News Flash:

Top 7 mari generali romani

18 Martie 2013
5905 Vizualizari | 0 Comentarii
Istoria Imperiului Roman este probabil de nedepasit in bogatia si prosperitatea sa. Multi invatati il considera imperiul perfect, cu o economie stabila, o guvernare puternica si desigur, o armata bine pusa la punct, prima forta militara profesionista. Roma ne ofera imaginea unor mari generali, dintre care ii trecem in revista pe urmatorii:
Flavius Aetius.

Flavius Aetius a trait intre 396 si 454 p.Hr., o perioada cand partea vestica a imperiului se afla in haos si se confrunta cu amenintari din toate partile si in care se perinda mai multi comandanti militari care au de a face cu cresterea puterii hune sub auspiciile lui Attila. Flavius Aetius este tinut ostatic la curtea regelui got Alaric I, urmand ca apoi sa serveasca sub sceptrul sefului hun Rugila. Proximitatea clanurilor barbare ii sunt de mare folos in anii urmatori, cand se afirma ca militar roman. In 427 intreprinde o campanie in Gallia, unde il invinge pe regele vizigot Theodoric I si captureaza orasul Arelate inainte sa ii impinge inapoi pe vizigoti si sa iasa din nou victorios la Mons Colubrarius in fata regelui Anaolsus. Campania o duce mai departe pana in 431, adaugand in palmaresul sau victorii impotriva francilor. In 451 Flavius castiga batalia care i-a adus faima pana in ziua de azi. Attila, insetat de cuceriri, ataca Gallia pe vremea cand Aetius inca stationeaza acolo. Cei doi negociaza, dar Attila tot ia initiativa invaziei, ceea ce il determina pe generalul roman sa incheie un parteneriat cu Theodoric pentru a-l infrunta pe hun. Rezultatul este batalia de pe Campiile Catalaunice, unde sursele spun ca Attila adunase 300.000 de oameni. Ambele parti sufera pierderi extraordinare, dar Aetius castiga, ceea ce ii atrage eticheta de ”ultimul adevarat roman”.  
Marcus Vipsanius Agrippa.

Traind intre 63 si 12 a.Hr., Agrippa experimenteaza vremuri marcate de mari generali precum Iulius Caesar si Pompei, servindu-l pe unul dintre cei mai mari si respectati conducatori, anume pe Augustus. Agrippa este unul dintre prietenii sai apropiati si castga putere odata cu nepotul lui Caesar. Este insarcinat cu guvernarea Galliei in 39/38, laudat in intreaga Roma pentru inabusirea unei rascoale gallice si pentru refuzul de a primi triumful. Octavian pune mana pe fraiele imperiului in momentul in care Agrippa castiga cea mai importanta batalie a sa, confruntarea navala de la Actium din 31 a.Hr. Participa la campanii minore in 34, 33, inainte sa initieze proiecte de amploare pentru infrumusetarea Romei, cum ar fi renovarea apeductului Aqua Marcia si curatarea sistemului de canalizare. Augustus spune la un moment dat ca ”a gasit un oras de caramida si a lasat un oras de marmura”. In anii din urma, Agrippa realizeaza harti, face statistici cu privire la cetateni, ajuta la intarirea sistemului de guvernamant si isi impune propriile idei de intretinere a sa.
Lucius Aemillius Paullus Macedonicus.

Lucius (229-160 a.Hr.), consul de doua ori,  este omul respnsabil de caderea marelui regat macedonean. De la moartea lui Alexandru Macedon regatul este scindat si chinuit de razboiae civile. Tensiunile dintre Macedonia si Roma se amplifica dupa conflictele anterioare cu Filip al V-lea. Asadar, in 171, in cel de-al treilea razboi macedonean, cele doua puteri se incelsteaza dupa ce regele Perseus invinge o arata romana la Callicinus. Mai tarziu, in cursul aceluiasi an, Lucius aplica lovitura finala Macedoniei la Pydna, batalie care demontreaza superioritatea legiunii romane in fata falangei. Luciu ordona executia a 500 de soldati si prada regatul. Autorizeaza raidurile in 70 de orase din Epir. Intoarcerea sa este celebrata cu un triumf maret, in cadrul caruia primeste de la Senat titlul de Macedonicus.
Constantin cel Mare.

Ne amintim cel mai bine de el ca de primul imparat care a integrat ideologia crestina in cea imperiala. In mentalul crestin functioneaza imaginea sa primind crucea, semnul sub care va invinge. Relocalizeaza capitala la Constantinopol, oras dupa modelul Romei, intr-un punct strategic de prima mana, nod comercial extrem de important. Este considerat fondatorul Imperiului Roman de Rasarit, care va mai rezista inca 1000 de ani spre deosebire de cel de Apus. Isi stabilizeaza puterea prin invingerea lui Maxentius si Licinius. In timpul domniei sale conduce campanii impotriva francilor, sarmatilor, alemanilor, vizigotilor, devenind unul dintre cei mai talentati comandanti din Imperiul de Rasarit, oferind un model de urmat succesorilor.
Gnaeus Pompeius Magnus.

