News Flash:

Tratatul de la Roma

25 Martie 2015
1209 Vizualizari | 0 Comentarii
Tratatul de la Roma se refera la tratatul prin care a fost instituita Comunitatea Economica Europeana (EEC) si a fost semnat de Franta, Germania de Vest, Olanda, Italia, Belgia si Luxemburg la 25 martie 1957. Initial, numele complet al tratatului era Tratat de instituire a Comunitatii Economice Europene. Totusi, Tratatul de la Maastricht l-a amendat eliminand, printre alte lucruri, cuvantul "Economic" atat din numele comunitatii cat si al tratatului. Din acest motiv tratatul este denumit de cele mai multe ori Tratat de instituire a Comunitatii Europene sau Tratatul CE.

In aceasi zi a mai fost semnat un tratat care instituia Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA, Euratom) : cele doua tratate, impreuna cu Tratatul de instituire a Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, care a expirat in 2002, au devenit Tratatele de la Roma. Atat Tratatul de la Roma, cat si Tratatul CEEA au intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958.

Vezi si Tratatul de la Maastricht


Tratatul initial a fost modificat de catre toate tratatele ulterioare; Tratatul de la Nisa a incercat sa consolideze toate tratatele intr-un singur document, dar Tratatul CE a ramas o sectiune de sine statatoare in cadrul acestuia.

Desi intrarea in vigoare in 1993 a Tratatului de instituire a Uniunii Europene a fost un nou pas in directia integrarii europene, luarea majoritatii deciziilor in cadrul Uniunii se face inca dupa baza legala a Tratatului CE, care ramane principala sursa a legislatiei comunitare.

Tratatul a fost semnat de catre urmatorii:

    Paul-Henri Spaak si J. Ch. Snoy et d'Oppuers din partea Belgiei.
    Konrad Adenauer si Walter Hallstein din partea Germaniei.
    Christian Pineau si Maurice Faure din partea Frantei.
    Antonio Segni si Gaetano Martino din partea Italiei.
    Joseph Bech si Lambert Schaus din partea Luxemburgului.
    Joseph Luns si J. Linthorst Homan din partea Olandei.


Vezi si Tratatul de la Lisabona

La Messina, in 1955, ministrii de externe au convenit asupra concentrarii atentiei spre integrarea economica si constientizarea faptului ca scaderea tarifelor vamale intre cei 6 le va stimula relatiile comerciale si dezvoltarea economica.

Obiectivul Tratatului de la Roma era integrarea economiei comune, crearea unei piete comune, instituirea celor "4 libertati", excluderea oricarei discriminari nationale. Pentru a functiona insa, avea nevoie de un fundament juridic, erau necesare armonizari legislative, astfel, rolul Curtii Europene de Justitie se arata extrem de important.

Implicatii teoretice ale acestui tratat: odata cu piata comuna se naste societatea civila europeana. Statul nu mai este subiectul suveran pe propriul teritoriu intrucat piata comuna trebuie sa functioneze pe dimensiunea supranationala, doar asa poate fi eficienta. Astfel iese in evidenta primatul dreptului comunitar asupra dreptului national. Totodata spectrul CEE este mai larg decat CECO, care avea in centru ideea de pace intre Franta si Germania. In acelasi timp, Marea Britanie refuza intrarea in CEE, avea mereu ideea de putere maritima, nevrand sa cedeze portiuni de putere in mod gradual institutiilor comunitare. A vrut sa-si creeze propria piata comuna si astfel a luat fiinta EFTA in 1959, conceputa drept rivala pentru CEE.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

eec franta olanda italia belgia luxemburg messina
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2332 (s) | 34 queries | Mysql time :0.076700 (s)