News Flash:

Semnificatia operei lui Moise Maimonide

30 Martie 2015
723 Vizualizari | 0 Comentarii
Moise Maimonide
Marele merit al lui Maimonide este acel de a fi combinat filosofia aristotelica cu o teorie iudaica distincta asupra preceptelor etice ale Torei. Creativitatea sa a insemnat insa si principalul obstacol in calea acceptarii ideilor sale. Intr-o religie fondata pe traditii de nezdruncinat, punctele de vedere ale lui Maimonide au constituit timp de secole subiecte controversate, in special in sfera rabinilor ortodocsi. Impactul acestora insa nu poate fi negat. Textele sale teologice continua sa fie dezbatute si azi in academiile iudaice. Maimonide este primul care a pus accentul pe perceptia pe care omenirea o poate avea in relatia directa cu Dumnezeu, formulandu-si celebra teza potrivit careia oamenii l-ar vorbi pe Dumnezeu numai de rau din moment ce se discuta mai degraba despre „ce nu este” decat despre „ce este” Dumnezeu.

Vezi si Povestea celebrului filosof francez Harald Høffding


Maimonide considera ca intre Dumnezeu si oameni s-ar interpune o categorie speciala, trupurile paradisiace, pe care le numeste „ingeri”, modelul spre care aspira oamenii atunci cand incearca sa atinga acel summum bonum, cunoasterea lui Dumnezeu. Aici Maimonide scoate la iveala „judecata”, unul dintre principalele instrumente ale gandirii sale, prin intermediul caruia va cerceta toate poruncile traditionale iudaice. Desemantizand si explicitand aceste porunci, separand sacrul de profan, Maimonide reuseste sa transforme „morala divina” intr-o „morala profana”,iar de aici provine usurinta cu care preceptele sale au devenit repede puncte de referinta pentru legile morale firesti.

Vezi si Lideri religiosi care au schimbat lumea


Diferenta dintre judecata si revelatie nu echivaleaza cu diferenta dintre ce este inteligibil si ceea ce este „invaluit in mister”. Inteligenta este un proces treptat care tinde spre a intelege si explica continutul cuprins intr-un fapt profetic. Pentru Maimonide, profetia devina posibila (nu oricui, fiind de fapt un dar divin) atunci cand la baza acesteia se afla un summum de informatii. Filosofia este una dintre artele pe care Maimonide le considera cai spre profetie. Chiar daca el este de parere ca nu toti filosofii trebuie sa fie in mod necesar profeti, Maimonide considera insa ca profetii sunt in mod absolut filosofi. Astfel nu poate exista un decalaj intre adevarul derivat din filosofie si cel derivat din Tora. Cu toate acestea, sarcina sa s-a ingreunat vizibil atunci cand a trebuit sa explice de ce uneori Tora si filosofia nu se armonizezeaza. Aici Maimonide pune accentul pe moralitate, considerand morala ca unul dintre derivatele filosofiei. Pentru ca moralei sa i se poata opune o lege cel putin la fel de argumentata logic, trebuie ca aceasta sa fie sustinuta temeinic de precepte derivate din observatia stiintifica a realitatii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

maimonide filosofia aristotelica preceptelor etice torei textele
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2361 (s) | 23 queries | Mysql time :0.073286 (s)