News Flash:

Seminificatia solstitiului de vara

21 Iunie 2018
749 Vizualizari | 0 Comentarii
solstitiu de vara 1

Joi, 21 iunie 2018, este cea mai lunga zi a anului 2018, eveniment care marcheaza debutul verii astronomice.

In jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomica a Soarelui este de 90°, fiind momentul solstitiului de vara, care marcheaza inceputul verii astronomice, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

SOLSTITIUL DE VARA 2018. Pamantul executa atat o miscare anuala de revolutie in jurul Soarelui, cat si o miscare diurna de rotatie in jurul axei polilor terestri. Axa polilor pastreaza (in prima aproximatie) o pozitie fixa in spatiu, ea fiind inclinata pe planul orbitei Pamantului (numit planul eclipticii) cu 66° 33'. Datorita acestui fenomen, cele doua emisfere terestre sunt luminate de Soare inegal in decurs de un an, fapt ce genereaza la latitudinile medii inegalitatea zilelor si a noptilor, precum si succesiunea anotimpurilor.

SOLSTITIUL DE VARA 2018. Pentru un observator terestru, fenomenul se materializeaza pe sfera cereasca prin miscarea anuala aparenta a Soarelui in lungul eclipticii cu aproximativ 1° pe zi, planul eclipticii fiind inclinat fata de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstitiului de vara, Soarele se va afla la 23° 27' distanta unghiulara nord fata de ecuatorul ceresc, el descriind miscarea diurna pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.Solstitiul de vara din acest an are loc pe 21 iunie, la ora 13:07.

Denumirea de solstitiu ("Soarele sta") este data de faptul ca la data respectiva are loc schimbarea gradientului miscarii Soarelui in raport cu declinatiile acestuia. Soarele aflandu-se la culminatie (pentru latitudinea medie a tarii noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, durata zilei va avea cea mai mare valoare din an, respectiv 15 ore si 32 de minute, durata noptii fiind de numai 8 ore si 28 de minute. Din acelasi motiv si crepusculul are durata maxima din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungeste toata noaptea, locuitorii regiunilor respective fiind martorii frumoaselor "nopti albe".

SOLSTITIUL DE VARA 2018. Pornind de la acest fenomen, invatatul grec Eratostene a reusit sa determine, cu o precizie remarcabila, inca din anul 250 i.e.n, lungimea meridianului terestru. Astfel, observand Soarele la momentul culminatiei in ziua solstitiului de vara in orasele egiptene Siena, unde acesta se afla chiar la zenit, si Alexandria, unde Soarele avea o distanta zenitala de 7° 12', si cunoscand distanta terestra intre cele doua orase, Eratostene a obtinut valoarea lungimii cercului meridian. Aceasta a fost prima operatie geodezica cunoscuta in istorie, aminteste Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucuresti.

Dupa momentul solstitiului de vara, durata zilei va incepe sa scada, iar a noptii sa creasca, timp de 6 luni, pana la 21 decembrie, momentul solstitiului de iarna. In emisfera sudica a Pamantului fenomenul se deruleaza in sens invers.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1885 (s) | 23 queries | Mysql time :0.028029 (s)