News Flash:

Situatia crestinilor din Imperiul Otoman, un motiv al Razboiul Ruso-Turc?

21 Aprilie 2015
696 Vizualizari | 0 Comentarii
Articolul 9 din Tratatul de Pace de la Paris, semnat la sfarsitul Razboiului Crimeei, obliga Imperiul Otoman sa acorde crestinilor drepturi egale cu cele ale musulmanilor. A fost emis un edict, Hatt-ı Hümayun, prin care s-a proclamat principiul egalitatii intre musulmani si nemusulmani si Imperiul a demarat unele reforme in acest scop. De exemplu, taxa jizya a fost abolita si armata a inceput sa primeasca in randurile ei si nemusulmani.

Vezi si Tratativele Moldo-Ruse de la Lutk din 1711 si planurile rusesti de anexare a Moldovei


Unele aspecte importante ale statutului de dhimmi au fost pastrate; de exemplu, marturia crestinilor impotriva musulmanilor nu era acceptata in instanta, ceea ce le acorda musulmanilor imunitate la infractiunile comise impotriva crestinilor. Desi la nivel local relatiile intre comunitati erau adesea bune, aceasta practica a incurajat o parte din societatea musulmana sa abuzeze de situatie. Abuzurile erau mai multe si mai grave in regiunile cu o populatie predominant crestina, aflate mai ales in partea europeana a imperiului, unde autoritatile locale le sustineau deschis ca mijloc de subjugare a crestinilor.

Vezi si Razboiul greco-turc din 1897


Presiunile financiare puse asupra bugetului din cauza Razboiului Crimeei au obligat Imperiul Otoman sa faca o serie de imprumuturi externe cu dobanzi atat de mari incat, in pofida reformelor fiscale care au urmat, au impins tara in incapacitate de plata. Situatia a fost agravata de necesitatea de a acorda azil unui numar de 600.000 de cerchezi musulmani expulzati de rusi din Caucaz, in porturile de la Marea Neagra din nordul Anatoliei si in porturile balcanice Constanta si Varna, care au costat foarte multi bani si au produs perturbari serioase.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboiului crimeei imperiul otoman musulmani nemusulmani populatie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2205 (s) | 34 queries | Mysql time :0.060060 (s)