News Flash:

Tacit:"Posteritatea ii ofera fiecarui om adevarata sa valoare."

16 Februarie 2014
4738 Vizualizari | 0 Comentarii
Caiu Corneliu Tacit (in latina Gaius - sau Publius - Cornelius Tacitus; n. cca. 55, d. cca.115) d.Hr., a fost un om politic si unul din cei mai importanti istorici romani, considerat parintele istoriografiei latine. Se cunosc putine amanunte din viata lui. Tot ce se stie despre Tacit provine fie din scrierile lui sau din scrisorile lui Pliniu cel Tanar, bunul sau prieten. Familia sa provenea probabil din provincia romana Gallia Cisalpina sau Gallia Narbonensis. In timpul imparatului Vespasian, Tacit a inceput cariera politica tipica a unui senator (cursus honorum), in anul 79 d.Hr. a avut functia de Questor, in 88 era Pretor, pentru a deveni in anul 97 Consul si in 112-113 Proconsul al provinciei Asia (Asia Mica de astazi). In ultimele doua decenii ale vietii si-a inceput activitatea literara si istorica iar operele sale au devenit publice dupa sfarsitul domniei lui Domitian.

Vezi si 15 citate ale unor oameni celebri ce iti pot SCHIMBA viata 
Tacit a fost un talentat orator politic al epocii sale si a dedicat artei oratoriei, avandu-l ca exemplu pe Marcus Tullius Cicero, opera Dialogus de oratoribus (ca. 102 d.Hr.). Sub imparatul Nerva incepe activitatea de istoric si publica prima sa opera, De vita Iulii Agricolae ("Viata lui Iulius Agricola") iar in anul 98 d.Hr., in timpul domniei imparatului Traian, referindu-se la generalul Gnaeus Iulius Agricola, socrul sau, cu care ocazie face o descriere a geografiei Britaniei. A doua din seria asa ziselor opere minore ale lui Tacit este De origine et situ Germanorum ("Despre originea si locurile Germanilor"), sau, pe scurt, Germania (ca 98 d.Hr.).

Vezi si Citate celebre ale scriitorului polonez Stanisław Jerzy Lec 
Historiae (publicata probabil intre 104 si 109 d.Hr.) este prima dintre operele majore de istorie ale lui Tacit si trateaza istoria romana incepand cu anul 69 d.Hr., (anul mortii imparatului Galba, succesorul lui Nero), pana la uciderea imparatului Domitian, in anul 96 d.Hr. Din cele 14 carti, s-au pastrat doar primele patru si parti din cartea a cincea.
In Annales, cu titlul originar Ab Excessu Divi Augusti ("De la moartea divinului Augustus"), este descrisa istoria imparatilor din dinastia iuliana, de la Augustus pana la moartea lui Nero, timpul cuprins intre anii 14 si 68 d.Hr. Opera era alcatuita initial din 16 carti, din care s-au pastrat - pe langa cateva fragmente izolate - doar noua carti.Importanta lui Tacit ca istoric consta in patrunderea psihologica a calitatilor interioare ale personalitatilor si in descrierea plina de stralucire a caracterelor. Stilul sau se caracterizeaza printr-o abila combinatie intre conciziune si exprimare colorata. Tacit era un partizan al idealurilor republicane si critic inversunat al decaderii politice si morale din perioada imperiala. Desi deviza sa pentru istorie era sine ira et studio ("fara ura si partinire"), deci recomandarea unei descrieri obiective a evenimentelor ca "martor al bunurilor prezente" (testimonium praesentium bonorum), Tacit nu s-a putut sustrage tentatiei de a fi in acelasi timp un critic aspru al moravurilor. Un exemplu consta in caracterizarea partinitoare a imparatului Tiberius. Opera sa istorica are un caracter descriptiv-moralizator, ajungand la o concluzie pesimista, intrucat purtatorii virtutilor republicane romane devin victime ale tiranilor, iar restul cetatenilor sunt cazuti intr-o stare de letargie.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

om politic istorici romani gallia gallia narbonensis
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1706 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019161 (s)