News Flash:

Sfantul Malachia si Profetia celor 112 Papi

5 Septembrie 2013
3145 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.7315 RON (-0.0011)
USD: 4.2103 RON (-0.0036)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Sfantul Malachia (irlandeza veche: Máel Máedóc Ua Morgair; irlandeza: Maelmhaedhoc Ó Morgair) (n. 1094 – d. 2 noiembrie 1148) a fost un episcop de Armagh, caruia ii sunt atribuite mai multe miracole si profetii, printre care si lista cu urmatorii 112 papi. A fost primul sfant irlandez canonizat de papa.
Profetia Papilor, cum este numita, este alcatuita din 112 fraze scrise in limba latina, care descriu toti capii Bisericii Catolice, incepand cu Papa Celestin al II-lea (ales in 1143) si terminand cu urmasul Papei Benedict al XVI-lea.Profetia dateaza din Evul Mediu, cuprinzand, de fapt, o lista de scurte sentinte profetice incredibil de exacte, despre o insiruire de 111 Papi care urmau sa ocupe incepand cu anul 1130, scaunul Sfantului Petru, si, in final, descrierea ultimului Papa, care va fi martorul Apocalipsei. Potrivit profetiei, distrugatorul Romei este numit Petre Romanul, Petrus Romanus. Se pare ca, in timp, profetiile s-au tot implinit si teama ori superstitiile sunt cele care nu au lasat, de-a lungul timpului, niciun suveran pontif sa isi aleaga, dupa ce a urcat pe scaunul pontifical, prenumele de Petru. Manuscrisul sau a ramas nestiut in arhivele de la Vatican pana in anul 1590. Un calugar dominican - Arnold de Wion - l-a descoperit si publicat si a pretins ca, dupa ce Papa Inocentiu al II-lea l-a citit si l-a aprobat, l-ar fi inchis in arhivele Vaticanului, unde a ramas neatins cinci secole. Profetiile - avand drept scop identificarea trasaturii determinante a papilor care se vor succeda din vremea sa pana la sfarsitul lumii - contin scurte motto-uri latine referitoare la 112 papi, ale caror pontificate acopera o perioada de 900 de ani, scrie jurnalul.ro.
Iata lista completa a celor 112 Papi, la care face referire Malachia, cu explicatiile aferente.
1. Ex Castro Tiberi (Din Castel de pe Tevere) Celestin al II-lea (8 oct. 1143 – 8 mart. 1144) - se refera la locul natal al acestui papa: Guido din Castello, nativ din Castello di S.Felicita al Tiferno in Toscana, in acele vremuri un mic targ situat pe malul fluviului Tevere.
2. Inimicus expulsus - Luciu al II-lea (12 mart. 1144 – 15 feb. 1145) - doua explicatii posibile: termenul “inimicus” ar fi o aluzie clara la numele de mirean al acestui papa, bologhezul Gerardo Caccianemici, iar termenul “expulsus” s-ar referi la pontificatul sau zbuciumat: constituirea unei republici democratice pe teritoriul roman a dus la indepartarea puterii civile de curtea pontificala de la Roma. Intr-adevar, aorifeii acestei republici l-au detronizat pe papa de puterea temporala si l-au izgonit din Roma. In felul acesta mottoul s-ar referti si la sfarsitul brutal al acestui papa, care a murit lovit cu o piatra in timp ce era expulzat din Campidoglio.
3. Ex magnitude montis - Eugen al III-lea (1145-1153) - Pietro Pignatelli, ales papa in aceeasi zi in care a murit Lucio al II-lea, era nativ dintr-un mic satuc din preajma orasului Pisa, Montemagno. Astfel, se refera explicit la orginile acestui papa.
4. Abbas Suburranus - Anastaziu al IV-lea (1153-1154) - Papa Anastasiu al IV-lea, care avea nume ca mirean Corrado Suburri, in plus, a fost mult timp abatele manastirii Sfantul Rudo.
5. De ruro albo - Adrian al IV-lea (1154-1159) Adrian al IV-lea, cu numele de mirean Niccolò Breaksper, nascut in Anglia, la Sant'Albano, a murit la Anagni. Mottoul, de altfel foarte obscur, ar face aluzie la originile sale britanice.
6. Ex tetro carcere – Victor al IV-lea (antipapa) Gregorio Conti a fost Cardinal de S. Vittore, renumit carcerier roman.
7. Ex ansere custode – Alexandru al III-lea (1159-1181) - Rolando (Orlando) Papero Bandinelli, tatal sau se numea Ranuccio. Majoritatea interpretilor afirma simplu ca pana in prezent nu s-au gasit explicatii plauzibile acestui motto; aluzia insa pare a fi legata de nume: Papero (rata), in latina „anser”: astfel pare sa aiba unul din urmatoarele doua sensuri: „din rata paznic” sau, legat de numele tatalui (broscuta) (=cele din paza ratei).
8 . De via Transtibertina – Pascal al III-lea (antipapa) - Guido da Crema a fost mult timp Cardinal in S. Maria in Trastevere (Transtibertina).
9. Lux in ostio – Luciu al III-lea (1181-1185) - Ubaldo Allucignoli, era Cardinal de Ostia in momentul cand a fost ales papa. Astfel este evident ca mottoul cu care este desemnat face aluzie atat la numele lui de mirean (Allucignoli) cat si la numele lui pontifical si, nu in ultimul rand la orasul Ostia, unde fusese Cardinal inainte de a fi ales paapa.
