News Flash:

Transeele Mortii de la Brasov

25 Octombrie 2013
1891 Vizualizari | 0 Comentarii
Pe 8 octombrie 1916, soldatii regimentului 45 Vlasca, condusi de capitanul Sava Cristescu, au fost omorati aproape pana la ultimul om, in incercarea lor de a opri inaintarea armatelor Puterilor Centrale in Brasov.
Ofensiva inceputa pe 27 august 1916 de armata romana, pentru eliberarea Ardealului, a fost intial incununata de succes, dupa numai doua zile trupele romane intrand in Brasov.
Insa, atacurile incepute de generalul August von Mackensen, care vizau Dobrogea, au fortat redistribuirea unor forte romanesti din Transilvania, pentru a face fata acestei noi amenintari.
Maimult, austro-ungarii au fost intariti cu inca patru divizii germane, care au impiedicat alte cuceriri romanesti. Dupa 40 de zile de la inceputul operatiunilor militare Romania, revenea la granitele initiale cu Austro-Ungaria.
Atacul asupra Brasovului
La 8 octombrie, Armata a II-a Romana dadea ultimele lupte pentru apararea Brasovului, insa este nevoita sa se retraga din oras, in timpul noptii, avand in fata armatele germane si austro-ungare mult mai bine pregatite.
Singura unitate militara care ramane in spate este compania lui Sava Cristescu, care se afla aproape de Gara Bartolomeu.
Luptele
Soldatii romani se foloseau de acoperirea oferita de terasamentul caii ferate si, timp de doua zile, au putut rezista in fata germanilor si austro-ungarilor.
Multi dintre ei ramasesera fara munitie, dar nu s-au retras. In dimineata zilei de 10 octombrie, acestia au incercat sa atace flancul inamicilor, dar sunt nevoiti sa se retraga, pierzand elementul-surpriza.
Tot in acea zi, soldati germani si unguri, unii inarmati cu mitraliere, altii cu grenade, reusesc sa se infiltreze in spatele si in jurul liniei romanesti, potrivit ziare.com.
Plutonul german aflat in spatele companiei romane isi pozitioneaza mitraliera intr-o cladire care dadea spre linia romaneasca si incepe sa traga. Multi soldati romani mor din cauza acestor rafale, fiind luati prin surprindere. Restul ostasilor sunt alertati de pozitia germanilor si raspund cu focuri de arma.
Mitraliera germana se blocheaza, dar in acel moment crucial, o alta mitraliera, apartinand soldatilor unguri, deschide si ea focul, din aceeasi cladire.
Sub acel tir necontenit unii soldati incearca sa fuga, dar sunt grenadati de soldatii inamici care ii asteptau. Dupa cateva minute riposta romaneasca se opreste.
De-a lungul caii ferate erau presarate cadavrele soldatilor.
Dupa marturia unui locotenet prusac, numai 40 de soldati romani au reusit sa supravietuiasca si au fost luati prizonieri.
Amintirea sacrificiului
In anul 1920, Societatea Mormintelor Eroilor, prin intermediul capitanului Ioan Iorga, a inceput demersuri pentru constructia unui cimitir situat in zona garii Bartolomeu, unde urmau sa fie depozitate nu numai osemintele soldatilor romani din Transeea Mortii, dar si ale altora, care au murit in luptele pentru orasul Brasov.
In anul 1921 este terminat cimitirul avand o latime de trei metri si o lungime de 250 de metri, iar in centrul lui se afla un soclu, pe care este asezata statuia unui vultur.
Aici au fost depuse ramasitele a 460 de ostasi romani, printre care si cele ale capitanului Cristescu.
In anul 1970, cimitirul a fost distrus de autoritatile comuniste, iar astazi numai monumentul inalt de 3 metri aminteste de sacrificiul acestor soldati. 
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

luptele amintirea sacrificiului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1633 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019155 (s)