News Flash:

Tratatul de la Lutk

27 Martie 2015
2111 Vizualizari | 0 Comentarii
Tratatul de la Lutk a fost incheiat la 2 aprilie 1711 intre Petru cel Mare, tarul Rusiei, si Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei. Acest tratat a fost incheiat in vederea luptei comune impotriva Imperiului Otoman. Conform unei scrisori a tarului adresata generalului Sementiev, intreg textul Tratatului a fost redactat de Dimitrie Cantemir, iar Petru cel Mare nu a facut altceva decat sa confirme acest text ce i-a fost trimis de domnul Moldovei. Conform conditiilor stipulate in Tratatul de la Lutk, tarilor romane urmau sa li se retrocedeze teritoriile care au fost transformate in raiale turcesti de catre Poarta Otomana.

In primul articol se stipula ca tarul ia „sub obladuire” pe domn si intreg poporul tarii. Dupa scuturarea stapanirii otomane, Moldova va inceta sa plateasca tribut si alte dari Portii, se restabileau hotarele vechi ale Tarii Moldovei de pana la instaurarea dominatiei otomane. In continuare se arata ca Moldova urma sa treaca sub protectoratul Rusiei, care garanta integritatea teritoriala a principatului si se obliga sa nu se amestece in treburile lui interne.

Vezi si Tratatul de la Paris (1783)

Tot in prima parte a tratatului se mentioneaza cauzele care au dus la izbucnirea conflictului ruso-turc si arata ca domnitorul moldovean s-a aliat cu Rusia pentru a elibera tara de sub dominatia Portii. Tratatul are 17 articole care stabilesc relatiile dintre Rusia si Moldova. In articolul 3 se precizeaza ca, in schimbul juramantului de credinta al domnitorului moldovean, tarul se angajeaza sa nu puna domn strain in Moldova, asigurand astfel domnia ereditara a familiei Cantemirestilor. De asemenea, se prevede ca toata puterea statului va fi exercitata de catre domnitor, acesta avand dreptul de judecata pe tot teritoriul tarii. In caz de ocupatie, familia domnitorului va avea drept de azil in Rusia. Totodata, se precizeaza clar ca granita dintre cele doua state este stabilita pe Nistru, iar integritatea hotarelor Moldovei este asigurata.

Vezi si Tratatul Adams-Onís

Prin acest tratat, Rusia se angaja sa sprijine Moldova impotriva Imperiului Otoman, iar Moldova se va alatura cu oastea sa Rusiei in lupta impotriva otomanilor. Garnizoanelor rusesti li se permitea cantonamentul pe teritoriul Moldovei si Munteniei numai pe timp de razboi. Sankt Petersburg-ul se obliga, de asemenea, sa nu se amestece in treburile interne (nu numai pe plan politic sau legislativ, dar si cultural-lingvistic). Mosierilor rusi li se interzicea sa achizitioneze pamanturi si sa-si stramute aici taranii iobagi din regiunile interne ale Imperiului Rus. Tarile Romanesti ramaneau pe deplin suverane si in politica lor externa.

Campania din 1711 a fost una esuata, caci armata tarista a suferit o grea infrangere la Stanilesti. Petru I a fost nevoit sa capituleze in fata turcilor, cedand unica iesire spre Marea Neagra, cetatea Azovului si intariturile Taganrogului.

Conform majoritatii analizelor istorice, Tratatul de la Lutk este un model de prudenta si abilitate diplomatica, prin care Dimitrie Cantemir urmarea obtinerea independentei si integritatii teritoriale a Moldovei, bazandu-se pe cea mai mare putere crestina din rasaritul Europei. Interesele Rusiei vizau obtinerea controlului si liberului acces catre stramtorile Bosfor si Dardanele, care erau cele mai importante noduri comerciale din epoca, iar comertul pe mare dinspre Mediterana spre Marea Neagra si viceversa nu se putea realiza decat strabatand aceste stramtori.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

dimitrie cantemir imperiului otoman poarta otomana tarii moldovei
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2186 (s) | 23 queries | Mysql time :0.075016 (s)