News Flash:

Sfarsitul Primului Razboi Mondial

18 Februarie 2015
728 Vizualizari | 0 Comentarii
Bulgaria a fost prima din Puterile Centrale care a semnat un armistitiu separat la data de (29 septembrie 1918). La 30 octombrie a capitulat si Imperiul Otoman. In 3 noiembrie Austro-Ungaria a trimis un steag alb comandantului italian pentru a-i cere un armistitiu si termenii pacii. Termenii au fost aranjati, prin telegraf, cu autoritatile Antantei de la Paris si au fost comunicati Austro-Ungariei, iar aceasta i-a acceptat. Armistitiul cu Austria a intrat in vigoare incepand cu ora 3, in dupa amiaza zilei de 4 noiembrie. Austria si Ungaria au semnat armistitii separate, in urma prabusirii monarhiei habsburgice.

Vezi si Imagini emotionante din timpul Primului Razboi Mondial - FOTO


Dupa izbucnirea Revolutiei germane, a fost proclamata o republica, la 9 noiembrie, marcand sfarsitul Imperiului German. Kaiserul s-a refugiat a doua zi in Olanda, care i-a acordat azil politic (a se vedea Republica de la Weimar). O zi mai tarziu (11 noiembrie), la Compiègne, in Franta, la ora 05.00, intr-un vagon de tren a fost semnat armistitiul. La ora 11, in aceeasi zi, a incetat focul si armatele au inceput sa se retraga.

Vezi si Campuri de lupta din Primul Razboi Mondial dupa 100 de ani


Datorita ordinelor confuze si a incercarilor criminale ale unor ofiteri de a se evidentia in ultimul moment, peste cadavrele bietilor soldati, in aceste sase ore teribile, dupa ce totul fusese incheiat si semnat la masa tratativelor, au murit inutil aproape 3 000 de soldati si au fost raniti alte peste 6 000. George Lawrence Price este considerat ca fiind ultimul soldat ucis, cu un glonte german in frunte, la ora 10.59.

Starea de razboi intre cele doua tabere a persistat pentru inca sapte luni pana la incetarea finala, consacrata prin semnarea Tratatului de la Versailles cu Germania (28 iunie 1919) si a urmatoarelor tratate cu Austria (la St. Germain), Ungaria (la Trianon), Bulgaria (la Neuilly) si Imperiul Otoman (la Sèvres). Astfel, unele surse ofera ca data finala a razboiului anul 1919; in contrast, cele mai multe comemorari ale razboiului se concentreaza asupra armistitiului din 1918.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

bulgaria puterile centrale armistitiu imperiul otoman olanda soldati
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2380 (s) | 34 queries | Mysql time :0.082581 (s)