News Flash:

Situatie alarmanta pentru cetatile dacice parasite

11 Februarie 2016
496 Vizualizari | 0 Comentarii
Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat ca terenurile pe care se afla unele dintre cetatile dacice din Muntii Orastiei vor fi scoase definitiv din fondul forestier, astfel incat monumentele UNESCO sa poata fi administrate corespunzator. „Situatia cetatilor dacice este ingrijoratoare”, a afirmat ministrul intr-un raspuns la apelul lansat de istoricul Ioan Piso fata de soarta unora dintre asezarile dacice.
De mai bine de doi ani Consiliul Judetean Hunedoara a solicitat Guvernului Romaniei preluarea in administrare a cetatilor dacice Costesti, Blidaru, Piatra Rosie - Luncani si Banita, dupa modelul Sarmizegetusa Regia. Pana in prezent, demersurile autoritatilor judetene s-au lovit de dezinteresul reprezentantilor statului roman. Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat insa ca au fost facute demersuri pentru ca situatia monumentelor UNESCO sa se imbunatateasca.

Vezi si Cetatea dacica de la Carlomanesti
„Situatia cetatilor dacice, aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, este una dintre cele mai ingrijoratoare, ea fiindu-mi semnalata pe diferite canale inca din primele zile de cand am preluat mandatul la acest minister. Doresc insa sa va reamintesc ca, in afara Programului Multianual de Cercetari in cetatile dacice din Muntii Orastiei, program care mai mult nu a functionat, decat a functionat, si pe care dorim sa le repunem in functie anul acesta, Ministerul Culturii nu detine, din pacate, prea multe parghii pentru a interveni direct. Din anul 2013, situl arheologic Sarmizegetusa Regia a fost preluat in administrare de Consiliul Judetean Hunedoara, iar celelalte situri se gasesc pe terenuri care nu se afla in administrarea directa a vreunei institutii publice centrale sau locale. La nivel ministerial, am dat deja aviz favorabil unei initiative legislative de modificare a legii nr. 46/2008, Codul Silvic, care are in vedere scoaterea definitiva din fondul forestier, fara nici un fel de obligatii, a suprafetelor de teren pe amplasamentul carora se afla monumente istorice care fac parte din Lista Patrimoniului Mondial UNESCO”, a informat Vlad Alexandrescu, citat de adevarul.ro.

Vezi si
Cetatea dacica Ziridava
Istoricul a cerut interzicerea detectoarelor private
Mesajul publicat de ministrul Culturii reprezinta un raspuns adresat istoricului Ioan Piso, care a atras atenta, intr-o scrisoare deschisa, asupra situatiei monumentelro UNESCO din Muntii Orastiei.
„Sa luam acum zona Muntilor Orastiei, care a fost facuta praf. Cunoastem sute de orase grecesti si romane in bazinul mediteranean, dar civilizatia dacica este unica, iar manifestarile ei majore au avut loc in Muntii Orastiei. Cu atat mai mari si mai de neinlocuit sunt pierderile suferite aici. S-a ajuns atat de departe, incat nici nu stiu daca mai este ceva de furat. In fata unor asemenea situatii autoritatile au inchis ochii. Mereu vezi la televizor cate un „norocos“ care a gasit pe undeva cate un tezaur, iar statul il fericeste cu o suma de bani. Dar daca nu il declara si il trimite in strainatate? Si intr-un caz si in celalalt contextul arheologic a fost distrus. Va rog, domnule Ministru, sa initiati un proiect de lege prin care sa se interzica definitiv utilizarea detectoarelor de alte persoane decat facand parte din institutiile stiintifice specializate, iar de catre acestea numai conform eticii profesionale”, a scris profesorul universitar Ioan Piso.
In prezent, Samizegetusa Regia este administrata printr-un serviciu infiintat la nivelul Consiliului Judetean Hunedoara, in timp ce asezarile dacice Costesti, Blidaru, Piatra Rosie, Banita si Capalna, aflate in patrimoniul UNESCO, se afla intr-o situatie complicata din punct de vedere juridic. In ultimii ani au fost de vandalizate in repetate randuri de cautatorii de comori si de turisti.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

ministrul culturii vlad alexandrescu terenurile cetatile dacice
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1691 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013264 (s)