News Flash:

Sub ce context a avut loc batalia de la batalia de la Jiliste

22 Februarie 2015
799 Vizualizari | 0 Comentarii
Batalia de la Jiliste a avut loc intre oastea domnitorului Moldovei Ioan Voda cel Cumplit, si armata pretendentului la tron, Petru Schiopul, sustinut de fratele sau, domnul muntean, Alexandru al II-lea Mircea si de trupele otomane.

Intrigile domnului Munteniei Alexandru al II-lea la Poarta, care urmarea inscaunarea pe tronul Moldovei a fratelui sau, Petru Schiopul, sustinute cu daruri bogate (100.000 galbeni) marelui vizir Mehmed Sokollu au inrautatit relatiile sultanului Selim al II-lea cu Ioan-Voda al Moldovei. Sultanul cere principelui Transilvaniei si pasei de Buda sa impiedice refugierea domnului Moldovei pe teritoriul lor si pregateste schimbarea chiar si fortata a domniei in Moldova.

Vezi si Batalia de la Stanilesti (1770)

Grigore Ureche, consemna:
„Domnul, vazand primejdia, strangandu tara, cere tuturor sa-l ajute in greaua incercare. Tot cei prezenti cu glas mare strigara ca langa dansul vor pieri.”

Vezi si Batalia de la Podul Milvius

Astfel, Ioan voda a reusit sa stranga o „armata mare de bastinasi si locuitori ai granitelor care vin din toate partile” (raportul trimisului austriac la Poarta): 20.000 de pedestrasi (formati din razesi, stapani de ocini), 10.000 de calareti (steagurile de curteni si boieresti), la care se adauga cei 1.200 de cazaci, condusi de hatmanul Sverceavski.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

petru schiopul buda
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2190 (s) | 34 queries | Mysql time :0.064238 (s)