News Flash:

Teatrul Luceafarul din Iasi, la momentul bilantului

19 Ianuarie 2016
1275 Vizualizari | 0 Comentarii
Anul trecut, Teatrul Luceafarul din Iasi a implinit 65 de ani, iar 2015 a reprezentat un nou an de varf pentru activitatea artistica. Au fost sustinute 396 de reprezentatii (366 - la sediu, 30 – in deplasare) pentru copii si tineret, vizionate de 61.147 spectatori. Patru premiere si o reluare au mentinut proaspat afisul institutiei. Dintre ele, Pisica verde de Elise Wilk, spectacol pentru adolescenti realizat de Bobi Pricop, a adunat un numar remarcabil de cronici si a adus in sala mare juriul UNITER, in atentia caruia a intrat. Trupa a participat la trei festivaluri in tara (Galati, Piatra Neamt, Bucuresti), din care doua internationale (Galati, Bucuresti), si la trei in strainatate (Huesca-Binefar-Spania, Varsovia-Polonia, Chisinau-Republica Moldova) si a intreprins un amplu turneu in Spania si Portugalia. Unicul festival cu aceasta identitate din Romania, unul dintre putinele de asemenea amploare internationala de acest gen din Romania, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar a fost clasat Festival European, de catre Asociatia Europeana a Festivalurilor cu sediul la Bruxelles. Teatrul "Luceafarul" a fost prezent si in presa din strainatate, in publicatii din Austria (Aurora Magazin), Polonia (Agora.Pl) si pe site-ul Asociatiei Internationale a Criticilor de Teatru (AICT/IATC), unde a fost semnalat volumul bilingv Tanarul artist de teatru.Istorii romanesti recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories, coordonat de criticul de teatru Oltita Cintec. Sunt numai cateva dintre realizarile care au marcat din punct de vedere artistic anul 2015 la Teatrul Luceafarul Iasi, despre care gasiti detalii mai jos.
"PREMIERELE au fost:
Sala mare
POVESTEA UNUI OM LENES dupa Ion Creanga. Dramatizarea si regia - Constantin Brehnescu, scenografia - Viorica Perju, muzica - Radu Stefan, distributia- Doina Iarcuczewicz, Iulia Deloiu Trif, Raluca Pintilie, Ionela Arvinte, Carmen Mihalache, Toma Hogea, Viorel Varlan, Gigi Sfaiter, Catalin Cucu, Cristian Gheorghiu, Paul Sobolevschi.
PISICA VERDE de Elise Wilk. Regia Bobi Pricop, scenografia Irina Moscu, distributie Dragos Maftei, Ioana Corban, Alex Iurascu, George Cocos, Carmen Mihalache, Camelia Dilbea. Spectacolul pentru adolescenti utilizeaza in premiera absoluta in Romania sistemul silent disco. Spectacolul a intrat si in atentia juriului de nominalizari al UNITER, care l-a insderat pe lista lui de interes si a venit sa-l vada.
HARAP ALB dupa Ion Creanga. Dramatizare Calin Ciobotari, regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu, muzica Radu Stefan, distributie Doina Iarcuczewicz, Viorel Varlan, Gigi Sfaiter, Liliana Mavris Varlan, Ioana Iordache, Gabriel Lazar, Paul Sobolevschi, Cristian Gheorghiu, Aurelian Diaconu, Catalin Cucu, Ionela Arvinte, Beatrice Volbea, Iulia Deloiu Trif, Gabriela Andrei.
Sala mica
HANSEL SI GRETEL dupa Fratii Grimm. Regia este semnata de Ion Ciubotaru, dupa o idee de Oltita Cintec, dramatizare Ramona Iacobute, obiecte scenice Constantin Butoi, distributie Carmen Mihalache, Alex Iurascu, Liliana Mavris Varlan, George Cocos.
Reluari
Sala mare – CRACIUNUL JUCARIILOR 3. LA SCOALA de Dan N. Dobos, regia Ion Ciubotaru, scenografia Viorica Perju, muzica Radu Stefan, cu Ioana Iordache, Ionela Arvinte, Paul Sobolevschi, Gabriela Andrei, Elena Zmuncila, Carmen Mihalacge, Iulia Deloiu Trif, Raluca Pintilie.
