News Flash:

Statuia lui Vasile Alecsandri din Iasi

30 Mai 2013
2298 Vizualizari | 0 Comentarii
Statuia lui Vasile Alecsandri din Iasi este un monument de bronz inchinat poetului, prozatorului si dramaturgului roman Vasile Alecsandri (1821-1890), care a fost realizat de catre sculptorul polon de origine germana Wladimir C. Hegel si dezvelit la 15 octombrie 1906 in municipiul Iasi. Inscriptia de pe soclu, care contine si doua basoreliefuri infatisandu-i pe doi dintre eroii legendari ai lui Alecsandri, suna astfel: „Poporul roman, poetului sau iubit, 1905”. 
Statuia este amplasata in fata Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi.
Statuia lui Vasile Alecsandri a fost inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Iasi elaborata in anul 2004 de catre Institutul National al Monumentelor Istorice
La data de 27 august 1890, la numai 5 zile de la trecerea in nefiinta a marelui scriitor roman, Vasile Alecsandri, dramaturg ?i primul director al Teatrului din Iasi (in anul 1840), Consiliul Comunal al orasului Iasi a hotarat, la initiativa primarului Vasile Pogor, sa-i ridice o statuie in semn de omagiu. In acest scop, s-au impartit 1.000 de liste de subscriptie.
In anul 1900, dupa 10 ani, acelasi primar Vasile Pogor a luat legatura cu sculptorul polon de origine germana Wladimir C. Hegel, care realizase si Statuia lui Miron Costin din Iasi (dezvelita in anul 1888), si i-a oferit suma de 30.000 lei pentru realizarea statuii. 
Trebuie mentionat si faptul ca pentru statuia lui Vasile Alecsandri a mai existat un proiect, macheta apartinand sculptorului milanez F.G. Villa. Avest proiect a respins ca fiind lipsit de valoare artistica.
Din subscriptii s-au adunat 25.725 lei, ceea ce a permis trecerea la realizarea statuii din bronz, care urma sa fie amplasata in fata Teatrului National. 
La acel moment, in fata teatrului, era amplasata din anul 1897, statuia de marmura a lui Gheorghe Asachi.
Statuia lui Vasile Alecsandri a fost realizata de catre sculptorul Wladimir Hegel, acesta fiind ajutat in executarea lucrarii si de catre maistrul sculptor Gheorghe Boboc. Pe soclu se afla doua basoreliefuri infatisandu-i pe doi dintre eroii legendari ai lui Alecsandri. Inscriptia de pe spatele soclului contine urmatoarea dedicatie: „Poporul roman, poetului sau iubit, 1905”.
Statuia a fost inaugurata in data de 15 octombrie 1906, in cadrul unei serbari nationale la care au venit invitati din toata tara. A participat si un mare grup de tarani bucovineni in costume nationale, condusi de preotii si invatatorii lor. 
La picioarele monumentului, printre zecile de coroane, se afla si una a regimentului vasluian Racova, pe care scria: "urmasii celor noua si cu sergentul zece". Din partea contemporanilor marelui scriitor, a vorbit scriitorul si omul politic Nicolae Gane (1838-1916).
La vremea dezvelirii statuii, criticii considerau statuia nu prea reusita, parandu-li-se ca chipul si infatisarea lui Vasile Alecsandri nu prea semanau cu cele naturale. 
Criticul de arta George Oprescu (1881-1969) descrie sculptura astfel: „Alecsandri, la Iasi, ne este aratat in picioare, in redingota, pe umarul drept cu o manta care-i acopera spatele si cade apoi la pamant, in falduri grele. Gestul simplu si natural al mainii stangi dusa la barbie, frecvent multora in momentul cand mediteaza, inclinarea usoara a capul ingandurat, sunt detalii juste, bine gasite si evocatoare insufland viata acestei opere”. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

vasile alecsandri iasi prozatorului dramaturgului municipiul iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1680 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013332 (s)