News Flash:

Tatarii si doctrina nazista

3 Octombrie 2013
1628 Vizualizari | 0 Comentarii
Nazismul este o ideologie condamnabila, care a dus la moartea a milioane de oameni in lagarele de exterminare ori in transeele celui de-al doilea razboi mondial. Insa nazismul continea si o uluitoare doza de ipocrizie. Aceasta este relevata de cazul voluntarilor tatari care au luptat in unitatile de musulmani din armata germana din timpul primului razboi mondial. Povestea acestor legiuni a fost relatata pentru prima oara in presa romaneasca de catre revista Descopera, care a preluat aproape integral un text alcatuit de un pasionat de istorie german, care semneaza Nino Oktorino si care abordeaza teme controversate din timpul celei mai mari conflagratii mondiale, scrie romanialibera.ro.
Aceste texte sunt bazate pe informatii reale si care explica si represaliile ordonate de Stalin impotriva tatarilor din Crimeea, la finalul celui de-al doilea razboi mondial. Insa aceste informatii arata si ipocrizia unor lideri nazisti, care interpretau ideologia bazata de rasism in functie de interesele lor de moment.
Contextul ideologic
In mod oficial, nazistii au impartit omenirea in Herrenvolk, adica popoare de stapani, si Untermensch, adica popoare destinate sclaviei ori exterminarii. Din prima categorie faceau parte popoarele germanice, iar din cea de-a doua - evrei, tigani ori slavi. In numele superioritatii rasiale, o teorie nestiintifica, aparuta in secolul XIX, popoarele de stapani urmau sa domine si sa exploateze popoarele de "suboameni".
Realitatea practica
Insa ideologia nazista a cunoscut numeroase contorsionari. Si asta pentru ca germanii care au atacat URSS in anul 1941 au fost primiti in calitate de eliberatori de o serie de comunitati care au cunoscut atat dominatia ruseasca din perioada tarismului, cat si ororile bolsevismului. Musulmanii din URSS au fost printre cei mai incantati de venirea armatelor germane. Ei s-au inrolat, ca voluntari, in numar mare pentru a lupta impotriva bolsevicilor.
Circa 70.000 de musulmani, originari din Asia Centrala, din Caucaz, de pe Volga ori din Crimeea, au luat parte la lupte. Ei au format 26 de batalioane, grupate in mai multe legiuni. Printre cei mai buni militari au fost cei circa 20.000 de tatari din Crimeea si de pe Volga. Urmasii razboinicilor care ingrozeau odinioara Europa au luptat cu o ardoare care i-a facut pe liderii nazisti sa-si revizuiasca ideologia. In timp ce Hitler ii considera pe musulmanii inrolati in armata germana demni de toata increderea si le permitea sa aiba unitatile lor militare autonome, Heinrich Himmler, care era mai rasist decat insusi Adolf Hitler, a emis o noua teorie. Si anume, faptul ca in Rusia doar slavii si evreii ar face parte din categoria oamenilor inferiori, in timp ce elemente asiatice, din randul carora s-au ridicat razboinici precum Attila, Gingis-Han sau Tamerlan, ar constitui elemente superioare. Iar tatarii ar face parte cu totii din aceasta categorie "superioara". Oficialii germani au adoptat, in consecinta, o atitudine extrem de interesanta fata de musulmani.
Heinrich Himmler era incantat de voluntarii mahomedani, pentru ca el considera Islamul o religie razboinica, masculina, care, spre deosebire de crestinism, punea accent pe valori impartasite si de SS, cum ar fi supunerea fata de sefi ori disponibilitatea pentru sacrificiu. Drept urmare, germanii au desfiintat colhozurile din zonele musulmanilor, au redeschis moscheile inchise de bolsevicii atei si au platit toate bunurile rechizitionate de armata germana.
Mai mult, au fost tolerate o serie de comitete de conducere ale voluntarilor musulmani. Acestea au fost atat de influente incat au obtinut, de exemplu, scoaterea batalioanelor de musulmani de sub comanda ofiterilor rusi din trupele generalului Vlasov, cel care trecuse de partea nazistilor.
"Revizuirea" operata de Himmler contrazicea flagrant teoriile rasiste bazate pe faptul ca popoarele superioare sunt formate din oameni blonzi ori sateni, cu ochii albastri sau verzi. Ca o paranteza, nici Adolf Hitler in persoana nu corespundea idealului arian promovat de nazism.
Represaliile lui Stalin
La finalul razboiului, toti voluntarii musulmani din unitati precum Wolgatatarische Legion au ajuns in mainile bolsevicilor. Chiar si cei luati prizonieri de Aliatii occidentali au fost predati, in chip de tradatori, Armatei Rosii. Cei mai multi au fost executati fara mila. Altii au fost deportati in lagarele de exterminare din Asia Centrala. La randul lor, tatarii din Crimeea, chiar si cei care nu luptasera de partea germanilor, au fost deportati cu totii in Uzbekistan.
Mai mult de un milion de oameni au trecut prin aceasta tragedie. 47 la suta dintre cei deportati au murit din cauza conditiilor de detentie. Tatarii nu au avut voie sa se intoarca in Crimeea pana la destramarea Uniunii Sovietice.
Acum doua decenii, circa 250.000 dintre ei s-au intors pe plaiurile natale, iar acum se lupta pentru a-si recupera pamanturile si pentru a-si mentine vie identitatea, in conditiile in care Crimeea a devenit o republica autonoma in cadrul Ucrainei, cu o imensa majoritate formata din rusi si din ucraineni.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

nazismul ideologie contextul ideologic realitatea practica musulmani
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1894 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013157 (s)