PARTICIPARI LA FESTIVALURI
In tara
Festivalul Gulliver Galati, cu spectacolul Kajtus, vrajitorul dupa Janusz Korczak, care a obtinut Premiul pentru scenografie (Marika Wojkekowska).
Festivalul de Teatru Pledez pentru Tine(ri) Piatra Neamt, cu spectacolul Pisica verde de Elise Wilk, invitat special in inchiderea celei de-a XXVII-a editii a manifestarii.
Festivalul ImPuls Bucuresti, cu spectacolul Pisica verde de Elise Wilk.
In strainatate
Festivalul Imaginaria Huesca Binefar Spania – Capra cu trei iezi/ Los tres cabritillos dupa Ion Creanga si O harababura!/ Un Lio!  dupa Ion Sava. Spectacolele au facut parte dintr-un focus special rezervat romanilor, focus in care a mai fost inclus si AnimEst, cu cateva filme de animatie. Festivalul Imaginaria este o reuniune concentrata asupra teatrului de animatie in toate formele sale si „imaginilor in miscare"
Festivalul Korczak Varsovia Polonia,  Kajtus vrajitorul dupa Janusz Korczak
Gala Internationala a Teatrelor de Papusi Licurici, Chisinau, cu spectacolul Pestisorul de aur dupa A.S. Puskin.
TURNEE IN STRAINATATE
Cu sprijinul Institutului Cultural Roman, spectacolul Motanul incaltat a avut un turneu in Republica Moldova fiind prezentat la Cahul, Leova si Hancesti, in luna mai.
In colaborare cu ICR Bucuresti si ICR Madrid, spectacolele  Capra cu trei iezi/ Los tres cabritillos dupa Ion Creanga si O harababura!/ Un Lio!  dupa Ion Sava au fost prezentate in cel mai amplu turneu international in Spania, in comunitatile romanesti si spaniole din Astigarraga, Gernika, Tolosa, Malaga, Cordoba, Rociana del Condado, Torrejon de Ardoz, Arganda del Rey, Madrid-Coslada, Zaragoza. 13 reprezentatii ale Caprei cu trei iezi dupa Ion Creanga si altele trei cu O harababura dupa Ion Sava au fost jucate in fata a aproximativ 4800 de spectatori, in intervalul 22 mai-13 iunie. San Sebastian - Astigarraga (Kultur Etxea), Gernika (Teatro Antzokia), Madrid Coslada (Centro Cultural "Margarita Nelken"), Arganda del Rey (Auditorio "Montserrat Caballe"), Torrejon de Ardoz (Teatro Municipal "Jose Maria Rodero"), Malaga (Auditorio La Caja Blanca), Cordoba (Salon de Actos de la Diputacion), Rociana del Condado (Caseta Municipal del Ayuntamiento), Zaragoza (Centro Civico "Teodoro Sanchez Punter") si Huesca Binefar (Teatro Los titiriteros) au fost locurile unde povestea lui Ion Creanga si "pantomima cu zgomote" a lui Ion Sava i-au incantat atat pe cei mici, cat si pe cei mari, atat pe spanioli, cat si pe romanii din diaspora. Spectacolele s-au jucat in spaniola, in romana, iar in Tara Bascilor publicului i s-a tradus in limba basca. Peste tot, reprezentantii autoritatilor locale au fost prezenti si si-au prezentat salutul, bucurandu-se sa afle lucruri inedite despre cultura romana via teatrul pentru copii si tineret. Capra cu trei iezi mai fusese in turneu si acum doi ani, tot in colaborare cu ICR Bucuresti si ICR Madrid, in alte localitati spaniole, iar succesul de-atunci s-a aflat la baza revenirii si la dezvoltarea proiectului. 
