News Flash:

Traian Savulescu, fondatorul Scolii romanesti de fitopatologie

2 Februarie 2015
1796 Vizualizari | 0 Comentarii
Traian Savulescu (n. 2 februarie 1889, Ramnicu Sarat - d. 29 martie 1963, Bucuresti) a fost un biolog si botanist roman, fondator al Scolii romanesti de fitopatologie, primul care a facut cunoscuta in Romania flora Arabiei si Palestinei, membru si presedinte al Academiei Romane.

A fost al treilea copil al sotilor Petrache si Maria Savulescu.

A urmat scoala primara si gimnaziul la Ramnicu Sarat, iar cursul superior la Liceul Internat „C. Negruzzi” din Iasi. Aici, profesorul sau Teodor Nicolau l-a indrumat spre studiului botanicii.

In 1907 a dat bacalaureatul si s-a inscris la Facultatea de Medicina din Bucuresti, unde a urmat si absolvit numai trei ani.

In 1908 s-a inscris si la Facultatea de Stiinte Naturale a Universitatii Bucuresti, pe care a absolvit-o in 1912.

Vezi si Cate neveste a avut Joseph Smith, fondatorul bisericii mormone

Dupa absolvire, a fost admis ca aspirant la titlul de doctor la Institutul Botanic din Bucuresti. Aici si-a sustinut in 1916 teza de doctorat intitulata Studiul asupra speciilor de Campanula L. din sectia Heterophyllae ce cresc in Romania. Lucrarea a fost apreciata si notata cu magna cum laude, Traian Savulescu devenind astfel primul doctor in botanica al Universitatii Bucuresti.

Intre 1912 si 1921 a lucrat in cadrul Institutului Botanic de la Cotroceni iar in 1918 a fost numit sef de lucrari la Catedra de morfologie si sistematica vegetala a Institutului de Botanica din Bucuresti. Timp de un sfert de veac, si-a impartit activitatea intre Scoala Superioara de Agricultura de la Herastrau, unde a predat sistematica vegetala si fitopatologia, si Institutul de Cercetari Agronomice al Romaniei, infiintat de Gheorghe Ionescu-Sisesti. Cercetarile intreprinse in aceasta perioada de Traian Savulescu au condus la dezvoltarea agriculturii romanesti si mondiale.

Vezi si Karl Hjalmar Branting, fondatorul Partidului Social-Democrat din Suedia


A organizat pe tot cuprinsul Romaniei o retea de statii de avertizare pentru combaterea manei vitei de vie. In 1929 a infiintat un laborator pentru studiul substantelor insecto-fungicide, laborator transformat ulterior in Serviciul de Protectia Plantelor. Tot el a initiat prima lege de control si carantina fitosanitara din Romania.

In 1928 a infiintat publicatia anuala Starea fitosanitara a Romaniei, in care a mediatizat problemele de protectia plantelor.

In 25 mai 1936, Traian Savulescu a devenit membru corespondent al Academiei Romane.

In 1938 a fost turnat filmul documentar Expeditia Traian Savulescu in Delta Dunarii, in care se prezinta imagini din expeditia desfasurata in iunie 1938, pentru „recunoasterea florei” din Delta Dunarii.

In perioada 29 noiembrie 1946 - 30 decembrie 1947 a fost ministru al agriculturii si domeniilor in Guvernul Doctor Petru Groza(1) si vicepresedinte al Consiliului de Ministri. A fost deputat in Marea Adunare Nationala.

In 1948 a devenit membru titular activ si secretar general al Academiei Romane. In 1948, o data cu nationalizarea initiata de regimul comunist, Academia a incetat sa mai existe ca institutie de drept privat, reorganizandu-se sub titulatura de Academia Republicii Populare Romine. In aceasta noua organizare, Traian Savulescu a fost presedintele Academiei Republicii Populare Romine in perioada 1948-1959 prin decretul Prezidiului Marii Adunari Nationale. A ramas presedinte de onoare al acesteia, pana la decesul sau, in 1963.

In aprilie 1955, cu ocazia unei sedinte de alegeri in Academie, Traian Savulescu s-a ridicat in apararea unor membri exclusi pe nedrept in 1948, cand a avut loc reorganizarea Academiei Romane. Cu aceasta ocazie au fost inlaturate aproape o suta de personalitati ale vietii cultural-stiintifice, fara nici o justificare valorica sau stiintifica, ci doar pe criteriile dictaturii proletariatului, sub obladuirea consilierilor sovietici.

La 23 martie 1956, ca un gest reparator fata de desfiintarea Academiei de Stiinte din Romania si integrarea sa in Academia Republicii Populare Romane, Traian Savulescu, in calitate de presedinte al Academiei, a organizat sedinta de constituire a Asociatiei Oamenilor de Stiinta din Romania (AOS).

Traian Savulescu a fost membru al unor academii straine, intre care cele din Ungaria, Germania, New York (SUA).

De asemenea, a fost redactor responsabil al revistei Buletin de la section scientifique de L'Académie Roumaine, membru in comitetul de redactie al revistelor Phytopathologische Zeitschrift din Berlin si Sydowia din Bulgaria.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

traian savulescu biolog botanist roman fondator romania arabiei iasi
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2301 (s) | 34 queries | Mysql time :0.079520 (s)