News Flash:

Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine

27 Ianuarie 2015
1663 Vizualizari | 0 Comentarii
Tratatul de pace de la Neuilly sur Seine a fost semnat la data de 27 noiembrie 1919 intre Puterile Aliate, invingatoare in primul razboi mondial (inclusiv Romania) si Bulgaria, tara invinsa in razboi.

Tratatul este divizat in 13 capitole. Primul capitol parte este reprezentata de Pactul Societatii Natiunilor. Al doilea defineste frontierele Bulgariei.

Frontiera cu Regatul sarbilor, croatilor si slovenilor urma traseul frontierei din 1913 dintre Bulgaria si Serbia, cu exceptia a 4 teritorii atribuite Statului sarbo-croato-sloven. De asemenea, Bulgaria a recunoscut acest stat. Frontiera cu Grecia si frontiera cu Turcia (la momentul respectiv teritoriul Turciei europene de azi nu fusese atribuit nici unui stat) era trasata astfel incat Bulgaria pierdea accesul la Marea Egee, recunoscut in anul 1913. In privinta Romaniei s-a restabilit frontiera romano-bulgara hotarata in Tratatul de pace de la Bucuresti din 10 august 1913 (Cadrilaterul, precum si parti din Dobrogea de Nord reintra in componenta Romaniei).

Vezi si Tratatul de pace de la Oradea


Tratatul cuprinde de asemenea, o serie de dispozitii referitoare la limitarea fortelor armate ale Bulgariei, predarea materialului militar, navigatia pe Dunare etc. Pentru Bulgaria, care era in razboi incepand din 1912, dispozitiile tratatului au fost considerate deosebit de severe, astfel ca tratatul a fost considerat o catastrofa nationala. Teritoriul Bulgariei era aproape acelasi ca si la inceputul razboaielor balcanice, iar pierderile umane fusesera deosebit de ridicate.

Vezi si Pacea de la Campo Formio

Bulgaria, ca si celelalte state invinse in primul razboi mondial a urmarit sa revizuiasca Tratatul de la Neuilly, apropiindu-se de Germania si Italia in perioada interbelica. In anul 1940 in contextul prabusirii frontierelor Romaniei, Bulgaria a obtinut prin Tratatul de la Craiova din 7 septembrie 1940, Cadrilaterul.

In anul 1941, in alianta Cu Germania, Bulgaria a ocupat teritoriile anexate de catre Regatul Sarbo-Croato-Sloven (devenit in 1929 Iugoslavia), Tracia Occidentala si Insula Tasos din Marea Egee. Dupa al doilea razboi mondial, iesirea la Marea Egee a fost din nou pierduta, iar "regiunile occidentale" au intrat in componenta Iugoslaviei, ca urmare a unui acord bilateral incheiat in anul 1947.

Singurul castig teritorial recunoscut prin Tratatele de pace de la Paris incheiate cu statele invinse in al doilea razboi mondial a fost mentinerea Cadrilaterului in cadrul statului bulgar (articolul 1 al Tratatelor de Pace cu Bulgaria si Romania).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

puterile aliate bulgaria serbia razboaielor balcanice germania italia
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2304 (s) | 34 queries | Mysql time :0.089382 (s)