News Flash:

"Umbra" imparatesei Sisi

29 Noiembrie 2013
4014 Vizualizari | 0 Comentarii
Pentru cei mai multi dintre noi Viena inseamna muzica si gradini. Este orasul lui Straus, orasul Dunarii Albastre si al vestitului Práter. Pentru altii insa Viena este o istorie sapata in piatra, o istorie ascunzând multe drame si multe secrete. Una dintre cele mai notabile cladiri ale orasului este Hofburg (Cetatea) a carei constructie a inceput in anii 1200, cand principele Leopold al VI-lea a cerut sa se inalte aici un castel-cetate. Acesta trebuia sa cuprinda mai multe cladiri si ansamblul a fost sporit de-a lungul a opt secole. Cladirile, legate intre ele, au devenit in zilele noastre constructii de interes public si reprezinta in cea mai mare parte muzee prezentand colectii de familie ale Habsburgilor.
In 1533 Ferdinand I s-a mutat aici ca regent al lui Carol al V-lea si a devenit imparat in 1566. Mutarea sa a facut din Burg resedinta regala, iar dinastiile care au urmat au locuit de asemenea aici, marind neincetat palatele. Intre 1891-1913 s-a inaltat ultima constructie mare, din ordinul lui Franz Josef.
La sfârsitul dinastiei habsburgice toate obiectele de portelan si argintarie ale Curtii au trecut in proprietatea Republicii Austriece si mare parte dintre obiecte au fost expuse in una din aripile Hofburgului. Colectia este impresionanta.
Aici se pot admira tacamuri si vesela de o valoare inestimabila, fete de masa, ustensile de bucatarie si patiserie, provenind de la familia regala.
Numai vitrinele si mesele cu cele mai prestigioase servicii de masa habsburgice acopera o lungime de peste 30 de metri. Sunt expuse manufacturi de Herend, de Scvres si de Minton, argintarie de Viena, portelanuri Imari, „Marele Vermeil” folosit la Congrese importante si numeroase obiecte care au apartinut imparateselor Elisabeta si Maria Tereza. Totodata poti obtine informatii privitoare la ceremonialul meselor regale si obiceiurile strâns legate de acestea, scrie revistamagazin.ro.
Umbra imparatesei Sisi pluteste pretutindeni, purtându-te intr-o lume situata intre mit si realitate. Sase sali te conduc pe urmele ei. Sunt axate pe viata ei privata, punând in lumina personalitatea ei puternica, aversiunea pentru ceremonialul curtii, refugiul cautat in cultul pentru frumos, gustul pentru poezie. O intovarasesti pe febrila imparateasa in cautarile ei, in numeroasele calatorii, pâna la oribilul asasinat din 1898 la Geneva.
Printre numeroasele obiecte expuse poti admira o reproducere a somptuoasei rochii de logodna, portrete, bijuterii, umbrele de soare, evantaie si un salon sobru care expune masca ei mortuara. O scara impunatoare conduce spre apartamentul lui Franz Joseph si al imparatesei Elisabeta. Aici pot fi vizitate sala de auditie, cabinetul de lucru si camera de culcare, dormitorul imparatesei, camera de zi, cabinetul de toaleta, sala de baie, 19 camere, evocând viata unuia dintre cele mai cunoscute cupluri habsburgice.
Una dintre cele mai semnificative aripi ale cetatii este cea care contine Scoala de Echitatie si Biblioteca Regala, devenita Biblioteca Nationala si cuprinzând peste doua milioane de volume, manuscrise celebre, suluri de papirus. Marea sala cu cupola a bibliotecii este impodobita cu coloane si fresce. Lânga Biblioteca se afla biserica parohiei regale in care a avut loc cununia lui Napoleon cu Maria Luiza, dar oricât de multe personalitati ar fi legate de aceste locuri minunate, nici una nu poate rivaliza cu frumoasa si neinteleasa imparateasa Sisi, vesnic vie in inimile locuitorilor.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

viena straus habsburgilor ferdinand i
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Mica publicitate

© 2019 - Cultural.BZI - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1368 (s) | 34 queries | Mysql time :0.017730 (s)