News Flash:

Tuica fiarta, medicament natural. Top 3 retete traditionale pentru raceala si gripa

19 Noiembrie 2018
438 Vizualizari | 0 Comentarii
Newsletter
BZI Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.6478 RON (-0.0072)
USD: 4.0820 RON (-0.0247)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Tuica fiarta

Tuica fiarta, placere, traditie sau medicament? Toate la un loc! Traditionala tuica fiarta in perioada geroasa a Sarbatorilor de iarna, mai ales la Pomana porcului, este o placere, dar si un stramosesc leac babesc”, eficient si in tot restul anului pentru a invinge mai repede raceala si gripa.

Alcoolul din tuica fiarta, in primul rand, dar si elementele de baza din „formula” chimica a bauturii fierbinti, atat la propriu, cat si la figurat, ajuta organismul atacat de virusi, stafilococi si alte „mizerii” sa lupte cu mai multa vigoare impotriva virozelor, racelilor si gripelor.

Tuica fiarta, medicament natural traditional impotriva racelii si gripei

Fierbinteala tuicii fierte accelereaza circulatia sangelui in tot corpul incepand cu zona gatului si organismul incepe „razboiulpropriu de autoaparare impotriva racelii si gripei. Vaporii „eliberati” de tuica fiarta cu piper fac minuni in desfundarea nasului, pentru ca atat rachiul de pruna, cat si universalul condiment contin in compozitia lor o serie de substante cu rol descongestionant. „Emanatia” tuicii fierbinti provoaca dilatarea vaselor capilare si, implicit, oxigenarea mai buna a sangelui, batrana tuica fiarta scazand si riscul de pneumonie.

Distilata din fructe, prune in primul rand, dar si corcoduse, caise, mere sau struguri (tescovina din boasca ramasa dupa „extragerea” vinului din struguri), tuica, denumita popular si rachiu, are in componenta sa chimica vitamine (A, B, C si D), cu rol recunoscut in protejarea tocmai a… ficatului, altfel primul atacat de excesul de alcool! Apropo de excesul de alcool, efectele benefice ale tuicii fierte nu trebuie sa duca la repetarea excesiva a „tratamentului”, care poate avea, astfel, efecte nocive. Doua, trei cescute, nu cesti si nu zilnic!, sunt de ajuns si trebuie avut in vedere ca tuica fiarta este contraindicata atat persoanelor care sufera de hepatita sau ulcer, cat si persoanelor sedentare, anemice, precum si femeilor insarcinate.
Cum preparam cea mai gustoasa tuica fiarta

Sunt multe retetele de preparare a tuicii fierte, in functie, in primul rand de zona geografica din tara, tuica de 30-35 de grade din sud crescand in grad spre nordul Romaniei pana spre palinca de 60-70 de grade. Doua metode dintre cele mai simple de preparare a tuicii fierte se bazeaza pe condimente ca piperul, cuisoarele sau scortisoara (antibiotic natural!), nu mai amintim de zahar sau miere.

Metoda clasica

Amestecati tuica (in cantitatea dorita, de la un ibric la o… oala!) cu zaharul (3-4 lingurite de 5 grame la jumatate de litru de tuica si, prin extrapolare, cantitatea creste odata cu volumul vasului in care se fierbe tuica!) si piperul (de la 3-4 boabe la… dupa gust!). Zaharul poate fi inlocuit cu miere, piperul poate fi insotit de cuisoare sau scortisoara, tot dupa gust. Tineti vasul acoperit pe foc mic, pana da in clocot, dar cu mare atentie deoarece vaporii de tuica fiarta sunt foarte inflamabili, sa n-o faceti… flambata!

Metoda caramelizata

Puneti zahar in vasul in care vreti sa fierbeti tuica si dati-l la foc mic pana se topeste intr-un delicios zahar-ars. Turnati apoi tuica in cantitatea dorita si lasati-o pana la primul clocot, cu aceeasi supraveghere ca sa nu ia foc. Prin fierbere tuica va ajunge la o culoare maronie si un gust unic de caramel, nu mai trebuie sa insistam asupra acestui aspect…

Metoda lui Radu Anton Roman

O reteta „impachetata” ca un cadou de Craciun pentru prepararea tuicii fierte in sezonul rece care ne-a invaluit brusc dupa o toamna lunga si blanda o puteti gasi in cartea „Bucate, vinuri si obiceiuri romanesti” a regretatului jurnalist Radu Anton Roman, recunoscut maestru in gastronomia romaneasca si nu numai.

Ingredinte: 500 ml de tuica, 5 lingurite cu miere, 10 boabe de piper, 10 cuisoare, 1 varf de cutit cu scortisoara

Mod de preparare: „Se pune tuica intr-un ibric la fiert cu piperul, scortisoara si cuisoarele. Cand s-a incalzit de ies aburi se adauga mierea si se amesteca putin, pana se contopeste totul intr-un vis de iarna. La primul semn, atentie, doar semn de clocot, se ia de pe foc si se acopera. Se ofera in cescute mici de lut, cat mai stranse la gura, sa se raceasca incet si sa se concentreze parfumul binefacator, care ia raceala cu mana”, am incheiat citatul din Radu Anton Roman.

„Tara friguroasa, prea putin temperata, dar foarte continentala, Romania si-a gasit, ca finlandezii ori norvegienii cu berea lor clocotita, incalzitoare interioare rapide, «buiote comestibile» cum se amuza francezii sa le spuna. Tuica, care numai de prune poate fi, altminteri e rachiu (de mere, pere, caise, ori din ce o mai fi) e, sub dealurile argesene, de treizeci de grade, iar de la Hateg si Fagaras spre nord, pana-n hotarul vechi al Transilvaniei, de cincizeci si chiar optzeci de «tarii», sub minunate nume: palinca (ceea ce inseamna vin ars in nibelungica), vinars, ginars, horinca. Tare ori slaba, e buna oricum! Si imaginati-va ce ar insemna viscolul romanesc, muscand ingrozitor din ferestre, fara lumina asta mica si delicata de pe masa, a tuicii fierte, la care sa se-ncalzeasca omul pe inserate” – Radu Anton Roman

3-6 grade scade taria tuicii prin fierbere, in functie de „mteria prima”, vasul in care este fiarta si cat este tinuta pe foc

25-65 de grade este intervalul in care tuica se „transforma” in palinca, pornind din sudul spre nordul Romaniei

Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tuica fiarta plac traditie medicament traditionala sarbatorilor
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1772 (s) | 23 queries | Mysql time :0.015733 (s)