News Flash:

Simbolurile Moldovei istorice

20 Noiembrie 2013
2532 Vizualizari | 1 Comentarii
Stefan al III-lea cel Mare cu sceptrul in mana dreapta, cu spada  in stinga si cu coroana domneasca. Bogata istoriografie moldoveneasca a pastrat informatii semnificative despre insemnele statului, domniei si simbolurile nationale.
Potrivit letopisetelor moldo-slavone, intii de toate „Letopisetul anonim (de la Bistrita) al Tarii Moldovei” (1359-1507) ne informeaza ca „la 1457, luna aprilie 12 a venit Stefan voievod impotriva lui Aron voievod, la locul numit Hreasca, la Doljesti, si a biruit Stefan voievod din mila lui Dumnezeu si a luat schiptrul Moldovei”. Primii istorici moldoveni socoteau preluarea schiptrului – insemn, simbol a puterii domnesti supreme, atit de semnificativa si importanta incit o reproduc in repetate rinduri.
Coroana domneasca a suveranilor moldoveni, de pilda, cea a lui Stefan al III-lea cel Mare, cum o vedem in miniatura Evangheliarului de la Homor, are cinci virfuri. Coroana domneasca trebuia sa arate, ca purtatorul ei este un suveran de talie europeana, potrivit molodenii.md
Spada, de asemenea, era un insemn al autoritatii suverane, dar si un element al ceremonialului de curte.
Evolutia simbolurilor national-statale: steagul, „gherbul” (stema), „pecetea” (sigiliul) de stat ne ingaduie sa urmarim calea de inaintare in istorie si de afirmare in contextul international a Statului Moldovenesc. Se stie ca Tara Moldovei s-a evidentiat si prin steaguri. Forma, culoarea si insemnele heraldice trebuiau sa sublinieze autoritatea suveranului si a tarii sale. Informatii despre steagurile Moldovei avem din Letopisetul lui Gr. Ureche. Stiri suplimentare pretioase despre acest simbol al Moldovei contin si cronicile straine, bunaoara, a lui I. Kukullo. Cele mai cunoscute si comentate sunt steagurile Moldovei, daruite de Stefan cel Mare manastirii Zograf de la Sfintul Munte. Elementele principale prin care se deosebesc, se impun steagurile Moldovei: culoarea – rosie, Sfintul Gheorghe, aducatorul de biruinte, calcind si strapungind balaurul.
Un alt component obligatoriu, pe care-l vedem pe steagurile din cronici vechi, este „gherbul” (stema) Moldovei – capul de bour.
Buzduganul domnesc – maciuca cu capul imbracat in argint si batut cu nestemate era, de asemenea, unul din insemnele domniei. Servea insa si ca arma de lupta.
Stema Moldovei, deseori descrisa in letopisetele moldovenesti, cintata in versuri de mitropolitul Dosoftei constituie elementul de baza al „pecetii” (sigiliului) de stat al Moldovei. Culoarea rosie a steagului Moldovei, capul de bour – stema Moldovei au dainuit in timp, individualizind Statul Moldovenesc, mai bine de 650 de ani.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

insemnele statului tarii moldovei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

ioan mm  | #432
Eu cred ca Stefan cel Mare ar trebui sa fie sfantul ocrotitor al Moldovei !!! Sf.Paraskyevna este legata mai mult de Bulgaria decat de Moldova. Daca Mitropolia Moldovei ar analiza contributiile celor doi sfinti la ocrotirea Moldovei, Stefan cel Mare si Sfant ar fi indreptatit la titlul in cauza ! Parerea mea.
Adauga comentariu

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1674 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013203 (s)