News Flash:

Simpozionul international de arta in Austria: Featuring Kaisersteinbruch #2

12 Septembrie 2017
224 Vizualizari | 0 Comentarii
dacian andoni
Muzeul si Asociatia Culturala Kaisersteinbruch / Museums- und Kulturverein Kaisersteinbruch (Muk) organizeaza in perioada 9-17 septembrie simpozionul international de arta Featuring Kaisersteinbruch #2: Forme ale realitatii. Formatul simpozionului a fost conceput de curatorii Ana-Maria Altmann si Fabio Gianesi. Pentru al doilea an consecutiv, Institutul Cultural Roman de la Viena este partener al proiectului.

Sase artisti de reputatie internationala – Dacian Andoni (coordonator, Romania), Gabriela Culic (Romania), Dmitri Sibaev (Republica Moldova), Doris Dittrich (Austria), Bruno Joly (Franta) si Gábor Szücs (Slovacia) – se intalnesc la Kaisersteinbruch. Cea de a doua editie a simpozionului de arta abordeaza probleme ce tin de continutul si strategiile memoriei, incluzand, punctual, alaturi de pictura si insertii din alte genuri artistice. Simpozionul de la Kaisersteinbruch creeaza cadrul pentru un dialog intre prezentul imediat si trecut, prilejuind incursiuni incarcate de semnificatie in diverse naratiuni cu valoare istorica. Pictura, ceramica si fotografiile artistilor ofera o privire plina de prospetime asupra identitatii locale si genereaza astfel un impuls creator pentru intreaga regiune, o mostenire la care ne putem raporta si la care putem medita.

Vezi si Expozitia STEFAN LUCHIAN INTRE TRADITIE SI MODERNITATE la Muzeul National de Arta al Moldovei

Simpozionul este completat de o serie de evenimente conexe. Programul primei zile cuprinde o vizita a artistilor la diferite monumente si cariere de piatra din zona. Pe 14 septembrie are loc Open Studio – ziua atelierului deschis, un format care permite artistilor si vizitatorilor sa intre in dialog, sa discute despre procesul creativ intr-o atmosfera calda, nepretentioasa, pe masura ce operele se nasc sub ochii lor. Programul va fi incununat pe 17 septembrie de vernisajul expozitiei care reuneste lucrarile realizate pe parcursul simpozionului.

Vezi si Expozitia Camera Lucida - O privire asupra Marelui Razboi prin bijuteria contemporana

Muzeul si Asociatia Culturala Kaisersteinbruch / Museums- und Kulturverein Kaisersteinbruch (Muk) functioneaza de peste 26 de ani ca o platforma care reuneste artisti contemporani de reputatie internationala. De la fondarea sa in 1990 si pana in 2007, asociatia a urmarit indeplinirea unuia dintre obiectivele sale fundamentale, punand in valoare bogata istorie locala prin intermediul unui simpozion international de sculptura.  Din 2014 asociatia a reflectat atat asupra propriei sale meniri cat si asupra identitatii locale, proces in urma caruia s-a conturat clar nevoia unei implicari active in sprijinirea culturii locale. Aceasta a determinat deschiderea simpozionului catre noi genuri si tehnici artistice din 2016 incoace.

Dacian Andoni (n. 1962, Arad) a studiat la Academia de Arte „George Enescu“, Iasi (clasa prof. Adrian Podoleanu), sectia pictura. Este doctor in arte vizuale si profesor universitar la Facultatea de Arte si Design, Universitatea de Vest din Timisoara. In 2015 a primit titlul de doctor habilitat. Este detinatorul Premiului I la Bienala Internationala de Pictura de la Chisinau (2011). Artistul a avut numeroase expozitii personale in tara si in strainatate. Este coordonatorul artistic al simpozionul international de arta Featuring Kaisersteinbruch #2.

Gabriela Culic (n. 1965, Bucuresti) a absolvit in 2003 Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti. In ultimii 16 ani, artista a avut numeroase expozitii in Romania si pe plan international si a obtinut multiple premii si distinctii. In prezent Gabriela Culic traieste si lucreaza la Bucuresti si Berlin.

Dmitri Sibaev (n. 1990, Chisinau) a urmat Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru“ din Chisinau si si-a continuat studiile la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, Facultatea de Arte Plastice din Chisinau (2009-2013), absolvind in anul 2015 cursurile de masterat „Istoria Artelor Plastice“ in cadrul aceleiasi facultati. Incepand cu anul 2013, Dmitri Sibaev este lector la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice din Chisinau si din 2015 asistent universitar la Universitatea Tehnica a Moldovei.

Doris Dittrich (n. 1980, Viena) a studiat istoria artei, asistenta sociala si studii celtice (1998-2003), apoi sculptura la Scoala de Arta din Viena unde a finalizat masterul cu lucrarea „Istorie inventata/artefiction“. Lucreaza ca artist plastisc in Viena si in Sudul Austriei.

Gábor Szűcs (n. 1990, Slovacia) a absolvit in 2017 Academia de Arte Frumoase si Design din Bratislava. A participat la numeroase expozitii personale si de grup si ateliere de creatie organizate la nivel international. A obtinut premii in cadrul unor evenimente din Olanda (Live Performers Meeting, Amsterdam), Ungaria (competitia FreshArt8, Debrecen), Cehia (Signal Festival, Praga) si Rusia (Art Vision VJing, Moscova).

Bruno Joly este un fotograf francez ale carui lucrari se remarca prin sensibilitatea chipurilor oamenilor pe care ii surprinde. Accentul lucrarilor sale este pus pe privire si chip, in special pe relicvele trecutului lasate in urma pe chipul uman.

Programul simpozionului:

sambata, 9 septembrie, ora 14:30 / History Trail – incursiune in istorie: o calatorie la monumentele din localitate si din imprejurimi, urmata de Meeting the Artists – intalnire informala a publicului cu artistii participanti la simpozion

duminica, 10 septembrie, ora 16:00 / Art Talk „Meine Welt, deine Welt – Raum, Zeit und Wirklichkeit in den Weltentwürfen der Kunst“ – masa rotunda interdisciplinara moderata de Laura-Maria Altmann

joi, 14 septembrie, orele 16:00-19:00 / Open Studio – atelier de creatie deschis publicului

duminica, 17 septembrie

ora 16:00 / Kulturcafé

ora 17:30 / Vernisajul expozitiei cu lucrarile realizate pe parcursul simpozionului. Curatori: Ana-Maria Altmann si Fabio Gianesi.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

artisti kaisersteinbruch pictura ceramica fotografiile artistilor
Distribuie:  
Loading...

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1606 (s) | 23 queries | Mysql time :0.011879 (s)