News Flash:

Stefan Cicio Pop, vicepresedinte al Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia

1 Aprilie 2015
1290 Vizualizari | 0 Comentarii
Stefan Cicio Pop (n. 1 aprilie 1865, Sigau, Cluj - d. 16 februarie 1934, Conop, Arad) a fost jurist si un om politic roman, membru al PNR si mai apoi al PNT, deputat roman in Parlamentul de la Budapesta, participant activ la Marea Unire din 1918, vicepresedinte al Marii Adunari Nationale de la Alba Iulia, membru al Consiliului Dirigent detinand portofoliul apararii. Minstru de Stat pentru Transilvania, in Guvernul Alexandru Vaida-Voievod (5 decembrie 1919 - 12 martie 1920) precum si functia de ministru de externe (9 ianuarie – 13 martie 1920) in acelasi guvern. In cursul guvernarilor Iuliu Maniu a detinut functia de presedinte al Adunarii Deputatilor (23 decembrie 1928-30 aprilie 1931 si 10 august 1932-18 noiembrie 1933).

Vezi si Primul guvern ales al Romaniei Mari


Stefan Cicio Pop s-a nascut in comuna Sigau de langa Dej, judetul Cluj, la 1 aprilie 1865. Ramas orfan de mic copil a fost adoptat si crescut de catre un unchi al sau, Vasile Pop din Gherla. Scolile primare le-a facut la Dej, liceul la Dej si Sibiu. A urmat cursurile universitare la Budapesta si Viena. Dupa ce a obtinut diploma de avocat, in anul 1891, s-a stabilit la Arad.

Vezi si Vladimir Hertza, primul primar al orasului Chisinau dupa Marea Unire din 1918

Deja ca tanar avocat a participat la Conferinta de la Haga unde a sustinut cauza romanilor din Ardeal in fata ungurilor. In procesul Memorandistilor a fost unul din cei mai importanti aparatori. A fost un temut sustinator al cauzei taranilor din Arad si un avocat al apararii in procesele de presa inaintate romanilor de catre stapanirea maghiara de atunci. La varsta de 30 de ani va debuta si in viata politica, fiind ales deputat reprezentant al natiunii romane in Dieta Ungariei.

In dimineata zilei de 31 octombrie s-a format Consiliul National Roman din 6 socialisti romani si 6 reprezentanti ai Partidului National Roman. La inceputul lunii noiembrie, Consiliul National Roman Central si-a stabilit sediul in orasul Arad, in locuinta lui Stefan Cicio Pop, care era si presedintele noului organ politic ce a condus intreaga lupta din Transilvania pentru desavarsirea statului national unitar roman.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

pnr pnt marea unire alba iulia budapesta viena avocat
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2391 (s) | 24 queries | Mysql time :0.073247 (s)