Traieste intre 106 si 48 a.Hr., avand de a face cu multe lupte la viata sa. In 83, Lucius Cornelius Sulla se intoarce la Roma din campaniile de succes impotriva lui Mithridates, regelel Pontului, intrand in razboi civil pentru controlul asupra Italiei. Cu ajutorul lui Pompei si a manevrelor sale folosindu-se de trei legiuni, Sulla dobandeste preeminenta la Roma si devine dictator pe viata. Performantele lui Pompei continua cu campanii de succes in Sicilia si Africa, in 82-81. Il invinge pe regele Numidiei, Hiarbas, fiind delcarat imperator de catre soldati si primind titlul de magnus de la Sulla. In Hispania poarta lupte intre 76 si 71 impotriva regelui Sertorious, dupa care se intoarce la Roma pentru a captura 5000 de rebeli gladiatori din cadrul revoltei lui Spartacus, infuriindu-l pe Crassus care se voia inabusitorul rascoalei. In 71 I se mai acorda un triumf si este ales in 70 consul cu Crassus. Eradicand piratii din Marea Mediterana, popularitatea sa creste. Ia parte la primul triumvirat in 61. In anii 50 conduce campanii si mai marete in Pont si Iudeea, dar se produc tulburari in sistemul de guvernamant dupa moartea lui Crassus in batalia de la Carrhae. Razboiul civil dintre Caesar si Pompei se incheie prin victoria primului la Pharsalus, datorita tacticii si veteranilor superiori armatei numeroase pompeiene. Fugind in Egipt, Pompei este ucis la ordinul lui Ptolemeu al XIII-lea.
Publius Cornelius Scipio Africanus.

Scipio traieste intre 236 si 186 a.Hr., fiind privit drept unul dintre cei mai mari generali din istorie. Intrand devreme in randul armatei romane, jura sa lupte pana la ultima suflare impotriva lui Hannibal Barca. Supravietuieste la Ticinus, Trebiae sau Cannae, unele surse spunand ca i-ar fi salvat viata tatalui sau. Se remarca prin spiritul sau inflacarat, navalind o data agasat intr-o conferinta a comandantilor care avanseaza ideea retragerii. Dar in 211 si tatal si unchiul sau sunt ucisi in batalie de catre Hasdrubal, fratele lui Hannibal, Scipio ocupand pozitia de prim general. In decursul anilor urmatori, Scipio ocupa Noua Cartagina in Hispania, pe care o tranforma in baza operatiunilor sale. Castiga un respect considerabil prin comportamentul milostiv fata de prizonieri. Lupta la Baecula impotriva lui Hasdrubal, pe care il flancheaza cu cavaleria, victorie criticata insa din cauza deciziei de a nu urmari aramata puna aflata in retragere. In 205 a.Hr. primeste titlul de consul si 3 ani mai taziu face istorie si legenda la Zama. Pe 19 octombrie 202 Hannibal ordona elefantilor sa creeze brese in linia romana, dar Scipio isi aranjeaza oamnii in coloane cu coridoare intre ele, inconjurand dusmanul adus in confuzie si de trompetele sunande. Cavaleria lui Scipio alunga hotarat elita numida, iar infanteria romana este organizata pentru a face fata superioritatii numerice a cartaginezilor, ceea ce se si intampla. Unii istorici numesc Zama ”o Cannae romana”. Scipio nu prada Cartagina, ci impune taxe moderate, primeste titlul de Africanus si i se propune chiar calitatea de dictator, pe care o refuza. Are meritul de a nu inregistra nicio infrangere in toata cariera sa militara.  
Iulius Caesar.

Om politic, scriitor, comandant, legenda. Nascut in jurul anului 100 a.Hr., se inroleaza in 85 si are mari probleme din cauza politicii de epurare a lui Sulla. Se intoarce la Roma dupa moartea lui Sulla din 82 a.Hr. castigand in popularitate prin organizarea de jocuri de gladiatori. Duce campanii reusite in Spania in 69, ajunge in pozitia de pontifex maximus si consul in 59. Formeaza primul triumvirat cu Crassus si Pompei. Cucerirea Galliei incepe in 58, continuand pana in 51. Are de infruntat un inamic remarcabil, pe Vercingetorix, care intelege ca singura cale de a face fata romanilor este sa nu-i infrunte in camp deschis, folosindu-se deci de razboiul de Gherila sau de tehnica pamantului parjolit. In 55 Cesar ordona oamenilor sai sa construiasca un pod pe care sa traverseze Rinul pentru a infrunta triburile germanice. Apoi, in 52 are loc probabil cea mai importanta confruntare, adica asediul Alesiei, in care Caesar se serveste de tactici geniale, incluzand inconjurarea cu ziduri a cetatii, pentru a impiedica ajutorul din afara. In vreme de cateva saptamani localnici sunt adusi in stare de infometare cumplita si nici triburile chemate de Vercingetorix nu stavilesc tavalugul roman. Dupa victorie, urmeaza conflictul cu Pompei, uciderea lui Ptolemeu al XIII-lea si casatoria cu Cleopatra. Dictatorul ales pe viata are planuri mari, care includ cucerirea Parthiei, pe care nu si le pune in aplicare pentru ca este asasinat, dar cert este ca deschide practic un nou capitol in istoria romana, cel al imperiului.

sursa:historia.ro 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Flavius_Aetius
flavius aetius iulius caesar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1726 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013239 (s)