Actualitate

Averea directorului Statache

Publicat: 13 aug. 2002
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Averea directorului Statache
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:35033;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

Ancheta de presa initiata de cotidianul ZIUA de Iasi a scos la iveala mai multe ilegalitati comise dupa privatizarea celui mai mare complex hotelier din judet. Preluarea pachetului majoritar de actiuni la CH Moldova SA de catre Unita SA in detrimentul Programului Actiunii Salariatilor (PAS) a fost facut cu incalcarea legilor in vigoare, precum si cu sprijinul reprezentantului Fondului Proprietatii de Stat, in Adunarea Generala a Actionarilor firmei. Actualul director al CH Moldova SA, Liviu Statache, a venit la conducerea hotelului numit in functie de conducerea fostului FPS. Dupa privatizarea hotelului in 1998 si incheierea tranzactiilor secrete cu Unita SA, averea directorului Statache a capatat proportii impresionante. De la mersul pe bicicleta, pe care il practica atunci cand a ajuns directorul celui mai mare hotel din Iasi, Liviu Statache a ajuns in prezent sa schimbe autoturismele proprietate personala din ce in ce mai des. La scurt timp dupa privatizare, Liviu Statache si-a ridicat, in satul Paun de langa Iasi, o vila evaluata de experti la peste 1,5 miliarde lei. Recent, directorul CH Moldova a achizitionat un autoturism Opel Vectra, evaluat la peste 250 milioane lei.

15.000 de dolari

Sotia lui Liviu Statache si-a deschis un cabinet stomatologic a carui utilare a costat peste 15.000 de dolari, conform informatiiilor detinute pana in prezent. Pe langa toate acestea, trebuie facuta precizarea ca familia Statache a petrecut in ultimii trei ani concedii de cate o luna calendaristica, fiecare in strainatate. Mai mult, pentru concediul petrecut in Egipt, familia Statache si-a angajat un ghid propriu. Facand un calcul sumar al cheltuielilor facute de membrii familiei Statache in anii de dupa efectuarea tranzactiilor cu Unita SA, reiese ca directorul Complexului Hotelier Moldova a dispus de peste trei miliarde lei. De unde provin aceste sume fabuloase, in conditiile in care Liviu Statache era salariat la o institutie de stat, iar retributia sa lunara nu permitea strangerea unei asemenea averi, este o intrebare la care primul care ar trebui sa raspunda este chiar Liviu Statache.
Surse din interiorul complexului hotelier afirma ca, la efectuarea tranzactiilor secrete dintre Unita SA si PAS de la CH Moldova, s-ar fi vehiculat comisioane grase pentru cei care au inchis ochii la ilegalitatile comise. Avand in vedere ca era reprezentantul FPS, directorul Liviu Statache trebuia sa-si instiinteze superiorii de incalcarea prevederilor contractului de privatizare. Toate incercarile de a-l contacta pe directorul Liviu Statache au esuat, de fiecare data acesta strecurandu-se pe o alta iesire a hotelului Moldova, dupa ce era informat ca reporterii cotidianului ZIUA de Iasi solicita o discutie cu acesta.
Ovidiu NEMTANU

Adauga un comentariu