News Flash:

Tratatul de la Waitangi

6 Februarie 2015
856 Vizualizari | 0 Comentarii
Tratatul de la Waitangi (in engleza Treaty of Waitangi, in māori Te Tiriti o Waitangi) este un tratat semnat la 6 februarie 1840, de reprezentanti ai Coroanei britanice, si de diferite capetenii Māori din nordul Insulei de Nord a Noii Zeelande. Tratatul stipula infiintarea postului de guvernator britanic in Noua Zeelanda, recunostea propietatea populatiei Māori asupra pamanturilor si bunurilor sale si acorda bastinasilor Māori egalitatea de drepturi fata de cetatenii britanici.

Versiunile in engleza si limba Māori sunt semnificativ diferite si deci nu exista consens cu privire la articolele convenite de fapt. Din punctul de vedere britanic, tratatul acorda Regatului Unit suveranitatea asupra Noii Zeelande si guvernatorului ii acorda dreptul de a conduce tara; in randurile Māorilor, se pare ca tratatul a fost interpretat in mai multe modalitati dintre care multe erau in conflict cu interpretarea britanica. Dupa semnarea de la Waitangi, un numar de copii ale tratatului au fost circulate prin Noua Zeelanda si au fost semnate de multi alti sefi de trib.

Vezi si Tratatul de la Tordesillas

Pana in anii 1970, tratatul a fost in general ignorat de tribunale si de parlamente, desi el aparea in istoria Noii Zeelande ca un act de generozitate din partea Coroanei. Incepand cu anii 1860, Māori au facut apel la tratat, fara prea mare succes, pentru dreptul de proprietate asupra pamantului sau pentru compensatii pentru pierderea pamantului si pentru tratamente inechitabile din partea statului. Din anii 1960, Māori au inceput sa atraga atentia asupra nerespectarii tratatului si istoriografia din perioada urmatoare a pus accentul pe problemele de traducere. In 1975, a fost infiintat Tribunalul Waitangi, comisie permanenta de ancheta insarcinata cu cercetarea incalcarii tratatului de catre Coroana sau de catre reprezentantii acesteia si cu propunerea unor eventuale rectificari.

Vezi si Tratatul Adams-Onís


Astazi, acest tratat este considerat actul fondator al Noii Zeelande ca tara; in ciuda acestui fapt, el este adesea subiectul unor dezbateri aprinse. Multi Māori considera ca monarhia britanica nu si-a respectat angajamentele si au prezentat dovezi in fata Tribunalului, in ciuda punctului de vedere contrar al unor membri ai populatiei non-Māori, care considera ca Māori dau prea multa atentie tratatului si ca se folosesc de el pentru a obtine privilegii speciale. Coroana nu este obligata, in majoritatea cazurilor, sa aplice recomandarile Tribunalului, dar in unele cazuri a acceptat ca tratatul si principiile lui au fost incarcate. Ca rezultat ale acestor recomandari, s-au acordat daune de sute de milioane de dolari in bani si bunuri si s-au prezentat scuze oficiale.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tratat coroanei britanice noii zeelande cetatenii britanici trib
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2441 (s) | 23 queries | Mysql time :0.083943 (s)