10. De Pannonia Tusciae – Callixt al III-lea (antipapa) - provenea din intinsa regiune cunoscuta odinioara cu numele de campia Panonica – Ungaria de azi – multi ani a fost Cardinal de Tuscolo (Tusciae).
11. Sus in cribo – Urban al III-lea (1185-1187) - Uberto Crivelli avea in propria stema un porc (sus, lat.). Cuvantul „cribo”, face aluzie evidenta la prenumele sau de mirean: Crivelli.
12. Ensis Laurentii – Grigore al VIII-lea (1187) - Cuvantul “ensis” face trimitere la stema sa pontificala pe care apare clar o sabie (ensis). Termenul “Laurentii” pare cu toata probabilitatea sa se refere la faptul ca, mai inainte de a fi ales papa, Alberto de Morra fusese Cardinal de S. Lorenzo in Lucina; sunt insa dubii cu privire la interpretarea corecta a acestui termen.
13. De schola Exiet – Clement al III-lea (1187-1191) - Paul Scolari, Episcop de Palestrina; mottoul, foarte simplu, pare sa faca referinta explicita la prenumele lui de mirean.
14. De rure bovense – Celestin al III-lea (1191-1198) - Giacinto Orsini din „Casata dei Borbone”, inca nu au fost propuneri acceptabile pentru acest motto: sunt insa si interpreti care, fara sa sduca motivatii valabile in sustinerea tezei lor, considera ca fraza ar face aluzii la faptul ca Giacinto Orsini, in momentul alegerii sale ca papa nu era dectt un simplu diacon.
15. Comes signatus – Inocentiu al III-lea (1198-1216) - Giovanni Loterio dei conti di Tuscolo da Segni, numele lui de mirean. Mottoul pare destul de evident.
16. Canonicus de latere – Honoriu al III-lea (1216-1227) - Cencio Savelli, in momentul alegerii era canonic in Lateran. Aceasta pare sa fie unica semnificatie plauzibila atribuita lui de profetia lui Malachia.
17. Avis Ostiensis - Grigore al IX-lea (1227-1241) - Ugolino dei Conti di Segni, cardinal de Ostia (ostiensis), dupa alegera sa a adoptat in propria stema pontificala stema familiei sale: un scut pe care troneaza o uriasa acvila (avis).
18. Leo Sabinus – Celestin al IV-lea (1241) - Goffredo Castiglioni di Milano, Episcop de Sabina: si in acest caz referinta este la stema papala: un leu.
19. Comes Laurentius – Inocentiu al IV-lea (1242-1254) - Sinibaldo Fieschi, care venea din familia nobila a contilor (comes) de Fieschi, a fost creat cardinal in San Lorenzo in Lucina (Laurentius), de catre papa Grigore al IX-lea. Posibil ca aceasta interpretare sa para putin fortata, insa tot atat de probabil apare ca singura plauzibila.
20. Signus Ostiense – Alexandru al IV-lea (1254-1261) - Rinaldo dei Conti di Segni, inainte de a fi papa a foat cardinal de Ostia.
21. Jerusalem Campaniae – Urban al IV-lea (1261-1264) - Jacques Pantaleon (Giacomo Troyes Pantaleone), nativ din regiunea franceza Champagne in momentul alegerii Patriarh al Ierusalimului; a fost ales papa inainte de a fi fost numit Cardinal.
22. Drago depressus – Clement al IV-lea (1261-1264) - Guy Folquois (Guido le Gros de Saint Gilles): in stema pontificala a lui Clement al IV-lea, era reprezentata o acvila care tinea strans in ghiare un dragon imens. Interpretarea insa este destul de dubioasa si controversata: dupi parerea multor istoricii, adevarata stema a acestui papa nu avea decat crini. In acest caz nu mai sunt explicatii plauzibile cu privire la semnificatia mottoului.
23. Anguineus vir – Grigore al X-lea (1271-1276) - Tebaldo Visconti din Piacenza, este desemnat de profetia lui Malachia ca "omul/barbatul sarpelui " (anguineus vir); intr-una din stemele pontificale exista si una, atribuita papei Grigore al X-lea, care are in prim plan un sarpe. Totusi sunt multe dubii si neclaritati cu privirea la aspectul real al stemei acestui pontif. Din aceasta cauza sunt si unii interpreti care considera ca aluzia din mottou ar fi la tergiversata alegere a acestui papa, contrasemnata de trecerea la conclavul actual.
24. Concionator gallus – Inocentiu al V-lea (1276) - Pierre de Tarantasie de origine franceza (gallus), in pofida doar a celor cinci luni de pontificat, Inocentiu al V-lea si-a castigat renumele de cinstit, coerent „om al bisericii” si un excelent predicator (concionator).
25. Bonus Comes – Adrian al V-lea (1276) - Ca si pentru Inocentiu al IV-lea, termenul “comes”, este considerat ca aluzie la familia natala a lui Ottobono Fieschi, care insa a murit mai inainte de a fi incoronat papa. Unii interpreti considera ca termenul “bonus” cu care este desemnat acest papa este mai degarba o ironie, tinand cont sa pana si Dante il plaseaza in Infern.
