News Flash:

Silviu Brucan - Ideologul democratiei si profetiile sale

21 Mai 2013
2830 Vizualizari | 0 Comentarii
Silviu Brucan nascut la 18 ianuarie 1916, Bucuresti a fost un nomenclaturist comunist roman. Devenit vedeta de televiziune, invitat constant, in calitate de analist politic, in cadrul emisunii "Profetii despre trecut", batranul politician privea, de la inaltimea experientei sale diplomatice, asupra schimbarilor ce se succedau in procesul de tranzitie al tarii, evidentia greselile si sugera directiile care ar fi trebuit urmate. 
Astfel, personalitatea lui Silviu Brucan a aparut aureolata, clarviziunea si luciditatea acestuia in ceea ce priveste problemele politice fiind considerate ca repere de maxima importanta. Brucan devenise, prin intermediul mass-media, profetul tinerei generatii.
Imaginea de reformator si nu de opozant al sistemului comunist s-a constituit incepand cu toamna anului 1987, cand Silviu Brucan critica actiunea de represiune in forta indreptata impotriva revoltei muncitoresti de la Brasov. 
Atitudinea sa ostila sotilor Ceasusescu se va manifesta si in anul 1989, fiind unul din semnatarii "Scrisorii celor sase", scrisoare care nu a avut un caracter antitotalitar ci, mai degraba, critica cultul personalitatii conducatorului statului. 
Caderea regimului comunist il va situa pe Silviu Brucan intr-o postura favorabila de luptator, inca din timpul dictaturii, pentru libertatile democratice.
Care a fost rolul sau in aparatul de represiune comunist?
Incepand cu anul 1944, moment la care cere, de la tribuna ziarului Scanteia, condamnarea la moarte a elitei romanesti (intre care, printre altii, se numarau: Iuliu Maniu, Gheorghe I.Bratianu, Corneliu Coposu, Radu Gyr si Pamfil Seicariu), discursul politic al lui Silviu Brucan se va caracteriza prin radicalitate si prin distrugerea adevaratelor valori. 
Va fi un aprig sustinator al politicilor de represiune purtate de Gheorghe Gheorghiu-Dej, fata de care manifesta un deosebit devotament. 
Ascensiunea sa politica se va stopa in momentul in care Nicolae Ceausescu ajunge la conducerea statului, intre cei doi existand vadite animozitati.
In cartea sa de memorii, "Generatia irosita", Silviu Brucan avansa teoria generatiei sale care s-a irosit in intervalul dintre cele doua revolutii, cea comunista si cea decembrista, sugerand totodata ca au existat in randul reprezentantilor acesteia si personalitati, printre care s-ar numara si el, care ar fi incercat sa liberalizeze, din interior, sistemul. 
Cert este ca acest "disident" nu a cunoscut niciodata ororile temintelor comuniste, teroarea tortionarilor Securitatii sau munca pana la exterminare fizica de la Canal sau Periprava.
Influent om politic al primelor doua decade din regimul comunist, Silviu Brucan nu poate fi disociat de crimele sistemului in care a crezut si la implementarea normelor caruia a participat activ. 
Erijarea sa in aparator al libertatilor si valorilor democratiei contrasteaza flagrant cu activismul de o viata unui om care a sprijit ascensiunea totalitarismului in Romania. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

silviu brucan bucuresti analist politic profetul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1816 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013540 (s)