News Flash:

Tragicul destin al lui Giordano Bruno

27 Ianuarie 2014
1710 Vizualizari | 0 Comentarii
Giordano Bruno (n. ca.1548, Nola/Campania - d. 17 februarie 1600, Roma) a fost un teolog si filosof umanist italian din epoca Renasterii. Condamnat si ars pe rug de Inchizitie pentru conceptia sa panteista si pentru convingerea asupra infinitatii lumii, idei considerate eretice, numele lui a devenit sinonim cu cel de victima a obscurantismului.
Nascut la Nola in provincia Campania din sudul Italiei, adevaratul sau nume era Filippo. Si-a luat numele de Giordano cand a devenit calugar dominican in manastirea "San Domenico" din apropierea orasului Napoli. In 1572 a devenit preot. In manastire studiaza filosofia lui Platon si Aristotel precum si operele teologice ale lui Toma din Aquino. Este atras insa si de scrierile ermetice de origine egipteana si elenistica, care circulau in acel timp. Fiind inca din tinerete un ganditor liber si un non-conformist, care nu se impaca cu regulile stricte ale ordinului calugaresc, este nevoit in 1575 sa fuga din manastire, pentru a scapa de acuzatiile de erezie ce ii erau aduse. Se stabileste pentru o scurta perioada la Geneva, unde devine calvinist, dar este si aici excomunicat si se refugiaza in Franta.

Vezi si Inceputurile spionajului 
In Franta ramane timp de sapte ani, la Toulouse si Paris, apoi la Londra intre 1583 si 1585, sub protectia ambasadorului francez si a poetului englez Philip Sydney. In acesti ani are o activitate prodigioasa, scrie peste 20 de lucrari, printre care dialogurile "De l'infinito, universo e mondi" ("Despre infinitatea universului si a lumilor", 1584), "De la causa, principio e uno" ("Despre cauza, inceput si unitate", 1584). Giordano Bruno sustine ca stelele sunt asemanatoare soarelui, ca universul este infinit si contine un numar infinit de lumi populate de fiinte inteligente. In "Cena de le Cenere" ("Cina cenusii", 1585) expune teoriile lui Copernic, totusi intr-o forma confuza, iar in lucrarea "Gli eroici furori" ("Pasiunile eroice" 1585) apara iubirea platonica prin care omul se apropie de Dumnezeu. In 1586, dupa o disputa pe teme teologice, paraseste Franta si, dupa multe peregrinari, se stabileste la Helmstedt in Germania, unde reuseste sa tipareasca mai multe lucrari. Dar si aici intra in conflict cu autoritatile religioase, de data aceasta protestante.

Vezi si Erezia fatala a lui Miguel Servet 
In 1591 accepta o invitatie a nobilului venetian, Giovanni Moncenigo, si revine in Italia, la Venetia, unde da lectii ca profesor particular, este insa arestat de Inchizitie, care il extradeaza la Roma. Dupa sase ani de detentie, in care timp este supus la nesfarsite interogatorii, fiind acuzat de blasfemie, comportament imoral si erezie, este adus in fata tribunalului inchizitorial, prezidat de cardinalul Bellarmino. Refuzand sa-si abjure convingerile, este condamnat pentru erezie si ars pe rug la 17 februarie 1600 in piata "Campo dei Fiori" din Roma. Toate operele sale au fost interzise si, in 1603, au fost puse la index ("Index librorum prohibitorum"). Impreuna cu constrangerea lui Galileo Galilei de a-si abjura public in 1633 propriile convingeri, condamnarea lui Giordano Bruno constituie unul din momentele cele mai intunecate ale Contrareformei catolice. La locul martiriului sau, in piata "Campo dei Fiori", administratia orasului Roma i-a ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea o statuie, dedicata libertatii de gandire. Patru sute de ani dupa executarea sa, Biserica Catolica, prin glasul papei Ioan-Paul II, si-a exprimat "profunda durere", regretand eroarea comisa prin condamnarea la moarte a lui Giordano Bruno. Gandirea sa a influentat filosofia din timpurile ce i-au urmat, in special pe filosoful olandez Baruch Spinoza, care in secolul al XVII-lea a anticipat dezvoltarea monismului, ca mod de reprezentare a lumii.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

giordano bruno teolog filosof umanist epoca renasterii inchizitie
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1566 (s) | 23 queries | Mysql time :0.013026 (s)