26. Piscator tuscus – Ioan al XXI-lea (1276-1277) - Pietro di Giuliani (Pietro Ispano), medic si filosof de mare renume, inainte de alegere, Cardinal de Tuscolo. In mottoul care-l desemneaza este ascuns sensul termenului “piscator”.Intr.adevar, numele lui de botez era Petru, la fel cu acela al faimosului „pescar”, primul papa al Bisericii Catolice.
27. Rosa composita – Nicolae al III-lea (1277-1280) - In stema lui Giovanni Gaetano Orsini (Giangaetano Corsini) trona o rosa (un trandafir). PROFEtIA Il mai desemneaza si "compositus" facand in felul acesta trimitere la truda sa neobosita si la incercarile sale repetate de a pune capat Marii Schisme si a reface unitatea Crestinismului.
28. Ex telonio liliacei – Martin al IV-lea (1281-1285) - Martinii Simone di Brion, canonic si trezorier de Saint Martin du Toursin, Franta. In stema lui erau reprezentati cativa crini, la care ca mottoul face vag aluzie. In complex insa, acestei fraze nu-i este atribuita nici o semnificatie precisa, clara.
29. Ex rosa leonina – Honoriu al IV-lea (1285-1287) - Jacopo Savelli avea in stema pontificala doi lei inconjurati de trandafiri.
30. Picus inter escas – Nicolae al IV-lea (1288-1292) - Mottoul relativ la Gerolamo Masci, de la Ascoli Piceno nu este destul de clar. Singura semnificatie plauzibila care i-ar putea fi atribuita este aceea referitoare la orasul sau natal: Ascoli Piceno (picus).
31. Ex eremo celsus – Celestin al V-lea (1294) - Acest mottou pare sa fie destul de explicit: Pietro da Morrone a fost eremit si fondatorul Ordinului (calugarilor) Celestini.
32. Ex undarum benedictione – Bonifaciu al VIII-lea (1294-1303) - mottoul se refera la numele de botez al acestui papa: Benedetto Gaetani (benedictione) ca de altfel si la stema sa de pontif pe care sunt reproduse valuri (unde) marine.
33. Concionator patarens – Benedict al XI-lea (1303-1304) - Nicolò Bacca-Sini nascut la Patara (patarens), aproape de Treviso si apartinea ordinului religios al predicatorilor (concionator). Termenul de “concionator”, asadar, face aluzie intr-un anume fel atat la provenienta sa din Ordinul Predicatorilor cat si la activitatea sa personala de predicator.
34. De fascis aquitanicis – Clement al V-lea (1305-1314) - Termenul “fascis” face trimitere la stema pontificala a lui Bertrand di Goth formata din 7 fasii paralele. Pe timpul pontificatului sau sediul popilor a fost transferat de la Roma, in Franta, la Avignone (aquitanicis).
35. De sutore orseo – Ioan al XXII-lea (1316-1334) - Mottoul pare sa fie destul de criptic, pare insa ca face trimitere intr-un anume fel la originile umile ale lui Jacques-Arnaud d’Eurse, fiul unui modest cizmar.
36. Corvus schismaticus – Nicolae al V-lea (antipapa) - Pietro Rinalducci, originario di Corvaro (sau, Corsaro / corvus), ca antipapa a fost printre cei mai de seama exponenti ai schismei papale, contribuind cu atitudinea sa la radicalizarea contrastelor din sanul Bisericii (schismaticus).
37. Frigidus abbas – Benedict al XII-lea (1334-1342) - Jacques Fournier, a fost ales papa pe cand era abate la manastirea de la Fontanafredda (apa rece).
38. Ex rosa atrebatesi – Clement al VI-lea (1342-1352) - Pierre Roger di Beaufort a fost episcop de Arras (atrebatesi); pe stema lui figurau 6 trandafiri (roze).
39. De montibus Pammachii – Inocentiu al VI-lea (1352-1362) - In emblema lui Etienne (Stefan) Aubert erau reprezentati 6 munti. In momentul alegerii sale ca papa era Cardinal al (sfintilor) Santi Giovanni e Paul, la acea vreme titlul avea supranumele de "Pammacchio".
40. Gallus vicecomes – Urban al V-lea (1362-1370) - Guillaume (Guglielmo) Grimoard era francez (gallus) iar inainte de a deveni papa a fost Nuntiu (comes) la curtea contilor Visconti, din Milano.
41. Novus de Virgine fortii – Grigore al XI-lea (1370-1378) - Pierre Roger de Beaufort, nepot al papei Clement al VI-lea, in momentul alegerii era Cardinal de Santa Maria Nuova (Virgine). Mottoul asadar pare sa faca trimitere la pozitia „forte” a acestui nepot de papa si la ultima resedinta inainte de pontificat.
42. De cruce apostolica – Clement al VII-lea (antipapa) - Robert de Genevois antipapa Clement al VII-lea, era Cardinal la „Dodici Apostoli” (apostolica), emblema lui reprezenta o mare cruce latina.
43. Luna cosmedina – Benedict al XIII-lea - Pietro de Luna, antipapa Benedict al XIII-lea a fost ales papa pe cand ocupa scaunul episcopal si titlul de cardinal de Santa Maria in Cosmedin.
