News Flash:

Tradarile care au schimbat cursul istoriei

11 Septembrie 2013
1262 Vizualizari | 0 Comentarii
Adesea datorita contributiei agentilor dubli au pierit mii de vieti, dar tot datorita lor au fost uneori salvate alte vieti, in functie de acea parte a baricadei pe care s-au situat, comenteaza portalul list25.
Va prezentam in cele ce urmeaza o lista cu o parte din tradatorii celebri care au schimbat cursul istoriei.
Iuda
Nu poti vorbi de tradare, fara sa incepi cu acest caz legendar, respectiv prototipul tradatorilor din toate timpurile. Iuda este brandul tradarii.
El l-a tradat pe Iisus, sarutandu-l frateste pe obraz, mesajul indicand semnalul ca acesta este omul cautat. A urmat judecata si rastignirea. Pretul are si el valoare de brand: 30 de arginti.
Brutus
Decimus Junius Brutus Albinus era un var indepartat al imparatului Caesar, poate nepot, dar se speculeaza si ideea ca ar fi fost fiul lui nelegitim.
Om de incredere al imparatului, s-a alaturat conjuratiei care a pus la cale si a infaptuit asasinarea din 15 martie anul 44 i.Hr.
Se spune ca imparatul, vazandu-l printre complotisti ar fi exclamat: "Tu, quoque Brute, fili mi!", adica "pana si tu Brutus, fiule!". Se pare ca de aici se trage legenda ca i-ar fi fost fiu nelegitim.
Austriacul Alfred Redl
Acest ofiter austriac s-a pus la inceputul secolului trecut in slujba spionajului Rusiei, impotriva imperiului Austro-Ungar. Dupa unele surse, a servit cu acelasi zel Franta si Italia.
Monografistii au stabilit ca, inainte de inceperea Primului Razboi Mondial, el a vandut Rusiei planurile exacte cu care Austro-Ungaria urma sa invadeze Serbia.
Atacul, tintit precis, a pricinuit moartea a jumatate de milion de austrieci. Cand a simtit ca politia austriaca l-a dibuit, Redl s-a sinucis.
Julius si Ethel Rosenberg
Acesti spioni, sot si sotie, au vandut Uniunii Sovietice planurile secrete ale bombei atomice americane. Prinsi de catre FBI datorita denuntului unor colegi in ale spionajului, au fost judecati, condamnati la 5 aprilie 1951 si executati pe scaunul electric la 19 iunie 1953.
Dupa proces, au aparut mari controverse provocate de lumea comunista, unele aspecte ramanand si astazi inca neclarificate.
Aldrich Ames
Acest cetatean american si-a dorit din adolescenta sa ajunga ofiter CIA si a ajuns. A fost repartizat in Divizia URSS-Europa de Est si trimis "in teren".
Pentru a culege informatii secrete direct de la sursa, el a reusit sa ia cotact cu informatori sovietici, in slujba carora s-a pus insa rapid.
A transmis sovieticilor informatii pretioase strict secrete ale SUA, in schimbul carora le transmitea americanilor diferite piste false.
Desi filat la un moment dat de americani, a continuat sa fie mentinut la CIA pana in decembie 1991, cand a fost arestat. La 22 februarie 1994, a fost condamnat la inchisoare pe viata.
Ephialtes din Trachis
Ephialtes a fost grecul care i-a dezvaluit imparatului Xerxes I planurile exacte si pozitiile ostilor spartane ale lui Leonidas I, pentru ca persanii sa le poata ataca prin spate.
Rezultatul a fost batalia de la Termopile in anul 480 i. Hr, cand a pierit floarea armatei lui Leonidas.
Totusi, desi cazuse Atena, un grup de eroi intrati in legenda a reusit sa continue lupta pe cont propriu, inscriind victoria de la Salamina (22 septembrie anul 480 i.Hr.), intrata si ea in legenda.
Vidkun Quisling
Fost ministru al Apararii in guvernul norvegian, Quisling n-a putut rezista ispitei de a se alatura in 1940 intereselor Germaniei naziste, oferind pe tava informatiile pe baza carora invadarea Norvegiei de catre Hitler s-a produs cu o rapiditate neinchipuita.
In 1945, dupa ce Germania s-a predat, el a fost executat petru inalta tradare.
Karl Schulmeisten
Schulmeisten si-a inceput cariera, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, ca om de afaceri, apoi contrabandist si in cele din uma ca spion in slujba Austriei. La inceputul secolului XIX, l-a descoperit pe victoriosul Napoleon Bonaparte si i s-a oferit acestuia, ca agent dublu.
Se spune ca lui i s-a datorat capturarea ducelui Enghien, dar si stralucita victorie de la Austerlitz, datorata in mare parte faptului ca Franta cunostea dispozitivele inamice.
Dupa caderea lui Bonaparte, Schulmeisten s-a retras discret, nu si-a mai adus nimeni aminte de dansul si a ramas sa traiasca o viata de lux, dovedind ca nu todeauna spionii o sfarsesc rau. Ba chiar as zice ca mai rau a sfarsit Napoleon. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tradatorii schimbat istoriei iuda brutus aldrich ames vidkun quisling
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1287 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013800 (s)