In Portugalia am jucat, cu sprijinul ICR Lisabona, spectacolul Capra cu trei iezi. La Lisabona, spectacolul a fost inclus in programul special al Ambasadei ocazionat de Ziua Romanilor de Pretutindeni. Locatia a fost Muzeul Lisabonei, iar sala Alveola s-a dovedit si ea neincapatoare pentru multimea de pusti curiosi si parinti care doreau sa-si aminteasca de acasa si de copilarie prin intermediul teatrului. Prezent la manifestare, Ministrul delegat pentru relatiile cu romanii de peste hotare, Angel Talvar, mentiona ulterior, in cadrul unei emisiuni televizate in Romania la Digi 24, prezenta ieseana la Lisabona. Ecouri pozitive ale intregului turneu hispanic au fost difuzate pe TVR International si Radio Romania International.
PREMII
La Festivalul Gulliver Galati, spectacolul Kajtus, vrajitorul dupa Janusz Korczak a fost laureat cu Premiul pentru scenografie (Marika Wojkekowska).
FESTIVALUL "HAI LA TEATRU!"
Pentru a IX-a oara, Teatrul "Luceafarul" Iasi a organizat Festivalul "Hai la teatru!" - festival concurs al trupelor din scolile si liceele judetului si orasului Iasi, in perioada 25-26 martie 2015, manifestarea insemnand in cifre  61 de trupe din judetul Iasi pregatite de 86 de coordonatori, insumand 697 de elevi-artisti. 34 de trupe provin din orasul Iasi, celelalte functionand la Tg Frumos, Rediu-Ruginioasa, Pascani, Tibanesti, Horlesti, Romanesti, Hodora, Victoria, Mogosesti, Popricani, Raducaneni, Rusi-Belcesti, Miroslava, Harlau. Pentru prima oara, au venit la Festival micii artisti din Romanesti, trupele  "Ioanid" si "Razesii" de la Scoala care poarta numele poetului Ioanid Romanescu. Pentru a noua oara a evoluat in concurs trupa "Antract" de la Scoala gimnaziala Popricani, coordonata de prof Vasiliu Gabriela. Tot participanti de cursa lunga sunt si trupele de la Colegiul National "Mihai Eminescu", "Mooz" si "Les Apos", coordonate de prof. Mira Cucinschi, care utilizeaza teatrul scolar ca mijloc de exersare a limbii franceze si care au un palmeres international extraordinar.
Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar (FITPTI)
Editia a VIII-a, "Tanarul artist roman" (4-9 octombrie)
Asociatia Europeana a Festivalurilor (EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe) a acordat Festivalului International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi (FITPTI) organizat de Teatrul Luceafarul, label-ul de FESTIVAL EUROPEAN. Organizatorii au aplicat anul trecut la aceasta "eticheta", trimitand documentatia aferenta, iar juriul european alcatuit din experti internationali  a evaluat evenimentul conform unei grile cu criterii valorice si l-a  apreciat demn de o asemenea titulatura. FITPTI este membru al platformei EFFE, o retea a evenimentelor de gen cu calitate artistica de top, o retea cu reprezentanti din 31 de tari europene care, cum se mentioneaza in documentele organizatiei, "dezvoltand sentimentul comunitar si creativitatea in interiorul continentului, fac Europa un loc mai bun". Eveniment unic in tara si regiune prin identitatea sa, singurul festival international de artele spectacolului din jumatatea de Est a Romaniei, Festivalul International de Teatru pentru Publicul Tanar Iasi (FITPT) isi concentreaza atentia asupra publicului cu sufletul tanar. Diminetile sunt consacrate celor mici, serile sunt ale tinerilor si adultilor. Evenimentul a fost  plasat in acest an sub genericul "Tanarul artist roman". 
