News Flash:

Sparta si Grecia clasica

18 Februarie 2015
1805 Vizualizari | 0 Comentarii
In al doilea razboi messenian, Sparta devine o putere locala, in Peloponez si in restul Greciei. De a lungul secolelor, Sparta isi formeaza o reputatie de mare putere militara terestra. In 480 i.Hr., un mic contingent format din aproximativ 300 de spartani, 700 de tespieni si 400 de tebani, condusi de regele spartan, Leonida, a infruntat o uriasa armata persana in batalia de la Termopile, provocandu-le mari pierderi ostii ahemenide, curajul lor fiind un exemplu pentru celelate cetati grecesti. Armamentul, strategiile si armurile de bronz de calitate superioara a hoplitilor grecesti si-au spus cuvantul in batalia de la Plateea, unde o armata greceasca spulbera armata si ideile persane de expansiune in Grecia si Europa.

Vezi si CIUDAT: Miresele din Sparta se urateau inainte de nunta

In perioada clasica tarzie, Sparta, Atena, Teba si Persia vor fi puterile ce se vor lupta pentru suprematia asupra celorlalte. Ca rezultat a razboiului peloponesiac, Sparta a devenit o putere navala, supunand multe polisuri importante, ca intr-un final sa infranga Atena si flota sa experimentata. La sfarsitul secolului al V-lea i.Hr., odata cu supunerea Ligii de la Delos si a Atenei, Sparta a devenit cea mai mare putere a Greciei si Marii Egee.

Vezi si Practicau spartanii infanticidul?

In timpul razboiului Corintic, Sparta a trebuit sa faca fata unei aliante dintre Teba, Atena, Corint si Argos. Alianta a fost sprijinita initial de Imperiul Persan, ce dorea sa isi recupereze teritoriile ioniene ocupate de spartani si sa stopeze expansionismul acesteia. Sparta a obtinut o serie de victorii terestre, dar mare parte a navelor sale de razboi au fost distruse in batalia de la Cnidus, unde a infruntat o flota ateniano-persana. Acest eveniment a clatinat pozitia acesteia de putere navala, dar nu a oprit aspiratiile spartane de a invada Persia, insa, Conon, un atenian, a facut ravagii de a lungul coastei Spartei si a provocat o revolta a hilotilor.

Vezi si Leonidas - Educatia militara

Dupa cativa ani de lupte inversunate, in 387 i.Hr., se semneaza Pacea lui Antalcidas, prin care toate orasele ioniene sunt reocupate de persi. Efectele razboiului au fost sa reafirme abilitatea Persiei de a influenta politica polisurilor din Grecia. Declinul Spartei a fost inevitabil dupa dezastruoasa infrangere in batalia de la Leuctra in fata Tebei. Aceasta a fost prima infrangere a unei mari armate spartane intr-o batalie terestra.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

sparta peloponez greciei regele spartan leonida termopile plateea
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2025 (s) | 23 queries | Mysql time :0.084193 (s)