News Flash:

Tratatul de la Londra (1867)

11 Mai 2015
689 Vizualizari | 0 Comentarii
Tratatul de la Londra (in franceza Traité de Londres), denumit uneori al doilea tratat de la Londra dupa tratatul din 1839, a fost un tratat international semnat la 11 mai 1867. Acceptat in urma consecintelor Razboiului Austro-Prusac si ale crizei luxemburgheze, el a avut consecinte semnificative pentru Luxemburg si pentru relatiile dintre Marile Puteri ale Europei.

Efectul imediat al tratatului, prin primul sau articol, a fost reafirmarea uniunii personale dintre Tarile de Jos si Luxemburg, sub conducerea casei de Orange-Nassau Criza luxemburgheza izbucnise dupa ce imparatul francez Napoleon al III-lea a incercat sa cumpere Luxemburgul de la regele olandez Willem al III-lea. In consecinta, pastrarea posesiunii olandeze asupra Luxemburgului, libera de orice imixtiune franceza, devenise de importanta capitala pentru Prusia.

Vezi si Tratatul de la Paris (1783)

Neutralitatea Luxemburgului, stabilita prin primul tratat de la Londra, a fost reafirmata. Acele parti care nu semnasera primul tratat urmau sa devina garanti ai neutralitatii Luxemburgului (cu exceptia Belgiei, si ea obligata la neutralitate).

Vezi si Tratatul Adams-Onís

Pentru a asigura neutralitatea Luxemburgului, fortificatiile din Luxemburg urmau sa fie demolate si sa nu mai fie niciodata reconstruite. Demolarea fortificatiilor a durat saisprezece ani, a costat 1,5 milioane de franci aur, si a impus distrugerea a peste 24 km de structuri subterane si a 40.000 m² de cazemate, baterii, cazarmi etc.[4] Mai mult, garnizoana prusaca, aflata in Luxemburg de la Congresul de la Viena din 1815, urma sa fie retrasa.

Razboiul Austro-Prusac a dus la prabusirea Confederatiei Germane. Doua foste membre ale acesteia, Marele Ducat al Luxemburgului si Ducatul Limburgului, erau posesiuni ale regelui Tarilor de Jos. Pentru clarificarea acestei pozitii in urma disparitiei Confederatiei, tratatul de la Londra a afirmat sfarsitul confederatiei si a decis ca Luxemburg si Limburg sa devina „parti integrante ale Regatului Tarilor de Jos”. Luxemburg urma sa se realature nou-reinfiintatei uniuni vamale germane, Zollverein, in care avea sa ramana pana la 1 ianuarie 1919.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

razboiului austro-prusac luxemburgheze luxemburg marile puteri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2205 (s) | 23 queries | Mysql time :0.073472 (s)