44. Schismo barcinonicum - Clement al VIII/-lea (?) Antipapa - mottoul este destul de obscur. In plus, nici nu este clar la cine se refera. Dupa opinia unora profetia s-ar referi la Clement al VIII-lea, antipapa si canonic la Barcellona (barcinonicum), care ar fi fost infaptuitorul unei politici menita sa consolideze schisma. Aceasta opinie insa nu prea are sustinere: in primul rand pentru faptul ca acest personaj nici nu este considerat antipapa in listele oficiale ca si pentru faptul ca termenul “schismo”, in plina perioada de schsma avignoneza, nu este semnificativ absolut deloc pentru identificarea unui personaj de atare relevanta.
45. De inferno pregnanti – Urban al VI-lea (1378-1389) - Bartolomeo Prignano, nascut la Napoli, dupa afirmatiile unor istorici intr-o zona a orasului denumita "inferno".
46. Cubus de mixtione – Bonifaciu al IX-lea (1389-1404) - Pietro Tommacelli ajuns papa si-a figirat blazonul pontifical cu o diagonala formata din cuburi.
47. De miliore sidere – Inocentiu al VII-lea (1404-1406) - Mottoul se refera la numele de mirean al papei: Cosimo Migliorati, termenul”sidere” face trimitere la stema pontificala reprezentata cu o stea-cometa.
48. Nauta de Ponte Nigro – Grigore al XII-lea (1406-1415) - Expresia „nauta” (marinar / barcagiu) are o semnificatie bine precizata si este folosita de Malachia pentru papii care proveneau din Venezia. Intr-adevar, Angelo Corrier era nativ din Venezia si fusese Cardinal de Negroponte.
49. Flagellum solis – Alexandru al V-lea (antipapa) - Pietro Filargiro avea reprezentat pe blazonul sau pontifical un soare stralucitor. Termenul “flagellum”, folosit de Malachia pentru a-l descrie profetic pare ca se refera la faptul ca acest antipapa a contribuit foarte mult la radicalizarea schismei, provocata chiar de el.
50. Cervus Sirenae – Ioan al XXIII-lea (antipapa) - Baldassarre Cossa era originar din Napoli, oras a carei emblema o are pe sirena Partenope. Termenul “cervus” face referinta la blazonul sau pontifical, pe care era reprezentat un cerb.
51. Corono veli aurei – Martin al V-lea (1417-1431) - Emblema lui Oddone Colonna era o coloana impodobita cu o coroana de aur. Chiar daca nu in mod cu totul explicit, spun interpretii, mottoul face trimitere la blazonul papei Martin al V-lea.
52. Lupa coelestina – Eugen al IV-lea (1431-1447) - Dupa opinia unor istorici, chiar daca pe stema pontificala nu apare, simbolul lui Gabriele Condulmer, canonic al Societatii Celestine (coelestina), era era o lupoaica.
53. Amator Crucis – Felix al V-lea (antipapa) - Amedeo di Savoia, principe al casei de Savoia, care avea emblema o cruce rosie pe un fundal alb. Expresia “amator”, dificila de interpretat, foarte probabil se refera atat la zbuciumul interior cat si la controversele aprinse care l-au caracterizat pe acest om si perioada cat el a fost antipapa.
54. De modicitate lunae – Nicolae al V-lea (1447-1455) - Tommaso Parentuccelli, nascut la Luni (lunae), aproape de Sarzana. Provenea dintr-o familie foarte saraca si, probabil, expresia “modicitate” tocmai la aceasta umila provenienta se refera.
55. Bos pascens – Calixt al III-lea (1455-1458) - Pe blazonul lui Alfonso de Borgia este reprezentat un bou la pascut.
56. De capra et albergo – Pius al II-lea (1458-1464) - Enea Silvio Piccolomini (numele de mirean al papei Pius al II-lea) a fost secretarul cardinalilor Capranica si Albergatti.
57. De cervo et leone – Paul al II-lea (1464-1471) - Inainte de a ajunge papa, Pietro Barbo a fost cardinal de San Marco (sf. Marcu, evanghelistul care are drept simbol un leu innaripat), concomitent era si cardinal comendator al Bazilicii Cervia.
58. Piscator minorita – Sixt al IV-lea (1471-1484) - Francesco della Rovere – calugar franciscan (membru al Ordinului Fratilor Minori), din Celle (Savona), originar era dintr-o familie de pescari: daca espresia „minorita” este clar derivata de la originea sa de franciscan minor, termenul „piscator” poate avea doua semnificatii: prima referitoare la familia de origine; cea de-a doua referitoare la functia ocupata in Biserica (referitor la cuvintele lui Isus catre Petru: „te voi face pescar de oameni”.
59. Praecursor Siciliae – Inocentiu al VIII-lea (1484-1492) - Giovanni Battista Cybo a trait indelung la curtea regala a Siciliei. Totusi, termenul “praecursor” inca nu a gasit explicatie satisfacatoare.
60. Bos Albanus in portu – Alexandru al VI-lea (1492-1503) - Blazonul pontifical al lui Rodrigo Borgia – ca de altfel si a celorlalti din aceasta famileie – reprezenta un bou. De precizat si faptul ca el fusese episcop si cardinal de Albano si de Porto.
61. De parvo homine – Pius al III-lea (1503) - Mottoul pare ca se refera la prenumele matern al lui Francesco Todeschini: Piccolomini (de parvo homine).
