News Flash:

Turnul lui David - scurt istoric - FOTO

1 Iunie 2015
948 Vizualizari | 0 Comentarii
Turnul lui David (in ebraica: מגדל דוד Migdal David, in araba برج داود Burdj Dawud) este denumirea unei citadele care a servit de-a lungul veacurilor la apararea cetatii Ierusalimului. In sens restrans ea se aplica minaretului fostei moschei construite de otomani in aceasta fortareata.

Turnul lui David se ridica in apropierea Portii Jaffei, in punctul cel mai inalt al orasului vechi al Ierusalimului, desupra locului unde incepe valea Ben Hinom (Ghey Ben Hinom) si izvoraste paraul Nahal Tzolev. Pozitia strategica a locului a fost motivul pentru care s-a ridicat aici o fortificatie care avea menirea sa apere cetatea dinpre apus. In cursul istoriei orasului citadela a jucat un rol central in apararea lui si a servit si ca centru administrativ si militar. In prezent Turnul lui David gazduieste Muzeul de istorie al Ierusalimului.

Vezi si Statuia lui Ioan Nepomuk din Arad


In ciuda denumirii, care este tarzie si evoca figura regelui biblic David, cladirea nu are legatura cu acesta.In acest loc regele Irod cel Mare (Hordos) a ridicat trei turnuri de paza, dintre care a supravietuit, dupa cate se pare, numai cel mai mare, numit Turnul Patzael (Phasael). In timpul Marii revolte a evreilor impotriva romanilor, acesta a fost ultimul loc de rezistenta al rasculatilor. Zidul a fost strapuns in data de 17 a lunii Tamuz, templul evreilor a fost incendiat la data de 9 in luna Av, orasul de sus a cazut la 8 Elul, iar „turnul lui David” a cazut in mainile romanilor la 28 Elul. Pe ruinele turnurilor lui Irod romanii au intemeiat tabara legiunii a X-a Fretensis. Vestigii din aceasta tabara - tigle si caramizi cu amprenta semnului legiunii - au fost gasite in sapaturi arheologice efectuate la fata locului.

Vezi si Clericii cer fonduri europene pentru repararea bisericilor fortificate

Cuceritorii arabi au construit in acest loc un mare fort avand o curte interioara. Mai apoi, cruciatii, pentru necesitatile garnizoanei, i-au adaugat noi sali incapatoare. In epoca mamelucilor Ayubizi peretii citadelei au fost trainic intariti si imprejurul ei au fost inaltate turnuri inalte. Stapanirea otomana a transformat fortareata in cazarma, adaugandu-i o platforma cu tunuri, iar in secolul al XVII-lea a impodobit-o cu un minaret de moschee, care a devenit un simbol al Ierusalimului. Turcii au construit in jurul citadelei un sant menit sa o apere de atacatori externi, si de rascoale ale locuitorilor dinauntrul cetatii. In anul 1898, pentru a face loc trasurii kaiserului Wilhelm al II-lea care a vizitat orasul, in zona de langa Poarta Jaffei, o parte din sant a fost astupata cu pamant si a fost inlaturata si o mica parte din zidul din apropiere.

Autoritatile britanice mandatare din Palestina au fost primele care au inceput sa dea citadelei o utilizare pasnica si au infiintat in interiorul ei un mic muzeu. In anii 1921-1932 ele au organizat acolo mai multe expozitii, cunoscute azi ca „Expozitiile Turnului David”, in care au fost expuse creatii de arta plastica contemporana din Palestina mandatara. Dupa cucerirea locului de catre Israel in iunie 1967 a continuat aceasta tendinta si turnul lui David a devenit un centru muzeal, cultural si turistic.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

Galerie Foto

Turnul_lui_David2
citadele cetatii ierusalimului moschei fortareata ierusalimului tamuz
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1666 (s) | 34 queries | Mysql time :0.019639 (s)