News Flash:

Teroarea Iacobina - scurt istoric

2 Februarie 2015
4314 Vizualizari | 0 Comentarii
Teroarea iacobina (5 septembrie 1793 – 28 iulie 1974), cunoscuta de asemenea doar ca Teroarea (conform originalului franceza la Terreur), este perioada revolutei franceze care a culminat cu dictatura lui Robespierre, care isi eliminase fostii camarazi de lupta, si cu instituirea Comitetului Salvarii Publice. S-a terminat odata cu incetarea puterii Directoratului dupa executarea lui Robespierre, marcand sfarsitul Revolutiei franceze.

Perioada, cea mai violenta din timpul Revolutiei franceze, a fost pornita de conflictul mereu mocnit dintre girondini si iacobini, fiind marcata de executarea in masa a "dusmanilor revolutiei." Desi numere exacte nu sunt cunoscute, numarul celor executati fusese de ordinul a zeci de mii la nivelul intregii tari, dintre care 16.594 per total (si 2.639 doar in Paris) au fost ghilotinati si un alt numar de circa 25.000 au fost ucisi in executii sumare de-a lungul Frantei.

Vezi si Cauzele revolutiei franceze

Ghilotina (cunoscuta si sub numele de "Briciul national") devenise simbolul cauzei revolutiei, datorata unui sir se executii publice, regele Louis al XVI-lea, Marie Antoinette, Girondinii, Philippe Égalité (de fapt, Louis Philippe II, Duce de Orléans) si Madame Roland, precum si multi altii, printre care se poate numara si chimistul si savantul Antoine Lavoisier.

Vezi si Revolutiile cu cel mai mare impact din lume

In timpul anului 1794, Franta revolutionara s-a confruntat cu o multitudine de inamici interni si externi. In interior, intrega nobilime franceza a devenit un inamic imediat al Revolutiei, intrucat isi pierduse toate privilegiile, plus pericolul de a fi fost decapitati prin judecati sumare. Biserica Romano-Catolica a fost, la randul sau un inamic al Revolutiei si al revolutionarilor intruca acestia redusesera clerul la simplii angajati ai statului, cerandu-le tuturor clericilor sa ia un juramant de credinta fata de natiunea franceza (prin asa numita Constitutia civila a clerului). In exteriorul Frantei, prima Prima Republica Franceza fusese angranata intr-un sir de razboaie externe cu natiune vecine, care nu doreau sub nici o forma extinderea revolutiei in tarile lor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

teroarea iacobina teroarea terreur revolutei franceze robespierre
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2172 (s) | 23 queries | Mysql time :0.080588 (s)