62. Fructus Jovis juvabit – Iuliu al II-lea (1503-1513) - Emblema lui Giuliano della Rovere era un stejar, copac care in antichitate era venerat ca fiind „copacul lui Jupiter (Jovis).
63. De craticule Politana – Leon al X-lea (1513-1521) - Mottou foarte dificil de interpretat: numele tatalui lui Giovanni de' Medici era Lorenzo, sfant care a fost martirizat pe gratar (nu tatal, patronimul tatalui). Expresia „Politiana” ar deriva si deci ar trebui sa se refere intr-un fel oarecare la Angelo Poliziano, caruia Leon al X-lea i-a fost ucenic.
64. Leo florentius – Adrian al VI-lea (1522-1523) - Adrian Florensz (florentius) din Utrecht avea pe blazonul pontifical doi lei.
65. Flos pilae – Clement al VII-lea (1523-1534) - Iuliu de' Medici, fiorentino (=flos?), avea pe stema pontificala o minge (pala), un glob (pilae) inconjurata de crini (flos).
66. Hyacinthus medicorum - Paul al III-lea (1534-1549) - Alessandro Farnese, cardinal de sfintii Cosma si Damian, avea blazonul papal cu 7 crini. Nu s-a gasit insa o explicatie plauzibila pentru termenul “medicorum”.
67. De corona montana – Iuliu al III-lea (1550-1555) - Giovanni Maria Ciocchi del Monte (montana), avea emblema formata din doua coroane.
68. Frumentum floccidum – Marcel al II-lea (1555) - Stema lui Marcello Cervini, nascut la Montepulciano, reprezenta un cerb si grau. Termenul “floccidum” foarte probabil ca se refera la durata scurta a pontificatului sau: numai 23 de zile.
69. De fide Petri - Paul al IV-lea (1555-1559) - Acest mottou cunoaste doua interpretari. Prima, care apare si cam fortata; Giampietro Carafa (mireanul Paul al IV-lea) a fost promotorul „Sfantului Tribunal pentru doctrina Credintei”, de unde si expresia: „fide”, pana aci ambele interpretari sunt de acord, de aci, prima considera ca “petri” ar fi un ecou al numelui de mirean al lui Paul al IV-lea (?); a doua varianta – care pare si cea plauzibila – considera ca atributul profetic „petri” aminteste de piatra pe care a fost zidita Biserica.
70. Aesculapii pharmacum – Pius al IV-lea (1559-1565) - Mottoul care-l desemneaza pe Giovanni Angelo de' Medici, pare ca deriva de la numele familiei sale: intr-adevar, Esculap este zeul (pagan) al medicinei si primul medic al omenirii, al istoriei.
71. Angelus nemorosus – Pius al V-lea (1566-1572) - Termenul “angelus” pare foarte probabil de atribuit conduitei morale ale acestui papa (intr-adevar, este printre foarte putini papi ai acestei perioade recunoscut sfant); celalalt adjectiv “nemorosus”, (adica tufis / padure) indica destul de clar locul nasterii lui Michele Ghisleri: Bosco, in regiunea Alessandria.
72. Medium corpus pilarum – Grigore al XIII-lea (1572-1585) - Ugo Boncompagni ocupa in istorie locul si numelei ideatorului „calendarului gregorian”. Mottoul, de altfel destul de obscur, probabil se refera intr-un mod oarecare la acest eveniment care caracterizeaza pontificatul lui Grigore al XIII-lea. Oricum, inca nu s-a ajuns la o interpretare care sa fie acceptata de toti si – cu atat mai putin – care sa fie plauzibila.
73. Axis in meditate signi – Sixt al V-lea (1585-1590) - Felice Perretti avea pe blazon un leu impartit an doua de o diagonala, ca si cum ar fi taiat in doua de o axa (axis). La fel de bine insa acest mottou poate sa se refere la intransingenta lui fata de toti raufacatorii: fie ei cersetori sau nobili. Alti interpreti pun mottoul in legatura cu refacerea economica a Statului papal, redus la saracie de predecesorul lui Sixt al V-lea.
74. De rore coeli – Urban al VII-lea (1590) - Mottoul ar putea sa se refere la faptul ca Giovan Battista Castagna a fost Arhiepiscop de Rossano; localitate in care – traditia spune ca s-ar fi coborit mana din cer. Oricum, inca nu s-a putut atribui nici acestui mottou o semnificatie univoca si plauzibila. Profetii posterioare publicarii in Lignum vitae
75. De antiquitate urbis – Grigore al XIV-lea (1590-1591) - Nicola Sfrondati provenea din antica cetate Cremona.
76. Pia civitas in bello – Inocentiu al IX-lea (1591) - Mottoul pare sa indice perioada ravasita a pontificatului lui Giovanni Antonio Facchinetti: crestinatatea era devastata de sangeroase razboaie.
77. Crux romulea – Clement al VIII-lea (1592-1605) - Hipolit Aldobrandini apartinea unei istorice familii romane (romulea), chiar daca de mai mult timp aceasta se stabilise la Firenze. Pe blazonul papal Clement al VIII-lea avea o cruce romana.
78. Undosus vir – Leon al XI-lea (1605) - Nu sunt interpretari univoce asupra acestui mottou, totusi, cea mai mare parte a interpretilor inclina sa creada ca este vorba de scurta perioada de pontificat al lui Alessandro de Medici, abia implinite 2 saptamani.
