News Flash:

Sfanta Maria Mare - Adormirea Maicii Domnului

14 August 2013
1295 Vizualizari | 0 Comentarii
Maine, 15 august, crestinii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului si mutarea ei cu trupul la cer. Sarbatoarea este numita in popor si Sfanta Maria Mare, pentru a o deosebi de 8 septembrie, cand e praznuita Nasterea Maicii Domnului sau \"Sfanta Maria Mica\".
Evangheliile nu vorbesc despre obstescul sfarsit al Fecioarei Maria, dar aflam detalii despre acest eveniment din traditia Bisericii. Scrierile Sfintilor Modest, Patriarhul Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolelui si Ioan Damaschin,  reconstituie ultimele clipe ale vietii pamantesti a Maicii Domnului.
Astfel, cu trei zile inainte de Adormire, Fecioarei i s-a aratat Arhanghelul Gavriil, purtatorul de vesti divine, care ii spune: "Acestea zice Fiul tau: Vremea este a muta pe Maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primeste cuvantul cu bucurie, de vreme ce vii la viata cea nemuritoare".
Maica Domnului a primit vestea cu bucurie senina. A urcat pe Muntele Maslinilor si s-a rugat fierbinte, ca odinioara Fiul ei. Apoi s-a intors acasa, a dereticat si a pregatit cele trebuincioase ingropaciunii.
In ziua sorocita, s-a auzit un vuiet puternic. Adusi pe nori, in chip minunat, Apostolii (cu exceptia lui Toma) au venit sa-si ia ramas bun de la cea care le fusese ca o maica buna. Vazandu-i, Fecioara s-a bucurat, si-e cerut iertare de la toti, s-a asezat pe pat si, rugandu-se, si-a dat linistita sufletul in mainile Domnului si Fiului ei.
In acel moment, s-au auzit ingerii cantand, o mireasma dumnezeiasca s-a raspandit in tot locul, iar toti cei bolnavi si betegi din jur s-au vindecat minunat. 
Apostolii au apucat patul cu trupul Maicii Domnului si, cu alai mare, s-au indreptat spre Gradina Ghetsimani, unde era pregatit mormantul. Pe drum, mai marii iudeilor au asmutit poporul sa rastoarne patul.
Unul mai indraznet s-a repezit, dar, in momentul in care s-a atins cu mainile de patul cu corpul Fecioarei, acestea i-au fost taiate de la cot de o sabie nevazuta. Iudeul a cazut atunci in genunchi, cerandu-si iertare si s-a vindecat prin minune.
Alaiul si-a urmat drumul pana la Ghetsimani, unde Maica Domnului a fost ingropata. Vreme de trei zile, cei care au privegheat au auzit cantari dumnezeiesti.
Dupa trei zile, a sosit la mormant si Toma Necredinciosul, ale carui intarzieri se petrec mereu din ratiuni de pedagogie divina. Acesta, plangand, cere sa se desfaca mormantul, pentru a-si lua ramas bun de la Maica Domnului. Dar mormantul este gasit gol, dovada ca Mantuitorul a luat alaturi de El, nu numai sufletul, ci si trupul Maicii Sale.
Sfanta Maria Mare este una dintre cele mai dragi sarbatori ale romanilor. Multe manastiri si biserici poarta Hramul Adormirii Maicii Domnului, organizandu-se pelerinaje impresionante. An de an, la Nicula, la Putna, la Varatec, la Bistrita, la Frasinei, sau la Techirghiol, sute de mii de oameni se aduna pentru marele praznic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

15 august crestinii
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1665 (s) | 34 queries | Mysql time :0.018749 (s)