News Flash:

Tumultoasa poveste a lui Maximilian I Iosif de Bavaria

27 Februarie 2015
658 Vizualizari | 0 Comentarii
Maximilian, fiul contelui palatin Frederick Michael of Zweibrücken-Birkenfeld si a Mariei Francisca de Sulzbach, s-a nascut la Schwetzingen, situat intre Heidelberg si Mannheim.

El a fost educat cu grija sub supravegherea unchiului sau, Ducele Christian al IV-lea de Zweibrücken. A devenit conte de Rappoltstein in 1776 iar in 1777 a intrat in armata franceza cu rang de colonel; a crescut rapid la rangul de general maior. Din 1782 pana in 1789 a locuit la Strasbourg insa la izbucnirea Revolutiei franceze a schimbat franceza pentru serviciul austriac, luand parte la campaniile razboaielor revolutionare.

Vezi si Ludovic al II-lea de Bourbon si Razboiul de Treizeci de Ani

La 1 aprilie 1795 l-a succedat pe fratele sau, Karl al II-lea, ca duce de Zweibrücken, desi ducatul era in intregime ocupat de francezi. La 16 februarie 1799 Maximilian Joseph a devenit Elector de Bavaria si conte palatin de Rin.

Vezi si Viata lui Carol al X-lea al Frantei


Simpatia cu Franta si cu ideile franceze ale Iluminismului, care au caracterizat domnia sa, s-au manifestat imediat. Au fost incurajate agricultura si comertul, legile s-au ameliorat, s-a intocmit un nou cod penal, taxele si impozitele au fost egalizate fara sa se tina cont de privilegii traditionale, in timp ce un numar de case religioase au fost suprimate iar veniturile lor au folosite in scopuri educationale. El a inchis Universitatea din Ingolstadt in mai 1800 si a mutat-o la Landshut.

In politica externa, atitudinea lui Maximilian Joseph a fost din punctul de vedere al Germaniei mai putin laudabila. Pana in 1813 el a fost cel mai credincios dintre aliatii germani ai lui Napoleon, relatia fiind cimentata de casatoria fiicei lui celei mari cu Eugène de Beauharnais. Rasplata a venit cu Tratatul de la Pressburg (26 decembrie 1805), prin care el a primit titlul regal si achizitii teritoriale importante in Swabia si Franconia cu care si-a rotunji regatul.

Maximilian si-a asumat titlul de rege la 1 ianuarie anul 1806. La 15 martie el a cedat Ducatul de Berg cumnatului lui Napoleon, Joachim Murat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

maximilian schwetzingen heidelberg mannheim general maior rin comertul
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2290 (s) | 34 queries | Mysql time :0.081688 (s)