79. Gens perversa - Paul al V-lea (1605-1621) - Camillo Borghese. Sensul mottoului a ramas nepatruns (misterios) pana azi, in pofida nenumaratelor interpretari. Intr-o singura privinta sunt cu totii de acord: acest mottou este cel mai criptic si mai indescifrabil dintre toate profetiile lui Malachia.
80. In tribulatione pacis – Grigore al XV-lea (1621-1623) - Alessandro Ludovisi – fondatorul Congregatiei "De Propaganda Fide" – toata perioada pintificatului sau a fost prins in tratative de pace si in potolirea cauzelor de razboaie: in primul rand controversele politice.
81. Lilium et rosa – Urban al VIII-lea (1623-1644) - Pe blazonul lui Maffeo Barberini sunt reprezentate albini care zboara in jurul crinilor si a trandafirilor. Interpretarea corecta a acestui mottou, totusi, este nesigura deoarece, considerand reproducerile stemei din acea vreme, pe blazon nu apar florile de care vorbeste profetia.
82. Jacunditas crucis – Inocentiu al X-lea (1644-1655) - Giovanni Battista Panphili (Panphily) a fost proclamat papa chiar in ziua de Inaltarea Sfintei Cruci. Aluzia este certa.
83. Montium custus – Alexandru al VII-lea (1655-1667) - Emblema pontificala a lui Fabio Chigi era formata din doua coline deasupra carora veghea o stea. Atributul “custus” (o forma medievala a lui „custos”) completeaza ideea blazonului: „sentinela muntilor”; desi sunt dintre cercetatori care considera ca ar fi o aluzie la prenumele de Chigi. De adaugat si faptul ca acest papa a instituit in Roma un „Monte di Pietà”.
84. Sidus olorum – Clement al IX-lea (1667-1669) - Iuliu (Giulio) Rospigliosi a fost ales papa intr-o sala deosebita a palatului pontifical, numita sala lebedelor (olorum). Atributul “sidus” pana in prezent este fara talmacire.
85. De flumine magno – Clement al X-lea (1670-1676) - Emilio Altieri a fost ales papa pe data de 11 mai 1670, zi in care fluviul Tevere atingea cote alarmante (flumine magno).
86. Bellua insatiabilis – Inocentiu al XI-lea (1676-1689) - nu exista nici o explicatie plauzibila a acestui mottou, cu atat mai mult cu cat apelativul de „bestie nesatula” cu greu i se poate atribui lui Benedetto Odescalchi.
87. Poenitentia gloriosa – Alexandru al VIII-lea (1689-1691) - Alegera lui Pietro Ottoboni a avut loc pe 6 octombrie, zi dedicata Sfantului Brunone, sfant trecut in constiinta istorica ca unul dintre cei mai mari penitenti ai Bisericii.
88. Rastrum in porta – Inocentiu al XII-lea (1691-1700) - Antonio Pignatelli apartinea unei nobile familii napoletane care, in oras, locuia langa poarta numita "del rastrello" (rastrum).
89. Flores circumdati – Clement al XI-lea (1700-1721) - Francesco Albani, sfintit preot numai in 1700. Acestui mottou ni i s-a gasit o interpretare adecvata; singura care a fost emisa, dar ne acceptaa ar fi ca, lipsit total de tact politic si de indemanarea practica a administrarii a avut de infruntat situatii destul de dure. In acest caz ar fi o subtila ironie (de genul: de ce trimiti pentru front pe unul pe care nici cu o floare nu trebuie sa-l atingi?!).
90. De bona religione – Inocentiu al XIII-lea (1721-1724) - Michelangelo Conti – pontificatul lui este caracterizat de o aspra si continuua condamnare a oricarei forma de erezie, cu precadere Janzenismul.
91. Miles in bello – Benedict al XIII-lea (1724-1730) - ”Soldat in razboi” – Pier Francesco Orsini a fost papa intr-o perioada in care s-au inregistrat razboaie in toata Europa.
92. Columna excelsa – Clement al XII-lea (1730-1740) - Lorenzo Corsini caratterizzň a caracterizat pontificatul sau mai ales cu marile opere urbane (edificii) pe care le-a comandat si sustinut in toata Roma. In acest caz mottoul s-ar referi la activitatea sa neobosita de magnat si de iubitor al artei, cu precadere de arhitectura urbana.
93. Animal rurale – Benedict al XIV-lea (1740-1758) - Nici o explicatie plauzibila in privinta acestei profetii care-l priveste pe Prospero Lorenzo Lambertini, din Bologna. Totusi nu lipsesc exegesi care pun mottoul in legatura cu faptul ca Benedict al XIV-lea a incurajat si sustinut agricultura prin diminuarea taxelor si promovarea schimbului comercial.
94. Rosa Umbiae – Clement al XIII-lea (1758-1769) - Nenumarate dar si divergente explicatii au fost avansate pentru acest mottou care-l priveste pe Carlo Rezzonico din Venezia, dar nici una nu se bucura de sustinerea specialistilor. Explicatia cea mai avansata de pana acum ar fi ca pe vremea pontificatului sau multi dintre franciscani divizati in mici institute religioase au fost reuniti in Ordinul Fratilor Minori, cu sediul in Umbria..
