si restaurare a cetatii Oradea, si alte sectii, cum sunt casa Darvas LaRoche, un viitor muzeu al art-nouveau sau muzeul francmasoneriei", a precizat Angela Lupsea, administratorul Cetatii Oradea.

Muzeul Cetãtii Oradea ar putea primi avizul si acreditarea necesarã ca institutie muzealã de la Ministerul Culturii in cursul acestui an.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

obiecte episcopi greco-catolici inchisorile comuniste biblia blaj
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2017 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1643 (s) | 24 queries | Mysql time :0.012819 (s)