News Flash:

Ulysses S. Grant, al optsprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii

6 Februarie 2015
817 Vizualizari | 0 Comentarii
Ulysses S. Grant (nascut Hiram Ulysses Grant in 27 aprilie 1822 - d. 23 iulie 1885) a fost cel de-al optsprezecelea presedinte al Statelor Unite ale Americii (1869 - 1877). Grant a devenit un erou national in timpul Razboiului Civil American, in timpul caruia a comandat fortele combinate ale Armatei Uniunii ca unul dintre generalii acesteia si, mai tarziu, in calitate de comandant general al intregului front de razboi (1864 - 1865).

Grant intrat la Academia Militara in 1839, si apoi s-a distins in razboiul mexican, unde a fost promovat la gradul de capitan. totusi in 1854, el renunta la cariera militara si devine fermier.

Vezi si James A. Garfield, al 20-lea presedinte al Statelor Unite

In 1861, dupa prima Proclamatie a presedintelui Lincoln, el devine vice-guvernator al statului Illinois si totodata comandant al regimentului 21 de voluntari nordisti, ocupand pozitie in zona Missouri, punctul strategic Cairo. Aici a combatut cu succes incercarile sudistilor de a bloca Mississipi si Ohio. Lincoln l-a numit apoi, comandantul trupelor federale din Mississipi, Ohio, Cumberland si Tennessee. Sub comanda luii in 1863 nordistii republicani inving la Chattanooga si ocupa Knoxville, o luna mai tarziu. In iarna 1864/1865 el si-a reorganizat trupele comandate si in 1865 si dupa un mars rapid spre Burkesville, obliga pe 12 aprilie restul trupellor generalului sudist Lee (Robert Edward Lee) sa capituleze.

Vezi si Abraham Baldwin, unul din parintii fondatori ai Statelor Unite ale Americii

Istorici militari il plaseaza pe Grant in randul celor mai apreciati generali din toate timpurilor. Modul in care istoricul militar J. F. C. Fuller il caracterizeaza este unul extrem de elogios: "Grant a fost unul dintre cei mai mari generali ai vremii sale si unul dintre cei mai mari strategi ai oricarei vremi”, conform originalului din engleza: „[Grant was] the greatest general of his age and one of the greatest strategists of any age.” Campania de la Viksburg a fost una dintre acele batalii care au fost studiate indelung si scrupulos de catre istorici determinand aprecieri foarte pozitive. In acelasi timp, parerea specialistilor este unanima in a recunoaste meritele tactice si strategige ale lui Grant care l-a obligat pe comandantul trupelor Sudului, generalul Robert E. Lee sa se recunoasca invins in Batalia de la Appomattox.

In mai 1868 republicanii il desemneaza candidatul lor la presedintie, si castiga alegerile in defavoarea adversarului Seymour. In politica externa americana, Grant a avut mai multe reusite, dar intern el a cedat frecvent unora din interesele partidului sau republican, cum ar fi ocuparea de posturi oficiale de catre adepti sau apropiati ai republicanilor, ivindu-se multe cazuri de coruptie.

In contrast cu meritele sale militare, unde recunoasterea de catre istoricii militari este generala, istoricii prezidentiali plaseaza perioada presedintiei sale undeva la coada, printre cele mai de joasa calitate, datorita in special coruptiei generalizate, chiar daca reputatia personala a presedintelui Grant a ramas practic neatinsa. Pe de alta parte, in ultimii ani, reputatia sa de presedinte, per ansamblu, a suferit o imbunatatire din partea anumitor istorici prezidentiali.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

presedinte razboi academia militara razboiul mexican capitan missouri
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2018 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2291 (s) | 23 queries | Mysql time :0.080328 (s)