95. Ursus velox – Clement al XIV-lea (1769-1774) - Cea mai raspandita explicatie care poate fi intalnita cu privire la mottoul care-l desemneazpa pe Lorenzo Ganganelli (numele complet: Giovanni Vincenzo Antonio Ganganelli) este ca el ar fi avut (are) in blazonul papal un urs in alergare. Aceasta interpretare nu poate gasi temei din moment ce emblema lui Clement al XIV-lea contine, in partea superioara semnul clasic al franciscanilor (doua maini incrucisate), iar in partea de jos muntele cu trei coline. Prin urmare si acest mottou ramane fara explicatie.
96. Peregrinus Apostolicus – Pius al VI-lea (1774-1799) - Mottoul sintetizeaza nenumaratele vicisitudini pe care Giovanni Angelo Braschi a fost nevoit sa le indure: intr-adevar, dupa ce a fost facut prizonier de catre francezi a fost tarat mai intai la Siena, apoi la Bologna si, in sfarsit, la Parma de unde la 29 august 1799 a fost incarcat intr-o caruti de tara si transportat in Franta, la Briançon si apoi la Valence, unde a murit prizonier.
97. Aquila rapax – Pius al VII-lea (1800-1823) - Gregorio Barnaba descendent ai familie de conti Chiaramonti a fost fost si el facut prizonier de Napoleon Bonaparte. Specialistii cred ca mottoul face trimitere la blazonul lui Napoleon, pe care trona o acvila.
98. Canis et coluber – Leon al XII-lea (1823-1829) - Annibale della Genga a fost descris de colaboratorii sai cei mai intimi caastfel: „fidel cauzei Bisericii precum un caine si, in acelasi timp, prudent in intreprinderile sale precum un sarpe”.
99. Vir religiosus – Pius al VIII-lea (1823-1830) - Francesco Saverio dei Castiglioni a intrupat din plin aceasta descriere profetica: prin smerenia si bunatatea sa a restabilit multe relatii cu statele moderne (rupte de intransigenta predecesorilor sai) si, in plus a obtinut mari concesii (de amintit libertaea religioasa pentru catolicii armeni data de Sultan si ridicarea unei patriarhii pentru pastorirea acestora). - 11 papi inainte de ultimul
100. De balneis Etruriae – Grigore al XVI-lea (1831-1846) - Bartolomeo Alberto Cappellari provenea dintre calugarii camaldolenzi, Ordin religios fondat in Toscana (Etruriae). Specialistii inclina sa creada ca pentru atributul “balneis” nu se poate gasi o explicatie satisfacatoare, desi nu lipsesc nici aceia care pun termenul mottoului in legatura cu baia de sange produsa in Roma de armatele austriece, chemate de acest papa „pentru restabilirea ordinii”. Majoritatea interpretilor, insa considera termenul ca fiind un fel de intarire a termenului “Etruriae”.
101. Crux de cruce – Pius al IX-lea (1846-1878) - In timpul pontificatului liberalului Giovanni Maria Mastai Ferretti, Roma a devenit capitala Italiei. Cu aceasta ocazie papa Pius al IX-lea a fost nevoit sa suprapuna crucea pontificala peste crucea sabauda (caeea a casei de Savoia).
102. Lumen de coelo - Leon al XIII-lea (1878-1903) - multi sunt interpretii, care urmand modalitatea de dinainte de 1595 (data publicarii textului profetiilor) sa se limiteze la stema: intr-adevar, Vincenzo Gioacchino Pecci avea pe blazon o cometa. Aceaszta explicatie nu este ecceptata de toti, cei mai critici dintre specialisti, considera ca este o referinta la enciclica acestui papa: Rerum novarum (1891), enciclica care angaja Biserica intr-o lupta decisa pentru demnitatea si drepturile muncitorilor. Destinderea relatiilor cu Kulturkamp-ul lui Bismark, citit de unii, nu este aproape deloc luat in seama.
103. Ignis ardens – Pius al X-lea (1903-1914) - Mottoul se refera explicit la bunatatea si la credinta arzatoare a lui Giuseppe Melchiorre Sarto, din Riese (Treviso). Wilhelm Hunnermann, intr-o viata romantata a acestui papa – intitulata intocmai: „Flacara vie” (in traducerea romaneasca) – pune bine in evidenta aceasta flacara vie interioara care l-a consumat vazandu-i din nou pe crestini ucigandu-se intre ei. Concluzia cartii lui W. Hunnermann este ca „s-a stins de durere si de suferinta morala”.
104. Religio depopulata – Benedict al XV-lea (1914-1922) - Pontificatul lui Giacomo della Chiesa a fost marcat de evenimentele funeste care au devastat lumea si de plansul care a urmat acestor triste evenimente. Mottoul se refera la numarul mare de oameni (crestini-necrestini; catolici-necatolici) care au sfarsit pe front si la numarul mai mare al acelora care au cazut victime sistemelor totalitare si atee.
105. Fides intrepida – Pius al XI-lea (1922-1939) - In ciuda reprosurilor aduse acestui papa precum ca ar fi tacut in fata nazismului, totusi specialistii gasesc cea mai plauzibila si acceptabila explicatiei mottoului care-l priveste pe Achille Ratti (papa Pius al XI-lea), care s-a ridicat impotriva nazismului cu enciclica: „Mit brennender Sorge”, in care taxa nazismul ca total anticrestin si-l anatemiza. Aceeasi atitudine de condamnare si de anatemizare a avut-o fata de toate regimurile totalitare si atee, fie ca erau ele in Spania, Portugalia, Rusia, Mexic sau Germania; „credinta neclintita”.