Dupa un PROLOG spectaculos, sustinut de Ada Milea si trupa Teatrului National Cluj Napoca, cu Apolodor dupa Gellu Naum, 25 septembrie, pentru care sala mare a Teatrului Luceafarul s-a dovedit neincapatoare, iar aplauzele nu mai conteneau, sambata, 3 octombrie, a fost ziua de showcase a Teatrului Luceafarul, organizatorul evenimentului. Au fost sustinute reprezentatii cu cele mai noi si mai moderne productii ale trupei: HANSEL SI GRETEL, un spectacol de storytelling si teatru de obiecte, iar seara, premiera PISICA VERDE de Elise Wilk. Onorand focusul festivalului, proiectul acestui spectacol pentru liceeni si studenti le-a fost incredintat tinerilor creatori Bobi Pricop, regizor asociat al FITPTI, si scenografei Irina Moscu. Dupa ce in luna august s-a aflat la Edinburgh Fringe Festival, cu spectacolul Ashes Afar, Bobi Pricop a lucrat la Iasi, unde a pregatit un nou proiect. Bobi Pricop a optat pentru un text inspirat din viata si preocuparile tinerilor: Pisica verde de Elise Wilk.  Din echipa artistica  fac parte scenografa Irina Moscu si actorii Dragos Maftei, Ioana Corban, Alex Iurascu, George Cocos, Carmen Mihalache, Camelia Dilbea, tinerii artisti utilizand o maniera complet inedita in Romania de punere in scena,  sistemul silent disco. Practic, realizatorii au recreat in scena un club, care condenseaza prin forme, linii si culori o intreaga comunitate, cea in care traiesc si trebuie sa descopere lumea matura adolescentii Dani, Bianca, Boogie, Robert, Roxana si Flori. Spectatorii vor deveni participativi, intrucat fiecare va avea posibilitatea sa-si aleaga locul unde sta, va putea sa se mute in timpul spectacolului, va putea opta ce anume sa priveasca si, mai ales, ce sa asculte. Fiecare spectator va primi la intrarea in acest spatiu in care se afla foarte aproape de actori, printre ei, o casca audio prin intermediul careia va putea interveni in privinta receptarii.
In cifre, editia a 8-a a FITPTI a insemnat 8 zile de spectacole de teatru, dans, umbre, pantomima, 30 de spectacole sustinute de peste 400 de artisti din 24 de companii teatrale din Romania (Teatrul National Sibiu, Teatrul Nottara, Teatrul National Cluj, Teatrul National Timisoara, Teatrul National Bucuresti, Teatrul Odeon, Teatrul Tineretului Piatra Neamt, Teatrul de Comedie, ARPAS, Compania Hopa Trop, Teatrul Puck Cluj, Teatrul Gong Sibiu, Teatrul Colibri Craiova, Teatrul Gulliver Galati, Tandarica Bucuresti, Teatrul Excelsior Bucuresti), si alte 12 tari (Franta, Germania, Italia, Olanda, Rusia, Ucraina, Bulgaria, Norvegia, Polonia, Marea Britanie, Portugalia, Croatia). Au fost, de asemenea, 3 spectacole-lectura in premiera: Asparagus de Gianina Carbunariu, Rumoare in ape de Marco Martinelli, si Pescarusul de Boris Akunin. Centenarul Kantor a insemnat proiectia a 3 filme-inregistrare a spectacolelor realizate de acest mare regizor care a marcat evolutia artelor in secolul trecut: Clasa moarta, Wielopole, Wielopole si Astazi este ziua mea. Ateliere de improvizatie pentru liceeni francofoni au fost indrumate de Laurent Vincent, de la Universitatea Paris 13, care a sustinut si o conferinta - Improvizatia teatrala, metoda de actorie. Nu au lipsit lansarile de carte. Printre alte titluri, a fost lansata prima antologie de piese de teatru romanesti contemporane traduse in limba germana, Machtspiele Neue Theaterstücke aus Rumänien (editor Irina Wolf, Theater der Zeit Berlin, seria Dialog). A fost prima lansare in Romania, dupa Berlin si Viena. Un volum colectiv bilingv (romana, engleza) a fost conceput de teatrologul Oltita Cintec pentru a ilustra la nivel teoretic focusul FITPTI: Tanarul artist de teatru. Istorii  romanesti recente/The Young Theatre Artist. Recent Romanian Histories. Actorul Florin Piersic jr a lansat volumul II din Opere cumplite. Performantele deosebite al trupei de la "Luceafarul", unele dintre ele de exceptie, unice nu numai la nivelul Iasului, ci si al tarii, sunt rezultatul unui proiect asumat de intreaga echipa, gandit ca un concept de misiune si pus in practica cu pasiune, talent si efort", arata reprezentantii institutiei.

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

teatrul luceafarul iasi activitatea artistica reprezentatii uniter
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1801 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019770 (s)