News Flash:

Tycho Brahe si contributia adusa in observarea si masurarea exacta a miscarii planetelor

22 Aprilie 2014
943 Vizualizari | 0 Comentarii
Tycho Brahe (n. 14 decembrie 1546, Knudstrup - d. 24 octombrie 1601, Praga) a fost un astronom si matematician danez. A adus contributii importante in observarea si masurarea exacta a miscarii planetelor precum si la catalogarea a peste 800 de stele. Datele adunate de el au depasit in exactitate toate masuratorile astronomice anterioare descoperirii telescopului la inceputul secolului al XVII-lea.
Brahe se tragea dintr-o familie de nobili. S-a nascut la 14 decembrie 1546 in Knudstrup (astazi in Suedia). La 20 de ani pierde intr-un duel o parte a nasului, din care cauza tot restul vietii poarta o proteza nazala dintr-un aliaj de aur si argint. In 1560 incepe studiul retoricii si filosofiei la Universitatea din Copenhaga. In 1562 se muta la Universitatea din Leipzig, unde studiaza dreptul, iar din 1566 alchimia, medicina si astronomia. In timpul liber se ocupa cu observarea stelelor si fenomenelor ceresti.

Vezi si James Watt, omul care a adus importante imbunatatiri functionarii masinii cu abur 
In 1571 se intoarce in Danemarca si isi construieste un laborator de chimie si observatii astronomice. Telescopul nu era inca descoperit si Brahe determina pozitia stelelor si planetelor cu ajutorul unui compas si al unui „cadran” special conceput de el, constatand multe greseli in datele existente. Aici descopera el in anul 1572 o stea necunoscuta pana atunci (stella nova) in constelatia Cassiopeia (supernova SN 1572). Frederic al II-lea, rege al Danemarcei si Norvegiei, ii pune la dispozitie mijloacele financiare pentru construirea unui observator astronomic pe insula Hven (1576), unde Brahe isi face observatiile timp de 20 de ani si care devine cel mai important centru al astronomiei din vremea respectiva.

Vezi si Gottlieb Daimler, omul care a construit prima motocicleta 
Dupa moartea regelui Frederic, urmasul lui - Christian al IV-lea - ii suspenda ajutorul financiar si Brahe accepta in 1599 invitatia imparatului Rudolf al II-lea de a se stabili la Praga. Primeste o pensie de 3.000 de ducati si o proprietate, unde se incepe constructia unui nou observator astronomic. Inainte de terminarea constructiei, Brahe moare pe neasteptate in urma unei insuficiente renale acute, provocate - cum s-a stabilit mai tarziu printr-o examinare toxicologica a parului - de o intoxicatie cu mercur. Au circulat felurite speculatii cu privire la posibilitatea unei otraviri, mai probabil este insa faptul ca Brahe - care se ocupa si cu alchimia - s-a intoxicat singur din neprevedere.
In ciuda observatiilor sale amanuntite, Brahe nu a acceptat teoria heliocentrica a universului, ci s-a situat pe o pozitie de compromis, dupa care pamantul ramane nemiscat in timp ce planetele se invartesc in jurul soarelui, care, la randul lui - impreuna cu globul ceresc - inconjoara pamantul in timpul unei zile. Elevul sau, Johannes Kepler, a folosit multe din observatiile lui Brahe in formularea legilor sale ("Legile lui Kepler") asupra miscarii planetelor. In amintirea lui Brahe, unul din craterele de pe Luna se numeste "Craterul Tycho".
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

tycho brahe astronom matematician danez observarea masurarea exacta
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1726 (s) | 34 queries | Mysql time :0.024369 (s)