106. Pastor angelicus – Pius al XII-lea (1939-1958) - Eugenio Pacelli, a fost pastor al Bisericii in timpul celui de-al doilea razboi mondial si indata dupa. Lui i-a revenit dificila menire de a calauzi poporul in reluarea vietii si reconstrictia postbelica. El este acela care a trebuit sa plineasca rolul de calauza morala, spirituala si materiala intr-o lume devastata de ura si de razboi.
107. Pastor et nauta – Ioan al XXIII-lea (1958-1963) - Angelo Giuseppe Roncalli a fost Patriarh de Venezia (nauta). Termenul “pastor” se refera la neobosita sa activitate de calauza, si nu doar spirituala, a tuturor nu numai a Bisericii sau a catolicilor. Exegetii mai exigenti nu accepta nicidecum o explicatie atat de simplista. Tocmai pentru ca au renuntat la faptul de a folosi aceleasi mijloace si metode de interpretare ca pentru primele 77 de mottouri (anterioare publicarii profetiilor si deci suspecte de determinarile istorice stiute, aspect cu care de altfel toti cercetatorii sunt de acord). Astfel, pentru acesti cercetatori cele doua substantive (nu sunt sdjective sau atribute, ca in multe alte cazuri) legate intre ele prin conjunctia copulativa „et” mottoul face referinta nu atat la locul natal sau de cardinalat al personajului, nici la faptul ca a calatorit mult; ci la insemnatatea Conciliului Vatican al II-lea, in a carei deschidere papa afirma ca nu este un conciliu dogmatic si doctrinar, ci un conciliu pastoral. Acest conciliul impingea „barca lui Petru” (nauta) spre noi orizonturi.
108. Flos florum - Paul al VI-lea (1963-1978) - Si in privinta lui Giovanni Battista Montini sunt cateva divergente de interpretare. Interpretii care vor sa lichideze repede si usor sustin simplu ca in stema acestui papa sunt trei crini. Si ca explicatia sa nu se termine prea brusc mai adauga si faptul ca in iconografia crestina crinul este „floarea florilor” (lucru foarte adevarat de altfel, dar nu de aplicat aici, spun altii). Intr-adevar, cercetatorii mai critici si – intr-un anume fel – mai curajosi, renunta la principiile ermeneutice anterioare publicarii „profetiilor” in „Lignum vitae” (1595) si cauta explicatii mai plauzibile. Acestia interpreteaza mottoul ca facand referinta la grija si la activitatea staruitoare a acestui papaa pentru afirmarea demnitatii vietii fiecarei fiinte umane (cu enciclica „Humanae vitae”) ca si inflexibilitatea lui in afirmarea „florii florilor” pentru viata clerului (cu enciclica „Sacerdotalis coelibatus”).
109. De meditate Lunae – Ioan Paul I (1978) - Pontificatul lui Albino Lucani a fost de numai 31 de zile; practic timpul unui ciclu lunar (?).
110. De labore solis – Ioan Paul al II-lea (1978 - 2005) - Karol Wojtyła pare ca este deja cunoscut ca primul papa polonez. Mottoul cu care este profetizat el ar putea sa se refere la una din aceste trei evenimente: concomitent cu nasterea sa a fost si o eclipsa de soare; faptul ca provine dintr-o tara din est (levante del sole); spune activitatea sa imensa si pelerinajele sale apostolice pe toata fata pamantului (intocmai ca soarele).
111. De gloria olivae – Benedict al XVI-lea (2005 – 2013) - Bavarezul Joseph Ratzinger, care a succedat lui Carol este desemnat de profetie ca fiind „de gloria olivae”. Interpretii au cautat sa scoata in evidenta o legatura intre papa Benedict si ordinul Olivetan: Cardinalul Ratzinger si-a ales numele papal dupa Sfantul Benedict din Nursia, fondatorul ordinului Benedictin, una din ramurile acestui ordin fiind Olivetii. Alti interpreti scot in evidenta faptul ca Benedict al XVI-lea a fost ales papa la scurt timp dupa Duminica Floriilor.
112. Petrus Romanus - Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio) (2013 - prezent).  Pentru ultimul papa numele este cat se poate de sugestiv: Petru a fost primul pontif, un alt Petru va fi ultimul pontif. Acestuia "Profetia lui Malachia" nu i-a dedicat doar un simplu motto, dar cateva versuri in limba latina: In persecutione extrema sacrae romanae ecclesiae sedebit Petrus romanus, qui pascet oves in multis tribulationibus; quibi transactis, civitas septis collis diruetur, ed Judex tremendus judicabit populum suum. Amen. A caror traducere este: In timpul ultimei persecutii a Sfintei Bisericii Romane, pe scaun va sta Petru romanul, care-si va pastori turma printre foarte multe suferinte (incercari); iar cand aceste incercari se vor sfarsi, orasul celor sapte coline va fi distrus, si judecatorul cel de temut va judeca poporul sau. Amin.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sfantul malachia episcop armagh miracole profetii 112 papi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1766 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013790 (s)